РЕКЛАМА

Празникът Живоприемни източник в църквата "Св.Парасакева"

Днес  на Светли петък, православните християни почитат чудотворната икона на света Богородица „Живоприемни  източник”.  Денят е и втори храмов празник за църквата "Св.Параскева" в Пловдив. Светата Литургиа и Пасхалния водосвет за празника , са водени от Знеполски  епископ Арсений. 

В България има два манастира с името „Живоприемни  източник”, а в пловдивската църква "Св.Параскева" е едноименната икона на  Захари Ззограф от 1837г.

Отец Емил Паралингов  председател на църквата "Св.Параскева" разказва  за началото на почитането на празника, започнал през пети век край Цариград.  В блатиста местност, наречена „Балаклъ” имало и гора. През нея вървял слепец, който търсил вода, защото бил жаден. Настигнал го войник на име Лъв. Слепецът го помолил да му помогне. Тогава войникът чул женски глас, който му посочил къде наблизо има извор, способен да излекува странника от слепотата. Войникът чул и пророчески думи за своя живот – че ще стане велик владетел, но първо трябва да прояви милост към слепеца. Войникът намерил извора, който му посочила Света Богородица, и с кал от него намазал очите на слепеца. Той прогледнал. Сбъднали се думите на Божията майка – войникът станал император Лъв І Тракиец. На мястото бил изграден храм. Осветяването станало на Светли петък и затова на този ден се празнува  почитта към Божията майка. 

Разговорът с отец Емил Паралингов е в звуковия файл. 
print Отпечатай
Още от категорията

Джихадистката зараза прониква със скоростта на информацията

Най-малко 22 души загинаха снощи и 59 бяха ранени, включително много деца, при самоубийствено нападение в края на концерт в северния английски град Манчестър, предадоха световните агенции.  Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое в социалните мрежи отговорност за атентата, извършен в края на концерта на американската поп изпълнителка Ариана..

публикувано на 23.05.17 в 16:27

Предчовекът е на 7,2 милиона години и е живял в Чирпан

Професор Николай Спасов от БАН твърди, че първите предхора са живели на Балканите преди 7,2 милиона години, а доказателството, което посочва е зъб на грекопитек, открит край Чирпан. Това са предшествениците на човека или предчовеци, каза в интервю за Радио Пловдив ученият.  Ние не спорим с тезата, че човешкият вид се е развил в Африка, ние говорим..

публикувано на 23.05.17 в 15:58

Граждански марш за европейско правосъдие ще има и в Пловдив

"Няма да мълчим!" казват от инициативата "Правосъдие за всеки" и организират граждански марш за европейско правосъдие в Пловдив, София и Варна.  По темата говорим с  д-р Атанас Славов , преподавател по конституционно право в Софийския университет и член на инициативата. От гражданската инициатива пишат до медиите : До края на 2017 г. България..

публикувано на 23.05.17 в 10:41

Лимитите за болниците са от 7 до 10 %, няма да има актуализация

В програма "Точно днес" задаваме още въпроси от общественото говорене за проблемите в сферата на българското здравеопазване. Лекарите поставят като проблем в здравеопазването - намалените лимити; изживелите времето си клинични пътеки; сключването на договори на лечебните заведения с НЗОК.  Събеседник в програмата е  доц. д-р Георги Йорданов ,..

публикувано на 23.05.17 в 10:13

Цел на атентата в Манчестър е най- ценното - младите хора

Броят на убитите при снощния атентат в Манчестър достигна 22, сред тях има деца, съобщи британската полиция, цитирана от Ройтерс и Франс прес. Най-малко 59 души са ранени.  Нападението било извършено от мъж, който детонирал взривно устройство, което носел със себе си, в края на концерта на американската певица Ариана Гранде на стадион "Манчестър..

публикувано на 23.05.17 в 09:56

Специалистите ще кажат откъде е уранът, паника сред хората няма

Днес бяха взети нови проби от водата на трите пловдивски села, в които беше открито повишено съдържание на уран. Т е ще бъдат изследвани в Националния център по радиобиология.  Припомням, че миналия петък във водата на  Пъдарско (община Брезово), Болярино (община Раковски) и Драгойново (община Първомай) беше регистрирано н аличие на уран, малко..

публикувано на 22.05.17 в 14:27

И ние можем да променяме европейските политики

Накъде върви Европа и как  страната ни участва като партньор  в обсъждането на важните политически теми и процеси в ЕС? За предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, статута на българските граждани във Великобритания след Брекзит, сигналите, които дава на Европа Българският политически живот -  евродепутатът  от Групата на..

публикувано на 22.05.17 в 12:06