РЕКЛАМА

Празникът Живоприемни източник в църквата "Св.Парасакева"

Днес  на Светли петък, православните християни почитат чудотворната икона на света Богородица „Живоприемни  източник”.  Денят е и втори храмов празник за църквата "Св.Параскева" в Пловдив. Светата Литургиа и Пасхалния водосвет за празника , са водени от Знеполски  епископ Арсений. 

В България има два манастира с името „Живоприемни  източник”, а в пловдивската църква "Св.Параскева" е едноименната икона на  Захари Ззограф от 1837г.

Отец Емил Паралингов  председател на църквата "Св.Параскева" разказва  за началото на почитането на празника, започнал през пети век край Цариград.  В блатиста местност, наречена „Балаклъ” имало и гора. През нея вървял слепец, който търсил вода, защото бил жаден. Настигнал го войник на име Лъв. Слепецът го помолил да му помогне. Тогава войникът чул женски глас, който му посочил къде наблизо има извор, способен да излекува странника от слепотата. Войникът чул и пророчески думи за своя живот – че ще стане велик владетел, но първо трябва да прояви милост към слепеца. Войникът намерил извора, който му посочила Света Богородица, и с кал от него намазал очите на слепеца. Той прогледнал. Сбъднали се думите на Божията майка – войникът станал император Лъв І Тракиец. На мястото бил изграден храм. Осветяването станало на Светли петък и затова на този ден се празнува  почитта към Божията майка. 

Разговорът с отец Емил Паралингов е в звуковия файл. 
print Отпечатай
Още от категорията

Новият музей "Възникването на Пловдив" отваря врати тази есен

За загубата на праистория в Пловдив в програма "Точно днес" говорим с  проф. Йордан Детев , син на големия наш археолог проф. Петър Детев, който направи първото подробно проучване на Яса тепе 1 или Плоската могила.  От тази седмица тя е засипана с бетон, без да има направени нужните проучвания на част от происторическата селищна могила, датирана от 5..

публикувано на 24.06.17 в 09:17

Фестивалът на дивите цветя в Смилян представя "Изворен глас"

Петото издание на фолклорния събор с надиграване и надпяване „ Изворен глас “ – Смилян е кулминацията на Фестивала на дивите цветя в Родопите по горното поречие на река Арда, който стартира още през 2013 година.  Мероприятията са в селата по Арденското корито- Смилян, Сивино, Могилица, Арда, Горна Арда и Киселчово.  Всички те са разнообрази и..

публикувано на 24.06.17 в 08:30

Празник на слънцето на мегалита край село Бабек

Възстановка на древни тракийски ритуали на мегалита край брезовското село Бабек в Сърнена Средна гора ще направят днес членове на тракийското общество „Трескейа“. Обредите са посветени на Празника на Слънцето в най-дългия ден на годината, съобщиха от община Брезово. Празникът се провежда за 6-ти път на Люляковото светилище със Слънчевата..

публикувано на 24.06.17 в 07:52

Интересът към личността на Левски ражда и развенчава митове

Защо около името на Васил Левски непрекъснато се появяват "неизвестни факти", често граничещи с митове? За новия прочит на митовете за Апостола говорим с проф. Пламен Митев от Софийския университет, а ­ поводът е  национална конференция в Карлово, посветена на 180 -­тата годишнина от рождението на Апостола. През последните 27 години, търсейки..

публикувано на 23.06.17 в 16:41

Трябва да помогнем на Македония по пътя към ЕС

Повечето македонските медии се обединиха около тезата, че премиерът Зоран Заев е отвори кутията на Пандора с посещението си в нашата страна и заявените намерения за добросъседство с България. Кутията на Пандора в отношенията между България и Македония всъщност никога не е била затваряна, коментира в интервю за Радио Пловдив Любомир..

обновено на 23.06.17 в 16:04

Патриотите надуват безсмислени балони с "езиковата дъвка"

Да бием ли камбаните за книжовния български език в ерата на интернет и шльокавицата? Може ли чистотата на езика да се опази със закон? Предложението на депутатите от Обединените патриоти за такъв законопроект коментираме с доц. Борислав Георгиев, езиков антрополог и семиотик, преподавател в Нов български университeт. Това е 15 или 16..

публикувано на 23.06.17 в 15:38

Пловдив ще накара света да се влюби в него

Културният живот е водопад, който се пълни от преливащи реки.  Думите са на българката  от Австралия д-р Мария Стайкова - която е сред 12-те жени избрани да разкажат за себе си в серията „Обикновени жени с необикновени истории“  по повод 100-годишнината на Канбера като столица.  Номинирана  е за жена на 2011,  а в Пловдив пристига специално, за..

обновено на 23.06.17 в 15:02