РЕКЛАМА

Ние сме в антрето на Европа, при машините за лъскане на обувки

Можем да определим настоящия политически момент като повратна точка, нова ера с нови предизвикателства, изискваща от новото българско правителство да е на висотата на грандиозната задача, да се впише адекватно в тази промяна и да я осъществи.

Позицията е на професора по социология от БАН Духомир Минев, който оглавява Eвpoпeйcĸaтa aнтибeднocт мpeжa – Бългapия.

С него търсим отговори на въпросите щe пocтигнe ли Kaбинeтът „Бopиcoв“ 3 тaĸa нeoбxoдимoтo cплoтявaнe нa yпpaвлeниeтo, кoи ca вaжнитe peшeния, ĸoитo тpябвa дa взeмaт „нoвитe-cтapи“ във влacттa и ocъзнaвaт ли тeжĸaтa oтгoвopнocт, ĸoятo нocят.

Важна е платформата, около която ще се сплоти новото мнозинство и персоналните назначения не са толкова важни, а това накъде ще се върви в развитието на страната.

Професорът е умерен оптимист за бъдещото управление.

Според него вече се осъзнава, че досегашният модел на развитие на икономиката е от типа „растеж, пораждащ мизерия“. Той изисква промяна по отношение на социалните политики, които са „забатачени“.

България не е в клуба на богатите, ние сме в предверието, там където са машините за лъскане на обувките - каза в разговора социологът и изрази позиция, че политиката трябва да е по - прагматична.

Той припомни, че самият Бойко Борисов преди време беше казал, че всичко е схема, сега негова е задачата да разруши този модел, да създаде нещо по - продуктивно.

Премахването на пробойните, от които изтичат средства, е една от задачите - например в енергетиката, в програмата за саниране и в още редица области, подчерта професорът социолог.Още от категорията

Президентът Радев може да е евентуалната промяна

Сблъсъкът между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, дали е израз на  обществени тенденции и настоения? Ще станат ли факт исканите оставки, как се отразява България в огледалото на европейското председателство, с институционалните и партиини конфликти в момента?  Остана ли усещане за пълзящо напрежение, след като се обясниха и..

публикувано на 19.02.18 в 11:03

"Умни" роботи ще разбират и ще споделят с човека

Международен екип от 11 учени, ръководен от доцент д-р Никола Шакев - заместник директор на Техническия университет - филиал Пловдив в продължение на 3 години трябва да създаде прагматични знания на роботите, така че те да могат да работят и “живеят” заедно с човека в обща среда. Проект “Нови подходи за обучение и адаптация на поведението на..

публикувано на 19.02.18 в 10:59

Левски - велик българин и антена за съвестта ни

145 години от гибелта на Левски е една от най-значимите дати за българите, защото всички ние усещаме със сърцето си, че нямаме друг толкова велик българин, който да е антена на съвестта на българите. Който да е винаги искрящо, макар и мъртво, неукротимо сърце, което разцъфна под дивното небе на едно варварско робство, заяви Божана..

публикувано на 19.02.18 в 10:25
Стефан Караиванов

Левски е иконата на България

Стефан Караиванов е родственик на Левски по линия на майката на Апостола - Гина Кунчева, и наследник на неговия първи братовчед Васил Караиванов, който е и първият кмет на Карлово след Освобождението. Левски е иконата на България, светиня, която трябва да пазим и да защитим неговото име от поругаване , каза родственикът на Апостола. За пореден..

публикувано на 19.02.18 в 10:10

Ако не са искрени, прошката и разкаянието нямат смисъл

Прошката трябва да се възпитава. Но у нас  няма кой да го направи , каза в интервю за Радио Пловдив писателят Румен Леонидов за паралелните измерения на Прошката. Преди Сирни заговезни, в цялата страна, тръгват кукери със страшни маски, хлопки, заклинателни  танци и прескок над открити огньове - така да надвият студ, зло и болест... други споделят "и..

публикувано на 17.02.18 в 10:55

От България най-много ми липсват хората

  Евелина Димитрова живее от 29 години в Будапеща.  Там е член  на Районното българско самоуправление, участва в състава за български народни танци и музика и е  лицензиран туристически гид.   Работата и като член на едно от Районните български самоуправления е свързана с подкрепата на българското малцинство, което е едно 13-те малцинства в Унгария...

публикувано на 17.02.18 в 09:54

БТА: Само истинските факти от информационното море

Журналистиката е голяма тръпка и това се чувства във всеки миг и час, защото информацията пристига все по - бързо, става все по - разнообразна и човек, който живее този динамичен живот, трудно може да си представи друг. Това заяви  пред Радио Пловдив заместник генералният директор на БТА  Борислав Чалъков  по повод 120-я рожден ден..

публикувано на 16.02.18 в 17:20