Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строят сграда на пловдивската опера за 60 милиона в Панаира

| обновено на 11.04.17 в 09:33

Това стана ясно след проведена тази сутрин среща между кмета Иван Тотев и политическите групи в местния парламент, ръководството на Международния панаир и бившият министър на културата Вежди Рашидов. 

Според Рашидов начинанието ще струва около 50 - 60 милиона лева, като държавата може да отпуска по 15 милиона годишно в рамките на три години. 

Мажоритарният собственик на Панаира Георги Гергов декларира готовност да предостави терена на Палата 1, но единствено за построяването на сграда за операта и то в определен срок. 

Следващата стъпка е създаването на проект за сградата и всички, свързани с това законови процедури. Планира се инвестициите да бъдат както от държавата и Министерството на културата, така и от община Пловдив. Предстои уточняване на детайлите и подписването на тристранно споразумение за сътрудничество. 

Много е важно влизането на община Пловдив в това партньорство, тъй като това ще даде възможност за публични инвестиции на територии и публични пространства, каза кметът Иван Тотев.

По думите му проектът е важен за града, тъй като това, което се изгради ще остане за много поколения напред.

Обследвани са 4 терена за Пловдивска опера по поречието на река Марица. Отхвърлени са три варианта – при моста над бул. „Васил Априлов“ при Захарния комбинат, при бензиностанция до моста на Адата и при Щаба на армията.

Пловдивската оперна трупа е една от най-добрите и е недостойно и незаслужено да се измъчват заради липсата на свое лично пространство, отбеляза бившият министър на културата Вежди Рашидов. Построяването на нова опера ще струва около 50 – 60 милиона лева, а финансирането от държавата може да стане с отделянето на по 15 милиона лева  в продължение на три бюджетни години. 

Декларирах пред всички важни особи, които управялват града, че сме готови да подпишем тристранно споразумение между Общината, Държавата и Панаира на мястото на палата 1, каза мажоритарния собственик на Панаира Георги Гергов. Той уточни, че в споразумението ясно трябва да бъде упоменато, че ако не се построи опера на това място, то теренът си остава за Панаира. 

Този четвъртък  местният парламент ще трябва да приеме дарените на Пловдив от държавата акции от капитала на Панаира и предстои съветниците да одобрят тристранно споразумение за сътрудничество.

Не всички политически сили в местния парламент ще гласуват за него. Против категорично се обяви Дани Каназирева, която по време на днешната среща е отправила следните въпроси, останали без отговор:  

Защо след като Операта ще бъде държавна , а собственик на акциите е държавата , тази сделка трябва да минава през Община Пловдив ? 

Чия собственост ще бъдат имотите, защото ако ако говорим за строеж на Опера то тези средства ще бъдат дадени от община или от държава и не могат да бъдат изсипани върху частен имот?  

Как наливаме 50- 60 милиона лева, ако имотът е ипотекиран или върху него лежат милиони левове кредити? 

Според нея е несериозно на този етап да се говори за каквито и да било суми за изграждане на Пловдивската опера. Не на последно място тя постави и въпроса за морала, честта и достойнството. Не може Пловдив да губи имоти и сега пак да не запазим своя интерес, а държава и община да абдикират от този казус, заяви Каназирева.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Пеещите фонтани отново радват пловдивчани

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина отново радват пловдивчани и гостите на града. Топлото време тази пролет позволи по-ранното пускане на емблематичните фонтани в работен режим. Музикално-светлинното шоу започва всяка вечер в 21:30 часа от вторник до неделя включително, като единственият почивен ден е понеделник. Поетапно се пускат и..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

Министърът на МВР отхвърли обвиненията за провокация срещу Димитър Стоянов

МВР свиква Национално съвещание, след празниците, във връзка спредстоящите избори и противодействие на търговията с гласове, това съобщи в Пазарджик министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Интерактивна карта ще следи в кои райони се купуват гласове, каза Калин Стоянов:  "Става въпрос за система, която онлайн дава информация за това къде какви..

публикувано на 24.04.24 в 13:06

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 11:23