РЕКЛАМА

До хората в Първомай не е достигнала вода с уран

| обновено на 21.04.17 в 14:58
Снимка: Елена Крушкова, Радио Пловдив

Питейната вода в Първомай  и Караджалово не крие риск за здравето на населението. Предприети са превантивни мерки  и се очакват окончателните резултати от взетите проби за  урана във водата. Това стана ясно след срещата в Областната управа, на която присъстваха представители на всички институции, ангажирани с  проблема.  

Доц. Цвета Иванова от Регионалната здравна инспекция уточни, че предварителните резултати на взетите проби от питейната вода не показват наднормено съдържание на естествен уран. Окончателните резултати обаче, ще са готови до месец. Тя бе категорична, че няма укриване на информация и данни от проверките, които са направени още в края на миналата година и през февруари и март тази година. 

От своя страна директорът на ВиК Пловдив Спартак Николов допълни, че до хората в Първомай не е достигала вода с уран. „Трябва да се прави разлика между водата във водоизточника и водата в чешмите на хората“, коментира Николов. Той обясни, че до 2015 година допустимите норми на уран са били - 0.06 мг/л, но ЕС ги е променил  и сега те са намалени на 0.03 мг/л. 

Припомням, че пробите от трите затворени кладенци в първомайско  показват - 0.04 мг/л. По думите на Николов водата за тежки метали в райони с риск се изследва веднъж годишно, а през последните дни са взети от всички кладенци проби. 

Към момента ВиК няма да ограничава водоподаването за Първомай. Търсят се алтернативни източници, изследват се и допълнителни кладенци за питейна вода, така че населението през лятото да не остане без вода.  

Кметът  на община Първомай Ангел Папазов заяви, че на 2 май на събранието на Асоциацията на ВиК ще представи проекти за нови кладенци и подобряване на канализацията в града. 

„Няма опасност за хората от Първомай, защото водата, която пият сега е в нормите", заяви и областният управител Здравко Димитров. Той бе категоричен, че кардинално проблема може да бъде решен с реализирането на проекта каскада „Въча.“


Още от категорията

Второкласници се състезават по български език

Състезание „Буквоплет“ ще провери знанията на второкрасниците в хотел „Империал“. Ще участват победителите от училищните кръгове, а резултатите им ще оценява доц. Теофана Гайдарова от Катедрата по български език на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Целта е  да се поущри изучаването на правилата на българския език под формата на..

публикувано на 18.03.18 в 10:11

Снегопочистващите фирми в готовност за рязката промяна на времето

Рязка промяна на времето ще има днес. Очакват се обилни валежи. Температурите ще паднат с 10 градуса. За цялата страна е обявен оранжев код за силни валежи, бурен вятър и дори поледици.  Ще започне да вали от сутринта, на места интензивно. В североизточните райони дъждът ще преминава в сняг. Възможно е и образуването на поледици. Ще има..

обновено на 18.03.18 в 07:21

Сектор "Сигурност" се жалва на еврокомисаря по правосъдие

Служители в затворите, арестите и съдилищата от цялата страна ще сезират еврокомисаря  по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете   Вера Йоурова за  социалната несправедливост в сектор „Сигурност" в България.  Те събират подписка  с искане държавните институции да не остават безучастни свидетели на социалното..

публикувано на 17.03.18 в 18:08

От Барутин ДПС се обяви срещу омразата и агресията

С възпоменателен митинг в доспатското село Барутин бе отбелязана 46-та годишнина от Възродителния процес.  В присъствието на 15 депутати и двама евродепутати председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че омразата и агресията не могат да бъдат поощрявани и не могат да са на власт нито в България, нито на Балканите, нито в Европа. Карадайъ..

публикувано на 17.03.18 в 14:47

Автобуси №1, 16 и 36 отново с променени маршрути заради ремонт по бул. "Александър Стамболийски"

От 9 до 18 часа днес е забранено движението и по двете платна на  бул. „Александър Стамболийски” в участъка от ул. „Околчица” до ул. „Никола Димков”. Причината е  авариен ремонт  на магистрален водопровод, съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Заради ремонта се  променят  маршрутите на  три автобусни линии..

публикувано на 17.03.18 в 10:33

Гимназисти си избират професия с помощта на уважавани специалисти

За трета поредна година в ПУ „Паисий Хилендарски“ се провежда „Ден на професиите“.  Инициативата е на Ротаракт клуб – Филипопол и е насочена към учениците от 8-ми до 12-и клас.  Целта е гимназистите да се ориентират в избора на професия. Поканени са уважавани специалисти, които да им разкажат за предимствата и реализацията в различните сфери...

обновено на 17.03.18 в 09:39

Почит към загиналите и награди за отличните пилоти в Граф Игнатиево

Днес се навършват 67 години от формирането на 19-ти изтребителен авиационен полк, чийто наследник е Трета изтребителна авиобаза Граф Игнатиево.  Празникът ще бъде отбелязан официално с тържествен строй , поклонение пред паметника на загиналите пилоти и награждаване на отличилите се военнослужещи. Наградите ще връчат командирът на ВВС..

публикувано на 17.03.18 в 09:31