РЕКЛАМА

Дуалното образование е във фокуса на Панорамата в Панаира

| обновено на 21.04.17 в 14:47

Дуалното обучение е сред основните акценти в 9-та Панорама на професионалното образование в Панаира.

Форумът откри заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова. Тя  представи предимствата на дуалната система на обучение и резултатите от нея в училищата, в които е въведена. Особено важно е учениците да получават адекватно образование, което да им гарантира добра реализация в страната, каза Гайдарова. По думите и много важен е контактът на училището с бизнеса, защото когато са заедно - нещата се случват най-добре.

Предстои да се разработят съвместно с работодателите редица стандарти и програми за бъдещи професии, съгласно Закона за училищното и предучилищното образование.

Началникът на РУО Пловдив Иванка Киркова подчерта, че в нашата област има 6 нови паралелки дуално обучение. Точно от Пловдив започна дуалното обучение - от Проф. гимназия по дъврообработване, припомни Киркова. От септември дуална форма на обучение ще има в същата гимназия, както и в Гимназията по автотранспорт, тази по механотехника и в Проф. гимназия в Асеновград.

В панорамата участват 350 ученици от цялата страна от 150 училища. Те  демонстрират подготовка и практически умения по предметите. 

Днес започнаха първите 11 състезания по професии, които представляват финален национален кръг за отделните региони на страната – най-добър млад сладкар, барман, готвач, сервитьор, автомонтьор, строител, фризьор. Утре предстоят финалните серии за всички надпревари в палата 2 и 3 на Панаира. 

Снимка

Снимка

Още от категорията

Тунелът ще е затворен тази нощ

Тази нощ  - от 22:00 часа до 05:00 утре сутрин – ще бъде спряно движението през Тунела на бул. „Цар Борис III Обединител”.  Ще се извършва авариен ремонт по  осветлението. 

обновено на 17.08.17 в 10:28

Обсъждат екостандартите в млечния сектор

РИОСВ – Пловдив организира работна среща по проблемите на млекопреработвателните предприятия в областта.  Тя е инициирана oт Националната асоциация на млекопреработвателите и цели решаването на казуси в сферата на производството, преработката и търговията с мляко и млечни продукти.Целта е да бъдат уточнени изискванията за опазване на околната..

обновено на 17.08.17 в 10:28

Премиер и министър инспектират ремонта на пътя Пловдив-Асеновград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще направи днес инспекция на строително-монтажните работи по разширяването на републиканския път Пловдив-Асеновград. Поканен е да присъства и министър-председателят Бойко Борисов. Реконструкцията на пътя започна през миналата седмица. Предвижда се за 15 месеца да се изгради второ..

публикувано на 17.08.17 в 08:34

Премиерът Борисов за "Цанков камък"

Причината да дадем "Цанков камък" на прокуратурата е, че съоръжение за един милиард лева не работи. За това трябва да има виновен, заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, пише в стенограмата на заседанието, цитирана от пресслужбата на кабинета. Борисов е посочил, че всички останали спекулации по..

публикувано на 16.08.17 в 17:24

Звънецът бие за приключване на училищните ремонти

Плановите летни ремонти в над 20 пловдивски училища ще бъдат завършени в срок до края на месец август.  Заместник-кметът Стефан Стоянов подчерта, че изключение ще бъде направено единствено в СУ „Черноризец Храбър“, където се извършва подмяна на морално остарялата отоплителна инсталация и ремонтът ще продължи до края на октомври.  Това обаче..

публикувано на 16.08.17 в 16:25

15 обекта в центъра на Пловдив с данъчни заповеди за запечатване

Масирани проверки извършват данъчните по централните търговски улици на Пловдив. Акцията е от началото на месеца и вече са издадени заповеди за запечатването на 15 търговски обекта .  За 15 дни щателно са  проверени 40  магазини, ресторанти, хотели и питейни заведения, от тях  25 са в нарушение , съобщават от Териториалната дирекция на..

публикувано на 16.08.17 в 15:57

С компанията си "Терминали" ПИМК взе на концесия Интермодалния терминал

Правителството определи „Терминали” ЕАД за концесионер на Интермодалния терминал в Южен централен район на планиране в България – Пловдив. Концесионерът е определен след проведена открита процедура за предоставяне на концесия за срок от 27 години. "Tepминaли" EAД  e 100 процента coбcтвeнocт нa "ΠИMK Xoлдинг Гpyп" AД и бе едниствен кандидат за..

обновено на 16.08.17 в 15:24