РЕКЛАМА

Празникът Живоприемни източник в църквата "Св.Парасакева"

Днес  на Светли петък, православните християни почитат чудотворната икона на света Богородица „Живоприемни  източник”.  Денят е и втори храмов празник за църквата "Св.Параскева" в Пловдив. Светата Литургиа и Пасхалния водосвет за празника , са водени от Знеполски  епископ Арсений. 

В България има два манастира с името „Живоприемни  източник”, а в пловдивската църква "Св.Параскева" е едноименната икона на  Захари Ззограф от 1837г.

Отец Емил Паралингов  председател на църквата "Св.Параскева" разказва  за началото на почитането на празника, започнал през пети век край Цариград.  В блатиста местност, наречена „Балаклъ” имало и гора. През нея вървял слепец, който търсил вода, защото бил жаден. Настигнал го войник на име Лъв. Слепецът го помолил да му помогне. Тогава войникът чул женски глас, който му посочил къде наблизо има извор, способен да излекува странника от слепотата. Войникът чул и пророчески думи за своя живот – че ще стане велик владетел, но първо трябва да прояви милост към слепеца. Войникът намерил извора, който му посочила Света Богородица, и с кал от него намазал очите на слепеца. Той прогледнал. Сбъднали се думите на Божията майка – войникът станал император Лъв І Тракиец. На мястото бил изграден храм. Осветяването станало на Светли петък и затова на този ден се празнува  почитта към Божията майка. 

Разговорът с отец Емил Паралингов е в звуковия файл. 
print Отпечатай
Още от категорията

"Книги за смет" в Пловдив на 23 април

Традиционната кампания „Книги за смет“ ще събере пловдивчани в неделния ден на площад „Стефан Стамболов“ /до детската въртележка/, които искат да получат книга по избор по предварителна селекция на заглавията. Всичко това само срещу един килограм пластмасови отпадъци. А всеки, предал два или повече от два килограма, ще получи и втори талон за..

публикувано на 22.04.17 в 09:50

"Заклятието на оборищенци" в панагюрското село Баня

141 години от Априлското въстание по стар стил. Време, което идва да ни напомни, че свободата не се получава даром и за нея с цената на живота си са се борили нашите предци. За смелите българи от Великото Народно събрание на Оборище разказват точно днес членовете на Национално дружество „Традиция“ с възстановка „Заклятието на Оборищенци“, която..

публикувано на 22.04.17 в 09:26

Ние сме в антрето на Европа, при машините за лъскане на обувки

Можем да определим настоящия политически момент като повратна точка, нова ера с нови предизвикателства, изискваща от новото българско правителство да е на висотата на грандиозната задача, да се впише адекватно в тази промяна и да я осъществи. Позицията е на професора по социология от БАН Духомир Минев, който оглавява Eвpoпeйcĸaтa aнтибeднocт..

публикувано на 21.04.17 в 15:51

Пийте бира "Извън протокола"

Какво да пием , след като във водата има уран?  Въпросът е жизненоважен, тъй като организмът ни може да получи увреждания, ако продължим да пием вода с уран. Съветът е да спрем да поемаме вода. С какво да я заменим обаче? Препоръката е не само към хората от Хасково и Първомай. Дават я д-р Аргир Аргиров , заместник-директор на РЗИ-Пловдив и мъж..

публикувано на 21.04.17 в 13:40
Проф. Боян Дуранкев

Пенсионните абсурди и "модерното робство" продължават

Като "абсурд и опашати лъжи" проф. д-р Боян Дуранкев определи предложенията за промени в пенсиите, както предизборно, така и следизборно.   Има много трудещи се, които даже няма да мислят за пенсии, тъй като при 200 хиляди  заплата, можеш да отделиш доста пари настрана.  Но  165 лв минимална пенсия това е геноцидна пенсия. По-добре е..

публикувано на 21.04.17 в 11:23

Институциите действат панически, запечатване на кладенци е излишно

Уpaнът във вoдaтa нa Xacĸoвo и в Πъpвoмaйcĸo cяĸaш дoйдe изнeвидeлицa.  A тaĸa ли e вcъщнocт? Koй и ĸъдe в гoдинитe пpocпa, чe тoвa щe ce cлyчи, ĸъдe aдминиcтpaтopитe зaбyтaxa дoĸлaдитe нa yчeнитe, пиcaни пpeди гoдини, и дoĸъдe щe cтигнeм ceгa?  По темата разговаряме с професора - хидрогеолог и инженер Пламен Пенчев. Той познава района и..

обновено на 20.04.17 в 15:38

За повече защита на работниците призова адв. Волева

Напоследък се нароиха фирми, които наемат работници и изчезват в небитието. Фалират и работникът остава с пръст в уста. Това заяви пред Радио Пловдив адв. Веска Волева, която защитава пострадалите от монополистите и некоректните работодатели. Повод за разговора бе инициатива на омбудсмана Мая Манолова и лидера на КНСБ Пламен Димитров, които..

публикувано на 20.04.17 в 15:35