РЕКЛАМА

Ние сме в антрето на Европа, при машините за лъскане на обувки

Можем да определим настоящия политически момент като повратна точка, нова ера с нови предизвикателства, изискваща от новото българско правителство да е на висотата на грандиозната задача, да се впише адекватно в тази промяна и да я осъществи.

Позицията е на професора по социология от БАН Духомир Минев, който оглавява Eвpoпeйcĸaтa aнтибeднocт мpeжa – Бългapия.

С него търсим отговори на въпросите щe пocтигнe ли Kaбинeтът „Бopиcoв“ 3 тaĸa нeoбxoдимoтo cплoтявaнe нa yпpaвлeниeтo, кoи ca вaжнитe peшeния, ĸoитo тpябвa дa взeмaт „нoвитe-cтapи“ във влacттa и ocъзнaвaт ли тeжĸaтa oтгoвopнocт, ĸoятo нocят.

Важна е платформата, около която ще се сплоти новото мнозинство и персоналните назначения не са толкова важни, а това накъде ще се върви в развитието на страната.

Професорът е умерен оптимист за бъдещото управление.

Според него вече се осъзнава, че досегашният модел на развитие на икономиката е от типа „растеж, пораждащ мизерия“. Той изисква промяна по отношение на социалните политики, които са „забатачени“.

България не е в клуба на богатите, ние сме в предверието, там където са машините за лъскане на обувките - каза в разговора социологът и изрази позиция, че политиката трябва да е по - прагматична.

Той припомни, че самият Бойко Борисов преди време беше казал, че всичко е схема, сега негова е задачата да разруши този модел, да създаде нещо по - продуктивно.

Премахването на пробойните, от които изтичат средства, е една от задачите - например в енергетиката, в програмата за саниране и в още редица области, подчерта професорът социолог.Още от категорията

"Българската Коледа" помага на неонатологията в УМБАЛ "Свети Георги"

Пулсоксиметър с приложение за скрининг за вродени сърдечни малформации получи неонатологично отделение на АГ клиниката в УМБАЛ ,,Св. Георги'' от „Българската Коледа". Медицинската апаратура е високотехнологична и ще помогне  на малките пациенти със сърдечни проблеми  да бъдат  диагностицирани навреме, обясни началникът на отделението проф. д-р Мая..

публикувано на 11.12.17 в 11:51

Мораториумът на лекарствата не е големият проблем на системата

Парите за здраве, мораториума за нови лекарства и терапии, както и заявеното от лечебните заведения коментираме с  Андрей Марков , председател на Българската болнична асоциация. Андрей Марков смята, че проблемът със сградния фонд на лебечниците трябва да се преразгледа и трябва да се ползва в максимална степен.     Андрей Марков: Болниците? Като..

публикувано на 11.12.17 в 09:44
Калоян Методиев

Европа отново трябва да оправи това, което Вашингтон забърка

Eрусалим, що за признание получи след като Доналд Тръмп направи поредното си изявлeние, обявявайки града  за столица на Израел.  Окончателното решение за статута на Ерусалим трябва да вземат израелците и палестинците. Реакцията на Европа обобщаваме в програма "Точно днес" на Радио Пловдив с политолога  Калоян Методиев. Говорим   по..

публикувано на 11.12.17 в 09:43

Проф. Христо Пимпирев за Антарктида

 Последната   книга „Антарктида – студеният юг“ на проф. Христо Пимпирев    е посветена на 25-те български експедиции до Антарактида. След няколко дни   той  потегля на 26-та експедиция  до Антарктида.    Проф. Пимпирев е професор по геология в СУ. Той е ръководител на ежегодните национални научни експедиции до Антарктика,..

публикувано на 09.12.17 в 10:34

Йерусалим може да е символ на мира, а сега очаква насилие

Йерусалим можа да е столица на Израел и едновременно с това столица на една бъдеща Палестниска държава. Градът - свещен за трите монотеистични религии,  може да стане символ на мира, а не на разделението - каза в интервю за Радио Пловдив дългогодишният дипломат, посланик на страната ни и в ООН Стефан Тафров. Той коментира последиците, които..

публикувано на 08.12.17 в 16:47

ОбС е сред най-ниските нива на индекса на почтеност

Общинският съвет на Пловдив е сред най-ниските нива в цялата страна на индекса на местната система на почтеност – заяви в интервю за Радио Пловдив политологът от „Прозрачност без граници“ Катя Христова.  Според нея има още какво да се желае в работата на ОбС като публикации в интернет.  Изследванията през последните 3 години сочат подобрена..

публикувано на 08.12.17 в 16:00

„Българската Коледа“ помага на 7-годишната Велислава от Цалапица

Велислава Талева е на 7 години и е от пловдивското село Цалапица. Родена е с увреждания заради проблеми по време на бременността на майка й. Детето има детска церебрална парализа, микроцефалия и епилепсия. Тя е единствена рожба на Ангел и Петя, а за да могат те да ходят на работа, за Велислава постоянно се грижи баба й. Детето се нуждае от..

публикувано на 08.12.17 в 12:12