РЕКЛАМА

До хората в Първомай не е достигнала вода с уран

| обновено на 21.04.17 в 14:58
Снимка: Елена Крушкова, Радио Пловдив

Питейната вода в Първомай  и Караджалово не крие риск за здравето на населението. Предприети са превантивни мерки  и се очакват окончателните резултати от взетите проби за  урана във водата. Това стана ясно след срещата в Областната управа, на която присъстваха представители на всички институции, ангажирани с  проблема.  

Доц. Цвета Иванова от Регионалната здравна инспекция уточни, че предварителните резултати на взетите проби от питейната вода не показват наднормено съдържание на естествен уран. Окончателните резултати обаче, ще са готови до месец. Тя бе категорична, че няма укриване на информация и данни от проверките, които са направени още в края на миналата година и през февруари и март тази година. 

От своя страна директорът на ВиК Пловдив Спартак Николов допълни, че до хората в Първомай не е достигала вода с уран. „Трябва да се прави разлика между водата във водоизточника и водата в чешмите на хората“, коментира Николов. Той обясни, че до 2015 година допустимите норми на уран са били - 0.06 мг/л, но ЕС ги е променил  и сега те са намалени на 0.03 мг/л. 

Припомням, че пробите от трите затворени кладенци в първомайско  показват - 0.04 мг/л. По думите на Николов водата за тежки метали в райони с риск се изследва веднъж годишно, а през последните дни са взети от всички кладенци проби. 

Към момента ВиК няма да ограничава водоподаването за Първомай. Търсят се алтернативни източници, изследват се и допълнителни кладенци за питейна вода, така че населението през лятото да не остане без вода.  

Кметът  на община Първомай Ангел Папазов заяви, че на 2 май на събранието на Асоциацията на ВиК ще представи проекти за нови кладенци и подобряване на канализацията в града. 

„Няма опасност за хората от Първомай, защото водата, която пият сега е в нормите", заяви и областният управител Здравко Димитров. Той бе категоричен, че кардинално проблема може да бъде решен с реализирането на проекта каскада „Въча.“


print Отпечатай
Още от категорията

Наградите "Пловдив" - миг от паметта на града

Носителите на Наградата „Пловдив“  за ярки постижения в областта на  изкуството и културата, реализирани през 2016 година  вече са известни.  Призовете бяха връчени на официална церемония в Дома на културата „Борис Христов“ в десет категории. В най-оспорвания раздел  „Художествена литература“, заради подчертано силните  кандидатури и..

публикувано на 23.05.17 в 21:10

Граждански марш за европейско правосъдие впечатли любопитни пловдивчани в Центъра

Със скромен протест в Пловдив протече обявеният за национален „Граждански марш за европейско правосъдие“  под мотото „Няма да мълчим!“, организиран от гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“.  Трийсетина души се събраха пред Общината с искане за радикална съдебна реформа, чиято липса в момента, според тях, блокира цялостното развитие на..

публикувано на 23.05.17 в 19:46

Втори случай на блъснат на пътя полицай в Пловдив за 10 дни

Моторизиран полицай е блъснат  от лека кола, отнела предимството. Катастрофата е станала около 13.20 на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Георги Бенев“, близо до Стъкларския завод.  Полицаят е ударен от мерцедес, управляван от 56-годишен шофьор, който  не е спрял на знак "Стоп". Униформеният е откаран в болница без опасност за живота, но..

обновено на 23.05.17 в 17:57

Екоминистерството пак проверява качеството на въздуха в Труд

Министърът на околната среда и водите Нено Димов разпореди проверка за качеството на атмосферния въздуха в село Труд. Той е възложил на Изпълнителната агенция по околна среда да извърши измервания.  От  Министерството на околната среда и водите съобщиха, че мобилна станция на Регионалната лаборатория - Пловдив, ще следи нивата. Набирането на..

публикувано на 23.05.17 в 17:56

Над 2000 души кандидатстват за работа във ВМЗ Сопот

Министърът на икономиката Емил Караниколов се срещна с ръкводството и синдикатите във ВМЗ - Сопот. Това е първото му посещение в най-голямото предприятие за боеприпаси у нас след като пое министерството на икономиката.  На срещата с изпълнителните директорите д-р инж. Иван Гецов и Атанас Трифонов е станало ясно, че предприятието се развива..

публикувано на 23.05.17 в 16:51

Нивата на естествения уран в пловдивско няма как да са в евронормите

Още преди 2 години предупредихме в писмо Министерството на здравеопазването, че ако бъдат въведени европейските норми за наличие на уран във водата, които са по-ниски от българските, около 35 – 40 % от пробите ще се окажат нестандартни.  Това съобщи директорът на РЗИ – Пловдив д-р Ваня Танчева, като уточни, че лекото повишение на естествен уран..

публикувано на 23.05.17 в 14:03

Болниците страдат от несправедливото разпределение на парите за лекарства

В най-скоро време да се поиска актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за тази година, особено в частта за плащането на лекарствата. Около това се обединиха директори на лечебни заведения от Пловдив и областта, представители на Българския лекарски съюз и на РЗИ на дискусия, организирана от пловдивския депутат доц. Георги..

публикувано на 23.05.17 в 13:39