Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече инвестиции в плановете за действия против тероризма

Тъй като все още няма яснота кой точно е извършил атентата, какви са били неговите подбуди, дали това е човек, който е радикализиран от Ислямска държава или нещо друго стои зад това, ние можем много да разсъждаваме, но яснота наистина ще има, когато излезе информацията за извършителя. Това заяви председателят на Софийски форум Сигурност Йордан Божилов. 

Почеркът напомня много това, което стана миналата година в Ница, в Берлин след това, атентати, извършвани от вълци-единаци, от терористи, които са повлияни от радикални идеи при това със средства, които са конвенционални – камиони, коли. Ето защо, много е трудно да се предотврати подобен атентат, да се предотврати подобна атака.

 Действително терористите много често използват поводи, случаи, случаят вчера съвпадна с годишнината от взривовете в Брюксел, но също така съвпадна и с една друга среща – това е срещата на високо ниво в Съединените щати, където се обсъжда кампанията срещу самата Ислямска държава, срещу тероризма въобще в Близкия изток, начините на превенция, на спиране на парите за терористични атаки. Така че атентатът, според мен, не е случаен, по всяка вероятност ще се окаже, че това е терорист – вълк-единак, който е радикализиран от Ислямска държава. Имайте предвид, че Лондон е един от най-сигурните градове, много се инвестира във видеонаблюдение, в полиция, в разследване. Миналата година се появи едно съобщение, че са предотвратени 30 потенциални атентата, т. е. даже в толкова сигурни градове могат да се появят терористични атентати.

Действително много от терористичните организации бързат да поемат отговорност, че нещо е извършено от тяхно име, поради много причини, първо, да се поставят като лидери, условно казано, лидери в тероризма, след това да привлекат средства за тях – това затруднява разследването, но в случая полицията във Великобритания трябва да установи кой е бил този човек, какви са били неговите връзки, защо е извършил този атентат, има ли други хора, свързани с него, има ли клетка, ако е терористична организация, как е инспирирана дейността им, т. е. това са много широк кръг въпроси.

Но за мен важното е какво правим ние в този несигурен свят. Ясно е, че светът се променя от гледна точка на сигурността. Виждаме, че Ислямска държава търпи много поражения и в Сирия, и в Ирак. Какво ще стане с тези чуждестранни бойци – около 30 хиляди човека, които са от цял свят, които са отишли там да се бият? По всяка вероятност, те ще тръгнат или да се връщат в своите държави, или да търсят друго поле на битка, защото Ислямска държава не е само терористична организация, това е идеология, това е идеология на крайно неприемане на другото. Ето защо, много е важно да имаме изключително силна превенция. Какво включва това? Първо, анализ на възможните места, които биха били мишена на терористични атаки, а това ще бъдат градове, това ще бъдат гари, това ще бъдат училища, т. е. ние трябва да инвестираме в сигурността на тези тъй наречени меки цели. След това ние трябва да възстановим доверието между обществото и полицията, хората да могат спокойно да съобщават за подозрителни действия, за други хора, които биха могли да бъдат радикализирани. На следващо място е изграждането на силите за сигурност, даването им на възможните средства да могат те да анализират, да предприемат съответни мерки и то превантивно. На следващо място трябва да направим една действаща система за преодоляване на последици, т. е. ние не трябва да мислим, че ще ни се размине. Ние трябва да имаме способности за действие при една или друга терористична дейност, медицински екипи подготвени, хората да знаят как да реагират при различни ситуации, така че да се минимализира риска. И на последно място, но не по важност, това е установяване на по-добри контакти между службите на различни държави, имам предвид специалните служби – обмяна на информация, споделяне на опит и т. н.

Задължително трябва да се работи  с общности, които са лесно подвластни или лесно достъпни за радикализация. Впрочем, ние трябва да погледнем и в България на това нещо. Много е важно да не се създаде една неприязън, един етикет, че тероризма е равен на исляма. Това ще бъде пагубно за обществото, това ще  създаде нова радикализация. Трябва да се работи за дерадикализиране на определени хора, които вече проявяват признаци на радикализация. Но това е една много голяма система и ние закъсняваме с изграждане на система за превенция на радикализацията на исляма и тероризма, въпреси че беше приет закон, въпреки че има стратегия. Имайте предвид, че в бъдеще ние ще говорим за още един риск – рискът от кибер атаки, където кибер терористи могат да доведат до изключителни по размери и по влияния проблеми, тъй като информационните технологии все повече навлизат в нашия живот. 

Повече чуйте от звуковия файл



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38