Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да извиваме ръце на Борисов, но ще поставим условия

За приоритетите пред патриотите и как виждат от партия  "Атака" съставянето на новия български кабинет говорим с народния представител от Пазарджик проф. Станислав Станилов. 

Дали ще има стабилно правителство зависи само от Борисов, каза проф. Станилов.

Станислав Станилов: Обещанието ми е да защитавам интересите на обикновените хора, на хората, които не влизат в състава на политическите елити, на олигархията, на много богатите хора и т. н. и да защитавам всичко що е българско и което стои равнопоставено днес с чуждото, а пък аз не съм доволен от това. Дразнят ме много неща. Дразнят ме примерно печалбите, които ЕРП-тата изнасят и инвестират извън България, това са български пари, дразнят ме големите печалби на търговските вериги, които са към 28 милиарда всяка година, които също се изнасят и не се инвестират в България и се изнасят навън. 

Има много други неща, които ме дразнят. Например несигурността в България и липсата на обикновена сигурност в обществото. Хората по селата, които работят земята, нямат мотивация да я работят след като банди им обират плодовете на техния труд и т. н., и т. н. 

Аз обиколих в Пазарджишка област 19 села, има срещи с избиратели и там хората това казаха и аз това казвам, че ми е приоритет.

Аз съм археолог на средните векове, имам специално отношение, ходил съм в Копривщица, харесвам да ходя там и т. н. Тази история, при която хора от местния политически елит, така да се изразя, искат да се отчисли Копривщица от регистъра на град-паметник, архитектурен паметник, за да могат да съборят историческото наследство и да си строят бизнес сгради и пр., и пр. е такова безобразие, че не мога с думи да го измеря. До тук се стигне благодарение на безотговорното отношение на всички политици след промяната, защото в градовете това много хора го знаят, но малко се изнася в медиите. В почти всички градове има отчислени и разрушени паметници на културата и това е направено със знанието и разрешението на т. н. Институт за недвижимо културно наследство.  В архива на института конкретно за Копривщица имаше документация, каквато друг резерват няма – това е архитектурно заснемане на всички сгради поотделно, на улици, на цели квартали и т. н. Срещу това бяха платени на времето при комунизма огромните 300 хиляди лева на голям колектив от архитекти и техници. 

В момента този архив, това заснемане е изчезнал от хранилището на Института за недвижимо културно наследство и никой не може да каже къде е. Държавата може да спре подобно решение, защото когато става дума за национален резерват местните власти не могат нищо да решават, те имат само съвещателен глас.

Първо, за да съставим правителство с Борисов ние ще поставим определени условия. Няма да му извиваме ръцете, както той се оплакваше от тези, от „деформаторите”, както аз ги наричах, които постоянно имаха претенции за министри и пр., но ние имаме няколко точки, които още не сме ги отделили от цялата програма. Ниее ще кажем на г-н Борисов, че ако вие изпълните - тези наши части от програмата, ние ще подкрепяме правителството дотогава докато ги изпълнявате, т. е. искам да кажа на вашите слушатели и на вас, че дали ще има стабилно правителство за цял мандат това зависи само от г-н Борисов и партия ГЕРБ.

Нашите приоритети – най-напред са пенсиите, националната сигурност, след туй минимална работна заплата, те са все социални. Има и други приоритети. Ние няма да имаме претенции да ги представим всичките, защото за да се изпълни трябва да има 130 депутати от Атака, или от Обединени патриоти, а ние сме само 27, затова не може да се изпълни всичко това, а и никой не го иска. За министерства няма преговори между г-н Борисов и нашите лидери и аз не мога да поема такава отговорност, но очаквам да има, защото  няма друг изход. 

Аз лично не виждам как ще се направи коалиция ГЕРБ – БСП. Това е извън контекста на българския политически живот, защото ако се направи такова правителство г-жа Нинова ще остане без електорат. Те няма да се съгласят никога. Там нивото на  противоборството, на противостоянето между двете политически сили е много високо. В рамките на шегата ще ви кажа, че който е проевропейски устроен може да измисли такава конструкция, защото Европа иска да види такава коалиция, за да бъдело стабилно правителството на България, макар аз мисля пък, че други извън Европа искат да видят българското правителство нестабилно и затуй всяка година ние сме на избори и нищо не се случва. Затова сега ние ще подкрепим това правителство ако то изпълни нашите условия, за да не ходим на избори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49