Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът Живоприемни източник в църквата "Св.Парасакева"

Днес  на Светли петък, православните християни почитат чудотворната икона на света Богородица „Живоприемни  източник”.  Денят е и втори храмов празник за църквата "Св.Параскева" в Пловдив. Светата Литургиа и Пасхалния водосвет за празника , са водени от Знеполски  епископ Арсений. 

В България има два манастира с името „Живоприемни  източник”, а в пловдивската църква "Св.Параскева" е едноименната икона на  Захари Ззограф от 1837г.

Отец Емил Паралингов  председател на църквата "Св.Параскева" разказва  за началото на почитането на празника, започнал през пети век край Цариград.  В блатиста местност, наречена „Балаклъ” имало и гора. През нея вървял слепец, който търсил вода, защото бил жаден. Настигнал го войник на име Лъв. Слепецът го помолил да му помогне. Тогава войникът чул женски глас, който му посочил къде наблизо има извор, способен да излекува странника от слепотата. Войникът чул и пророчески думи за своя живот – че ще стане велик владетел, но първо трябва да прояви милост към слепеца. Войникът намерил извора, който му посочила Света Богородица, и с кал от него намазал очите на слепеца. Той прогледнал. Сбъднали се думите на Божията майка – войникът станал император Лъв І Тракиец. На мястото бил изграден храм. Осветяването станало на Светли петък и затова на този ден се празнува  почитта към Божията майка. 

Разговорът с отец Емил Паралингов е в звуковия файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Боряна Маринкова

Мобилно приложение помага да се намери липсващо лекарство

Боряна Маринкова от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства коментира в програма "Ден след ден" новото мобилно приложение   "Намери своето лекарство", което ще помага на пациентите да намерят липсващия им медикамент. То ще бъде в две версии - за Apple и за Android и  може да бъде свалено чрез съответния QR код. "..

публикувано на 29.03.24 в 16:48
Борислав Цеков

Има време за избори 2 в 1, но по- добре е да са отделно

Консултациите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери продължават, а възможностите са стеснени. Народното събрание извърши и спешни поправки, според които  ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности.   Проблемите на БНБ са свързани по-скоро с тяхното..

публикувано на 29.03.24 в 15:38

Ще получим самолети F-16, но няма да има къде да ги държим

България е една от 13-те държави в НАТО, които тази година покриха изискването разходите за отбрана да са 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това заяви пред Радио Пловдив Вилис Цуров , председател на Управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“. Той коментира, че с членството на страната ни в Алианса коренно се е..

публикувано на 29.03.24 в 15:30

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54