Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хирургия на живо показва в Пловдив най-новите методи за борба с глаукомата

Изменение на зрението при глаукома

В месеца, в който цял свят обединява усилията си за контрол на това заболяване и съхранение на зрението, Българското глаукомно дружество организира най-значимата си научна проява – XV симпозиум с чуждестранно участие.

Днес и утре форумът ще събере офталмолози от страната и чужбина, за да дискутират новостите в справянето с глаукомата. Това е очното заболяване, което най-често причинява необратима слепота. То не се лекува и загубеното зрение не може да се върне, затова усилията на лекарите са насочени към съхранение на остатъчното зрение и контрол на вътреочното налягане. Счита се, че именно повишеното вътреочно налягане причинява уврежданията на зрителния нерв.

Няколко са начините за контрол на глаукомата. Обикновено първо се започва с един вид капки, които се поставят в очите по строго определена схема, за да държат налягането в норма (т.нар. монотерапия). Ако не действат, се добавят и други препарати. Прилагат се също лазерни и хирургични методи, като лечението е строго индивидуално за всеки пациент, подчерта проф. д-р Мариета Конарева, председател на Българско глаукомно дружество и организатор на научната проява. Важно е и от какъв вид глаукома страда пациентът, защото те са няколко, добави тя.

Целият следобед днес, 24 март, ще бъде посветен на хирургията на живо, която ще се излъчва по видеовръзка от операционната на УМБАЛ „Св. Георги Пловдив“ директно в Гранд Хотел Пловдив, където ще бъде конгресът. За първи път у нас ще бъде демонстрирант гел-стент за лечение на първична откритоъгълна глаукома (най-често срещаната у нас).

За участие в ХV симпозиум на Българско глаукомно дружество участие са заявили гост-лектори от Израел, Швейцария, Литва, Унгария, Сърбия, Македония. В рамките на проявата ще бъдат връчени плакети за „Почетен член“ на Българско глаукомно дружество, както и награда „Млад учен“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

По разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли, за тока нищо е ясно

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града.  Заместник  - председателят на УС на дружеството Калина Трифонова обясни, че разчетите им са във основа на съществуващите регулации и наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на..

обновено на 28.03.24 в 17:01

Птичи грип порази кокошки в Цалапица

Причинителят на инфлуенцата е установен в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки, където се отглеждат над 86 000 птици, съобщават от БАБХ Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат Цалапица и Стамболийски.  В 10-колиметровата  наблюдавана зона около огнището на болестта попадат..

публикувано на 28.03.24 в 16:28

Община "Марица" помогна на семейството, чиито роднини загинаха в Солинген

Общинският съвет "Марица" отпесна 6 000 лева еднократна помощ за пострадалото семейство Жилови от село Костиево, чиито син, снаха и две внучета загинаха при пожар в германския град Солинген.  Предложениета за помощта беше внесено от кмета на общината Димитър Иванов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналото в Германия семейство, а..

обновено на 28.03.24 в 16:06

Арестуваха насилник, пребил жестоко 91-годишния си баща

Син, пребил  жестоко 91-годишния си баща и заплашил с убийство сестра си, бе арестуван по обвинение за тежка форма на домашно насилие, съобщиха от пловдивската Районна прокуратура. Потресаващият инцидент е станал на 16 март тази година в Сопот.  Седмица преди това, 50-годишният мъж отправил закана за убийство към собствената си сестра, което тя,..

публикувано на 28.03.24 в 15:44

ОбС предостави терена до църквата "Свети Николай" за застрояване

Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост. За целта се променя Подробният устройствен план...

обновено на 28.03.24 в 15:27