Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС затвърждава позиции в смесените региони, но с пропуски

Илхан Андай, главен редактор на сайта "24 Родопи"  - разговор в програма "Точно днес" за гласуването към ДПС и ДОСТ. 

Говорим за мощно финансиране към  ДОСТ, каза Андай  и допълни фактът, че партията на Местан остана доста под 4% и може да се очакват санкции от Анкара, защото инженерите й са там. 

Много санции трябва да има и в ДПС, отбеляза журналистът, защото имат загуби в избиратели на този вот.

Илхан Андай: Не, не съм изненадан, че ДПС остана четвърта политическа сила, но нека да започнем с едно уточнение, че тази сутрин някои социолози все още твърдят, че ДОСТ имат някакви шансове да влязат в парламента като им се добавят гласовете от Турция. Важното уточнение и да успокоим страстите, че това не е възможно и ви давам новина от преди малко, 15 592 изселници в Турция са гласували за партия ДОСТ, но ДПС изненадващо получава подкрепата на 10 403 нашенци. Това е уникален резултат на ДПС като се има предвид,  че в кампанията на ДОСТ се включиха и президента, и министри от кабинета и ръководители на държавни институции, депутати от Меджлиха, абсолютно всички изселнически дружества.  Там се очакваше смазваща преднина за ДОСТ, с която партията да мине 4-те процента. Уви, сметките не излязоха.

Другото важно нещо, което следва да отбележим е, че нова стандартна партия, да речем като тази „Да, България” постига 3 %, то това е успех, но в случая говорим за мощно финансиране и използване на всички властови ресурси, в т. ч. и репресивни структури, откъдето идваха и очакванията за бомбастичен резултат. Не забравяйте, че Местан говореше за 6 – 7 %, че и нагоре. Казано другояче, една партия в България получи на тези избори финансиране и помощ за 10, 12, че и нагоре процента, остана доста под четирите. Вероятно ще бъде направен светкавичен анализ и виновните ще понесат санкции, от Анкара вероятно, след като сме го казвали вече, че инженерите и мозъците на тази партия са в Анкара.

Несъмнено, беше очаквано да бъдат откъснати много гласове от ДПС. ДПС работеше в много тежка ситуация. Когато срещу теб има опонент, който не гради, той руши, той има за цел да откъсва и вследствие на този резултат и отпадането на ДОСТ може  да се каже, че ДПС затвърждава позиции в смесените региони, но в същото време ако ДОСТ е опасно образование в пределите на България, в ДПС се видяха симптомите на болния организъм. Партията тепърва трябва страшно много да работи, за да върне обратно в редиците си хората, които гласуваха за ДОСТ, не защото харесват ДОСТ, а защото не са искали през годините ДПС. На този терен има страшно много работа, много санкции трябва да има вътре в ДПС в следващите месеци или години, не знам, може би тази есен няма да има нови избори, те да си върнат тази огромна маса избиратели обратно.

Логичен е изборният резултат в Кърджали на базата на дошлите изборни туристи, които бяха от порядъка на 12 до 15 хиляди и мнозинството от тези хора гласуваха за ДОСТ заради насаждания в Турция страх „Внимавайте, ще останете без работа, внимавайте, имате имоти, внимавайте, имате роднини” и т. н. 

Светски настроените нашенци в никакъв случай няма да подкрепят това, което им казва Ердоган или някой от ислямистките министри. Като цяло трябва да отбележим, че за първи път в българското Народно събрание  ще има толкова малко български турци и това се дължи на агресивната кампания, която от Анкара насаждаха и я реализираха в смесените региони. Но ако се дистанцираме от вътрешните ежби ДОСТ и ДПС като етнически партии,  най-важното е, че покрай намесата на управляващата партия в Турция във вътрешните работи на България институциите в България започнаха да функционират. Това е най-добрата новина. Показахме и на Европа, и на Турция, че държавата тук работи. И в нито един момент от тук нататък не бива да си затваряме очите, защото тепърва предстоят нови провокации.

ДПС категорично иска да участва във властта. Ако влезе през парадния вход е удар в десетката за новото ръководство на ДПС. Самият лидер отправи снощи послание в тази посока, че ГЕРБ дано да са си взели поука от двата недовършени мандата.

На следващо място депутати и лидери на ДПС коментират за евентуално формиране на коалиция в България, която да бъде в унисон с логиката в Европейския парламент, сиреч, те настояват в новото управление да не са Обединените патриоти, ако те не бъдат се отваря вратата за ДПС и Воля. 

Но следва и да отбележим, че все пак сме в България и в България всичко е възможно, така че е изключено ДПС неофициално да поддържа новия кабинет на Бойко Борисов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39