РЕКЛАМА

Дуалното образование е във фокуса на Панорамата в Панаира

| обновено на 21.04.17 в 14:47

Дуалното обучение е сред основните акценти в 9-та Панорама на професионалното образование в Панаира.

Форумът откри заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова. Тя  представи предимствата на дуалната система на обучение и резултатите от нея в училищата, в които е въведена. Особено важно е учениците да получават адекватно образование, което да им гарантира добра реализация в страната, каза Гайдарова. По думите и много важен е контактът на училището с бизнеса, защото когато са заедно - нещата се случват най-добре.

Предстои да се разработят съвместно с работодателите редица стандарти и програми за бъдещи професии, съгласно Закона за училищното и предучилищното образование.

Началникът на РУО Пловдив Иванка Киркова подчерта, че в нашата област има 6 нови паралелки дуално обучение. Точно от Пловдив започна дуалното обучение - от Проф. гимназия по дъврообработване, припомни Киркова. От септември дуална форма на обучение ще има в същата гимназия, както и в Гимназията по автотранспорт, тази по механотехника и в Проф. гимназия в Асеновград.

В панорамата участват 350 ученици от цялата страна от 150 училища. Те  демонстрират подготовка и практически умения по предметите. 

Днес започнаха първите 11 състезания по професии, които представляват финален национален кръг за отделните региони на страната – най-добър млад сладкар, барман, готвач, сервитьор, автомонтьор, строител, фризьор. Утре предстоят финалните серии за всички надпревари в палата 2 и 3 на Панаира. 

Снимка

Снимка

print Отпечатай
Още от категорията

Хиляди в Асеновград на протест срещу ромите, пребили децата гребци

Асеновград се вдигна на бунт срещу ромите, които пребиха гребци на спортния клуб по кану-каяк "Асеновец" преди ден. Над хиляда души се събраха пред паметника на Цар Иван Асен II в центъра на града в покрепа на пострадалите спортисти и техните родители.  На протеста имаше засилено полицейско присъствие, а жандармерия охраняваше подстъпите към..

публикувано на 28.06.17 в 22:19

Повече полицаи в отдалечените селища обеща новият шеф на ОД на МВР - Пловдив

Новият директор на ОД на МВР - Пловдив Атанас Илков обеща в интервю за Радио Пловдив повече полицаи в отдалечените селища на областта, както и подобряване на работата на Икономическа полиция.  Илков е съгласен с констатациите на главния прокурор, че Икономическа полиция не работи достатъчно ефективно.  Икономическа полиция трябва да е на..

обновено на 28.06.17 в 17:30

В КАТ Пловдив започна пълна проверка заради казуса с Катя Лерца

Новият директор на пловдивската полиция Атанас Илков разпореди вътрешна проверка в КАТ, заради случая с  Катя Лерца, хваната да шофира след като и е била отнета книжката.   Бизнесдамата е обвиняема за смъртта на полицая Делян Палазов, когото тя прегази с джипа си на 13-ти май. Четири дни по-късно,  с прокурорско постановление и бяха отнети правата..

публикувано на 28.06.17 в 17:29

Седем са "най-добрите хора" в Пловдив

Заместник-кметът Георги Титюков връчи грамоти на  7 пловдивчани, удостоени с приза „Най-добрия човек“.  Акцията са провежда с доброволното участие на ученици от Професионална гимназия по хранителни технологии и техники и община Пловдив.  Те събират номинациите от благодарните хора и описват историите на добрите  дела. Наградените са д-р Жорж..

обновено на 28.06.17 в 16:32

В Смолян протестират срещу строежа на мини ВЕЦ "Чинара"

Близо 50 жители на Смолян протестираха точно по обед срещу изграждането на мини ВЕЦ в близост до автогарата. Гражданите изразяват недоволството си за пореден път, а поводът е включването на обекта в дневния ред на утрешната сесия на Смолянския общински съвет.  Като последна точка съветниците ще гледат искането за одобряване и издаване на..

обновено на 28.06.17 в 15:50

Община Асеновград погва собственици на заведения за неплатено тротоарно право

Община Асеновград дава на съдия-изпълнител 20 длъжници към бюджета заради неплатени такси за ползване на тротоарно право. Това съобщи ресорният зам.-кмет Димчо Темелков.  Той посочи, че общият размер на просрочените задължения са за 20 хиляди лева, натрупани за около една година, а най-големият длъжник виси към хазната с 3 700 лева.  Става дума за..

публикувано на 28.06.17 в 15:50

Въздухът в Пловдив ще става по-чист

Значително е намалено замърсяването на атмосферния въздух в Пловдив през последните години. Данните показват, че през 2008 година дните с със стойности над нормата за фини прахови частици са 208, а през 2016 година – едва 80.  Това заяви Ирена Найденова, еколог и ръководител на проекта „Разработване на програма за подобряване на качеството на..

публикувано на 28.06.17 в 13:41