Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До хората в Първомай не е достигнала вода с уран

| обновено на 21.04.17 в 14:58
Снимка: Елена Крушкова, Радио Пловдив

Питейната вода в Първомай  и Караджалово не крие риск за здравето на населението. Предприети са превантивни мерки  и се очакват окончателните резултати от взетите проби за  урана във водата. Това стана ясно след срещата в Областната управа, на която присъстваха представители на всички институции, ангажирани с  проблема.  

Доц. Цвета Иванова от Регионалната здравна инспекция уточни, че предварителните резултати на взетите проби от питейната вода не показват наднормено съдържание на естествен уран. Окончателните резултати обаче, ще са готови до месец. Тя бе категорична, че няма укриване на информация и данни от проверките, които са направени още в края на миналата година и през февруари и март тази година. 

От своя страна директорът на ВиК Пловдив Спартак Николов допълни, че до хората в Първомай не е достигала вода с уран. „Трябва да се прави разлика между водата във водоизточника и водата в чешмите на хората“, коментира Николов. Той обясни, че до 2015 година допустимите норми на уран са били - 0.06 мг/л, но ЕС ги е променил  и сега те са намалени на 0.03 мг/л. 

Припомням, че пробите от трите затворени кладенци в първомайско  показват - 0.04 мг/л. По думите на Николов водата за тежки метали в райони с риск се изследва веднъж годишно, а през последните дни са взети от всички кладенци проби. 

Към момента ВиК няма да ограничава водоподаването за Първомай. Търсят се алтернативни източници, изследват се и допълнителни кладенци за питейна вода, така че населението през лятото да не остане без вода.  

Кметът  на община Първомай Ангел Папазов заяви, че на 2 май на събранието на Асоциацията на ВиК ще представи проекти за нови кладенци и подобряване на канализацията в града. 

„Няма опасност за хората от Първомай, защото водата, която пият сега е в нормите", заяви и областният управител Здравко Димитров. Той бе категоричен, че кардинално проблема може да бъде решен с реализирането на проекта каскада „Въча.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановяват фермата за глухари в Девин

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на популацията на..

публикувано на 23.04.24 в 17:03

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 23.04.24 в 15:56

Наесен започва строежът на Югоизточния обход на Пловдив

През есента се очаква да стартира строежът на Югоизточния обход, който е част от Околовръстното шосе на Пловдив. Това съобщи пред Радио Пловдив областният управител инж. Илия Зюмбилев, който се срещна днес с представители на АПИ заедно с кметовете на общините Пловдив и „Родопи“ Костадин Димитров и Павел Михайлов. Югоизточният обход обхваща..

публикувано на 23.04.24 в 15:48

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35