Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки гости разгледаха уникалните експонати в авиомузея край Крумово



С разнообразни събития Пловдив отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката.   Една от любопитните дестинации бе авиомузеят край Крумово, който днес отвори врати за гости. 

За посетителите бе чудесен слънчев ден, с осигуряване на достъп дори до кабините на някои самолети – като изтребителите например,  което беше и най-ярката атракция за децата.  

Дълга опашка от малчугани се бе извила пред  гордо приземения МИГ-21, чакащи да надникнат в кокпита и да раздвижат лостовете, спусъците на оръдията, педалите на крилата и щурвала.  

Все още е далеч  авиомузеят, но  светлината в тунела обаче  вече проблясна.  както е известно, решено е той, заедно с всички експонати да се премести  в рамките на Пловдив, което обяснимо ще увеличи посещаемостта. 

Още повече, там ще се разполага на по-голяма площ, отколкото сега,  разказа директорката на музея Рада Банялиева, която като екскурзовод развеждаше групите с деца.  Когато се преместим, ще бъдат много повече,  прогнозира тя. 

Посетителите се спираха край почти всеки експонат – от тях лъха жива история.  В големия пътнически  АН-24, изцяло преустроен като луксозен киносалон,  се излъчваха филми –  местата бяха заети.  

Малцина знаят, че  тук има буквално безценни експонати -   изключително редкият в световен мащаб хидроплан "Арадо", немски, даден на България  през последната смветовна война,  стари български летателни машини, родно производство, и дори легендарният ИЛ-2, щурмовикът,  наречен  от германците  при Курската битка – летящият танк, за когото  не пресилено се твърди, че е спечелил танковото сражение на Курската дъга  от въздуха.  

А може би, най-ярката, поне според мен, атракция е уникалната  капсула  на Союз-33,  с която се приземиха първият български космонавн Георги Иванов и Николай Рукавишников,  след инфрактния полет в орбита, за който тогава никой не разбра,  че е бил на ръба на смъртоносното.  

Точно заради това, съдбата на космическата капсула е още по-вълнуваща, като си спомним куриозният абсурден начин, по който е стигнала до авимузея в Крумово.  

В тъмните  времена  от началото на  90-сетте години, в онзи хаос, тя случайно е открита край Ловеч, захвърлена на бунище за вторични суровини.  Само случайността я спасява от  рециклиране, и след дълъг път и разправии, днес тя заема гордо своето място в муузея, като най-ярък пример за това, че България е сред малкото, все още, космически нации. 

Четиринадесет леки едноместни и двуместни самолета, три дрона, шест авиомодела и почти 200 гости посрещнаха днес на своя празник на летище „Марица“ край с. Граф Игнатиево домакините от специалността „Авиационнатехника и технологии“ на Техническия университет – филиал Пловдив. Начало на празника даде военен самолет МиГ 29,който с бръснещ полет над летището поздрави бъдещите авиоинженери и летци.С приветствен адрес към студентите и преподавателите от вуза се обърна президентът на Република България Румен Радев. 

В ранния следобед празникът продължи с летателен ден.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Скандал в Общинския съвет провали разширяването на синята зона в Смолян

След близо час бурни дебати кметът на община Смолян Николай Мелемов оттегли предложението си да се разшири синята зона в града. Според внесената от него докладна записка зоните за платено паркиране трябваше да се увеличат от 5 на 13, като освен такива в централна градска част са включени още 4 паркинга, част от които в квартал „Райково“...

публикувано на 28.03.24 в 15:09

Арестуваха 16 души при спецакция в Пазарджишко

16 души са арестувани в Пазарджишко за изминалото денонощие при масирана спецоперация на полицията за противодействие на престъпността. Разкрити са общо 35 престъпления, открити са и двама души, обявени за издирване. Акцията е била насочена срещу битовата престъпност и контрола на шофьорите-нарушители, като целта е била да се обхванат и..

обновено на 28.03.24 в 12:58

Стартира проектът за строителството на 7 училища и детски градини

Това решиха единодушно пловдивските общински съветници на редовното си заседание. Строителството им ще струва 65 млн. лв., като 33,5 млн. лв. от тях ще дойдат от министерството на образованието. Останалите трябва да бъдат осигурени от Община Пловдив. Общинските съветници решиха те да бъдат заложени в бюджет 2025. Въпреки единодушно взетото..

обновено на 28.03.24 в 12:58

Според разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града. В следващите три месеца прогнозата може да се промени, но ако ситуацията се запази, през предстоящия отоплителен сезон парното на пловдивчани ще струва близо 157 лева за мегаватчас. От EVN, които снабдяват с..

публикувано на 28.03.24 в 12:17

ОбС предостави терена до църквата "Свети Николай" за застрояване

Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост. За целта се променя Подробният устройствен план. Земята..

публикувано на 28.03.24 в 10:50