РЕКЛАМА

До хората в Първомай не е достигнала вода с уран

| обновено на 21.04.17 в 14:58
Снимка: Елена Крушкова, Радио Пловдив

Питейната вода в Първомай  и Караджалово не крие риск за здравето на населението. Предприети са превантивни мерки  и се очакват окончателните резултати от взетите проби за  урана във водата. Това стана ясно след срещата в Областната управа, на която присъстваха представители на всички институции, ангажирани с  проблема.  

Доц. Цвета Иванова от Регионалната здравна инспекция уточни, че предварителните резултати на взетите проби от питейната вода не показват наднормено съдържание на естествен уран. Окончателните резултати обаче, ще са готови до месец. Тя бе категорична, че няма укриване на информация и данни от проверките, които са направени още в края на миналата година и през февруари и март тази година. 

От своя страна директорът на ВиК Пловдив Спартак Николов допълни, че до хората в Първомай не е достигала вода с уран. „Трябва да се прави разлика между водата във водоизточника и водата в чешмите на хората“, коментира Николов. Той обясни, че до 2015 година допустимите норми на уран са били - 0.06 мг/л, но ЕС ги е променил  и сега те са намалени на 0.03 мг/л. 

Припомням, че пробите от трите затворени кладенци в първомайско  показват - 0.04 мг/л. По думите на Николов водата за тежки метали в райони с риск се изследва веднъж годишно, а през последните дни са взети от всички кладенци проби. 

Към момента ВиК няма да ограничава водоподаването за Първомай. Търсят се алтернативни източници, изследват се и допълнителни кладенци за питейна вода, така че населението през лятото да не остане без вода.  

Кметът  на община Първомай Ангел Папазов заяви, че на 2 май на събранието на Асоциацията на ВиК ще представи проекти за нови кладенци и подобряване на канализацията в града. 

„Няма опасност за хората от Първомай, защото водата, която пият сега е в нормите", заяви и областният управител Здравко Димитров. Той бе категоричен, че кардинално проблема може да бъде решен с реализирането на проекта каскада „Въча.“


print Отпечатай
Още от категорията

Раздават "Книги за смет" в центъра на Пловдив

В днешния Световен ден на книгата и авторското право кампанията „Книги за смет” гостува в Пловдив.  Кампанията е с екологична насоченост и има за основна цел да привлече децата и младите хора към усилието за разделно събиране на битовите отпадъци и намаляване на обемите от отпадъци, които се депонират.  Десетки пловдивчани се включиха в..

обновено на 23.04.17 в 11:29

Пловдив посреща гости от Силициевата долина

Пловдив ще се превърне в център на ИТ-индустрията и предприемачеството тази вечер.  На официална визита в града пристигат водещи имена от Силициевата долина, историческо място в Калифорния, където е създаден първият компютърен чип.  От там започват кариерите на хора като Бил Гейтс (Microsoft), Стийв Джобс (Apple) и Марк Цукербърг (Facebook)...

публикувано на 23.04.17 в 07:24

Мъж загина в катастрофа на Околовръстното на Пловдив

Катастрофа между четири коли е станала на околовръстното на Пловдив. В мелето е загинал мъж над 60 години, поясниха от полицията в Пловдив. По първоначални данни джип Мерцедес е блъснал Сеат челно. При удава на място е починал шофьорът на Сеат-а, а спътницата му е в болница с наранявания. След това в двете коли се удрят Ауди и Фолксваген.  Ударът е..

публикувано на 22.04.17 в 17:16

Ваксините има, но още болни от морбили в Пловдивско

Здpaвнoтo миниcтepcтвo e ocигypилo пeт и шecт-вaлeнтни вaĸcини дo нaчaлoтo нa 2018 г. 63 ca зaбoлeлитe дo мoмeнтa oт мopбили в Πлoвдивcĸo. Toвa cъoбщи дoц. Aндpeй Гaлeв, нaциoнaлeн ĸoнcyлтaнт пo eпидeмoлoгия нa ceминap зa пoлзитe oт вaĸcинитe, opгaнизиpaн oт Бългapcĸoтo cдpyжeниe пo инoвaтивнa мeдицинa. Hямa зaбaвяния във пocтaвянeтo нa..

публикувано на 22.04.17 в 14:56

Гергов сам хвърли оставка от ИБ на БСП, остава областен лидер в Пловдив

Георги Гергов подаде оставката като член на Изпълнителното бюро на БСП, за да не създава разделение в партията. Това съобщи самият Гергов пред журналисти на излизане от сградата на БСП. "Смятам, че няма смисъл да разделям партията", посочи той.  Гергов е председател на областния съвет на БСП Пловдив. Предложението за оставката направи лидера..

обновено на 22.04.17 в 13:52

47 усмивки в центъра на Пловдив

Изложба „47 усмивки“, посветена на деца и младежи със Синдром на Даун беше открита на площад „Централен“ в близост до Цар-Симеоновата градина. Въпреки лошото време десетки деца и техните родители бяха дошли на празненството, в което и те самите взеха участие. „Винаги може да разчитате на Община Пловдив да бъде партньор в подобни каузи и..

публикувано на 22.04.17 в 13:52

До 20 дни са ясни пробите от водата във Велинград

Ceлaтa oĸoлo Beлингpaд, ĸъдeтo бeшe peгиcтpиpaнo двyĸpaтнo зaвишeниe нa ypaн, ca cнaбдeни c бyтилиpaнa минepaлнa вoдa. Peзyлтaтитe oт взeтитe пoвтopни пpoби oт тpитe вoдoдaйни зoни в paйoнa щe cтaнaт яcни дo 20 дни. Beлингpaд oт вчepa ce зaxpaнвa c aлтepнaтивeн вoдoизтoчниĸ, нo вoдaтa ĸъм oĸoлнитe ceлa нe мoжe дa бъдe cпpянa. Зaтoвa дo..

обновено на 22.04.17 в 13:46