РЕКЛАМА

До хората в Първомай не е достигнала вода с уран

| обновено на 21.04.17 в 14:58
Снимка: Елена Крушкова, Радио Пловдив

Питейната вода в Първомай  и Караджалово не крие риск за здравето на населението. Предприети са превантивни мерки  и се очакват окончателните резултати от взетите проби за  урана във водата. Това стана ясно след срещата в Областната управа, на която присъстваха представители на всички институции, ангажирани с  проблема.  

Доц. Цвета Иванова от Регионалната здравна инспекция уточни, че предварителните резултати на взетите проби от питейната вода не показват наднормено съдържание на естествен уран. Окончателните резултати обаче, ще са готови до месец. Тя бе категорична, че няма укриване на информация и данни от проверките, които са направени още в края на миналата година и през февруари и март тази година. 

От своя страна директорът на ВиК Пловдив Спартак Николов допълни, че до хората в Първомай не е достигала вода с уран. „Трябва да се прави разлика между водата във водоизточника и водата в чешмите на хората“, коментира Николов. Той обясни, че до 2015 година допустимите норми на уран са били - 0.06 мг/л, но ЕС ги е променил  и сега те са намалени на 0.03 мг/л. 

Припомням, че пробите от трите затворени кладенци в първомайско  показват - 0.04 мг/л. По думите на Николов водата за тежки метали в райони с риск се изследва веднъж годишно, а през последните дни са взети от всички кладенци проби. 

Към момента ВиК няма да ограничава водоподаването за Първомай. Търсят се алтернативни източници, изследват се и допълнителни кладенци за питейна вода, така че населението през лятото да не остане без вода.  

Кметът  на община Първомай Ангел Папазов заяви, че на 2 май на събранието на Асоциацията на ВиК ще представи проекти за нови кладенци и подобряване на канализацията в града. 

„Няма опасност за хората от Първомай, защото водата, която пият сега е в нормите", заяви и областният управител Здравко Димитров. Той бе категоричен, че кардинално проблема може да бъде решен с реализирането на проекта каскада „Въча.“


Още от категорията

Осем души задържани при сбиване край зала Колодрума

Осем души са задържани при сбиване на фенове снощи в зала Колодрума. Сблъсъкът е бил между привърженици на ЦСКА и Локомотив Пловдив. В залата се е провеждало бойно шоу по бокс и кикбокс. Недоволни от съдийско решение привърженици са хвърляли столове и други предмети по ринга. След това сблъсъкът между феновете е продължил на паркинга пред залата...

публикувано на 20.05.18 в 09:46

Спорът за цената на розовия цвят продължава

Министърът на земеделието Румен Порожанов организира среща в министерството с представители на дестилериите за розово масло и с производителите на розов цвят. До срещата се стигна след двудневните протести на розопроизводители заради ниската изкупна цена на суровината.  Целта на срещата е да се стигне до обща позиция как да продължи кампанията в..

обновено на 20.05.18 в 08:19

Кметски избори се провеждат в Семчиново и Беден

В пазарджишкото село Семчиново днес се провеждат частични избори за кмет. Вотът се налага заради предсрочното отстраняване на досегашния кмет Пламен Темелков, обвинен в трафик на хора от испанската прокуратура. До отстраняването му се стигна след протести на жителите на Семчиново и неколкомесечния му престой в испански арест. В момента Пламен..

обновено на 20.05.18 в 08:19

Благотворителен базар подкрепя деца на загинали военнослужещи

Пролетен благотворителен базар „Детски усмивки“ организира Сдружението на жените военнослужещив Дома на културата „Борис Христов“ – Пловдив.  Базарът е под патронажа на пловдивския митрополит Николай.Целта е да се подпомогнат децата на загиналите при изпълнение на служебния дълг, тежко пострадали и починали от заболявания военнослужещи от Пловдив. 

публикувано на 20.05.18 в 08:19

Розопроизводителите ще бъдат компенсирани заради ниските изкупни цени

Розопроизводители от Карловско блокираха за повече от три часа пътя Пловдив- Карлово в района на град Баня.  Те изсипаха розов цвят на трасето , недоволни от ниските изкупни цени и поискаха спешна намеса на държавата. С тях разговаря министърът на земеделието, храните и горите Румен  Порожанов. В Карлово той се срещна и с кметове от региона и..

публикувано на 19.05.18 в 12:08

Белащица излезе на протест срещу кариерите

Жителите на Белащица  излязоха на мирен протест срещу възможна нова концесия за добив на строителни материали.  Те казаха: „Стоп на кариерите в Белащица“. От фирмата концесионер нямаше представител на протеста. Те са депозирали инвестиционното си намерение в кметството, където всеки може да се запознае с текста.  Хората са против..

публикувано на 19.05.18 в 11:57

Министър Порожанов се среща с розопроизводители в Карлово, протест затруднява движението

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще се срещне в Карлово с розопроизводители и кмета Емил Кабаиванов. Поводът е протести на земеделски стопани заради ниски изкупни цени на розите. Срещата е с начало 10 ч., в сградата на община Карлово. Има затруднение на движението на главен път Пловдив-Карлово. Причината е протестни..

обновено на 19.05.18 в 08:36