РЕКЛАМА

Празникът Живоприемни източник в църквата "Св.Парасакева"

Днес  на Светли петък, православните християни почитат чудотворната икона на света Богородица „Живоприемни  източник”.  Денят е и втори храмов празник за църквата "Св.Параскева" в Пловдив. Светата Литургиа и Пасхалния водосвет за празника , са водени от Знеполски  епископ Арсений. 

В България има два манастира с името „Живоприемни  източник”, а в пловдивската църква "Св.Параскева" е едноименната икона на  Захари Ззограф от 1837г.

Отец Емил Паралингов  председател на църквата "Св.Параскева" разказва  за началото на почитането на празника, започнал през пети век край Цариград.  В блатиста местност, наречена „Балаклъ” имало и гора. През нея вървял слепец, който търсил вода, защото бил жаден. Настигнал го войник на име Лъв. Слепецът го помолил да му помогне. Тогава войникът чул женски глас, който му посочил къде наблизо има извор, способен да излекува странника от слепотата. Войникът чул и пророчески думи за своя живот – че ще стане велик владетел, но първо трябва да прояви милост към слепеца. Войникът намерил извора, който му посочила Света Богородица, и с кал от него намазал очите на слепеца. Той прогледнал. Сбъднали се думите на Божията майка – войникът станал император Лъв І Тракиец. На мястото бил изграден храм. Осветяването станало на Светли петък и затова на този ден се празнува  почитта към Божията майка. 

Разговорът с отец Емил Паралингов е в звуковия файл. 
Още от категорията

Корупцията е тема, която искат да използват и ГЕРБ, и БСП

Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд" коментира защо Консултативния съвет по национална сигурност при президента не постигна съгласие относно антикорупционен орган. Социологът  Димитър Ганев: В крайна сметка се стигна до очакваното, а именно – да не се разберат или както се казва – разбраха се да не се разберат. Тук корупцията е тема..

публикувано на 18.10.17 в 09:49

Имунизациите срещу грип за хора в риск трябва да стигнат 75% и у нас

Какво е новото в информационната кампания за грипа тази есен. Г оворим по темата в програма "Точно днес" с  д-р Валери Цеков  - управител на Българското сдружение по иновативна медицина. Той заедно с негови колеги днес дават факти за инфекциите, които се очакват тази зима и за мерките, които е важно да се вземат през октомври. Д-р Валери Цеков..

публикувано на 18.10.17 в 09:47

Директорите сводобно да решават трябва ли психолог в училище

Психолог във всяко училище, или поне там, където агресивните прояви зачестяват. Нови 500 психолози ще бъдат назначени от началото на 2018 година. Така пише в стратегиите на Министерстовото на образованието и науката. Разговор по темата с  проф. Веселин Василев , психолог и преподавател в ПУ, както и с Цонка Жиговечка , директор на ОУ "Панайот..

публикувано на 18.10.17 в 09:45

Антикорупционната мисъл на ГЕРБ и БСП е как да се цакат със СРС-та!

Татяна Дончева коментира пред Радио Пловдив предлаганите от ГЕРБ и БСП два законопроекта за борба с корупцията, които днес се обсъждат и на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Винаги има ефективен модел да свършите една работа, стига да я разбирате и да имате желание да я свършите. Очевидно е, че изворът на корупция е..

обновено на 17.10.17 в 16:52

Валери Симеонов няма да подава оставка, управлението е стабилно

Вицепремиерът Валери Симеонов нарече глупост, която не желае да коментира, поисканата му от ДПС оставка, както и излизането на патриотите от властта. Толкова е глупаво, че не виждам смисъл да се обръща внимание , каза той пред Радио Пловдив.  Симеонов е категоричен, че към момента управлението на страната е стабилно. Управлението се базира на..

обновено на 17.10.17 в 16:51

Въвеждането на плосък данък беше преврат, време е да падне

Човешките права включват и социалните права – достоен труд и доходи – това каза в  в предаването „Ден след ден“  Калин Първанов -  член на инициативата „Да спрем машината на неравенството“. 17 октомври е Международен ден за изкореняване на бедността и в този ден той припомни, че човешките права включват и социалните права – достоен труд и..

публикувано на 17.10.17 в 16:04

КСНС при президента няма да реши нищо

Беше неприлично това, което се случи миналата седмица с  Консултативния съвет по национална сигурност при президента Радев , каза в интервю за Радио Пловдив проф. Николай Радулов експерт по национална сигурност,  като допълни, че в това няма противопоставяне. Днес КСНС ще се проведе, но на него  няма да се реши   нищо.   Проф. Радулов..

публикувано на 17.10.17 в 11:17