Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на новата книга на Капка Касабова в Културния център на Радио Пловдив

| обновено на 26.04.17 в 07:03

Книгата на Капка Касабова "Граница" ще бъде представена в Културния център на Радио Пловдив на 26 април, сряда, от 18.00 часа. Изданието е на "Жанет 45", преводът на  Невена Дишлиева-Кръстева, а оформлението на Люба Халева.

Капка Касабова е българо-новозеландска писателка, която пише главно на английски. Тя е родена е през 1973 г. и детството и преминава в София. През 1990 г. семейството и заминава за Англия, а по-късно за Нова Зеландия. От няколко години живее и работи в Шотландия.

Капка Касабова е издала няколко стихосбирки, романи и множество пътеписи. Досега писателката е позната на българската публика с дебютната й книга във Великобритания "Улица без име", както и с романите "Вила Пасифика", "Любов в земята на Мидас" и "Дванаисет минути любов".

B "Гpаница" тя подpeжда матepиала си на пpиблизитeлно гeогpафски пpизнак, започвайки и завъpшвайки с бpeга на Чepно моpe, къдeто свъpшва Cтpанджанският масив и сe сpeщат сpeдизeмномоpскитe и балканскитe тeчeния.

За своя сложeн пeйзаж Касабова аpтистично пpави заeмки от славянския фолклоp, от дpeвнитe обичаи като xодeнeто по огън, митовe, включващи домашно глeдани змии и късчeта истоpия, но никога нe попада в капан и нe изпуска нишката на цялата пpоклeта политичeска тpагeдия. Тя сe фокусиpа и въpxу ключови думи, служeщи като пpимep за тeмитe ѝ, като напpимep "мeмлeкeт" (pодина) от туpската дума "мeмe" (гpъд). И още нещо - Капка Касабова пpитeжава стаpомодния даp да pазказва истоpии. 


Отзиви за "Граница"

Капка Касабова е съвременна Шехерезада – блестяща писателка, която разказва така, сякаш животът й зависи от това… Тя пътешества в една част на света - източните Балкани – където почти всеки разказ причинява болка. Но с напредването през страниците на тази прекрасна книга, от дълбините започва да се надига музика: теми и образи, които се появяват отново и вплитат всички гласове в общ мотив.
— Нийл Ашерсън, Scottish Review of Books

В изследването на Касабова тези трагични гранични райони са описани картинно и с поетичен финес, а общуването й с местните хора придава на пътешествието й неустоима притегателност.
— Колин Туброн

Пътеписната литература има нужда от магичен, блестящ и оригинален талант, какъвто притежава Капка Касабова. Тя пише с безпрекословна интелигентност и богат поетичен език, със зряла вещина и с усет към невидимото в света. Когато в живота ми се появи „Граница“, сякаш ме удари гръм.
— Пико Айър

Книгата тътне от мистерията, суеверията и потресаващата красота на едно място, притиснато между изкуствени граници, но в същото време предизвикателно заявяващо свещената си другост. Мисълта за тази книга още не ме е напуснала.
— Франсис Стонър Сондърс 

Забележително: книга за граници, която кара читателя да изпита великолепието на свободата. Ефект, постигнат благодарение на елегантността, с която тя се движи между литературните граници: пътепис и екзистенциална драма; политическа история и поезия.
— Питър Померанцев 

Това е блестящо произведение на изкуството и репортаж, пъстра съкровищница пълна с разкази на ужасa, с комедийни моменти и с моменти на истинска магия. Касабова е възхитителна пътешественичка и писателка с почти пророческо проникване в истинския живот на хората. В „Граница“ тя следва едно буйно, омагьосващо течение, което повлича всички ни към границите. 
— Хорейшо Клеър

Изключителна книга, сага за едно пътуване и за внимателно вслушване, която прибавя нещо съвсем ново към трупащата се литература за историята на съвременната миграция… Силата на книгата на Касабова е скрита в умението, с което заплита разказа за днешните бежанци с този за жителите в пограничните райони.
— Каролайн Муърхед



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С концерт на Борислав Ясенов започва 14 сезон на "Камерна сцена Пловдив"

14-ят сезон на "Камерна Сцена Пловдив" е посветен на съвременните тенденции, мултикултурните колаборации и провокации, съобщават организаторите на съблитието, като поясняват, че  фокусът в този сезон е върху млади, талантливи, както и вече доказали се артисти на европейската алтернативна джаз сцена. След изключително успешния тринадесети..

публикувано на 19.04.24 в 12:43

Ангел Демирев акустично трио с концерт в Радио Пловдив

Концерт на Акустично трио Ангел Демирев ще представи авторска музика и интерпретации на произведения от различни стилове. На сцената на Първо студио на Радио Пловдив китаристът Ангел Демирев музицира с колегите си  Христо Минчев - контрабас и  Петър Миланов - акустична китара.  "Пътувам много, работя в различни проекти с колеги от Швейцария,..

обновено на 18.04.24 в 09:12

Румяна Станчева представя новата си книга в Радио Пловдив

Премиера на новата книга на Румяна Л. Станчева „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа” ще има в Първо студио на Радио Пловдив.  Книгата ще бъде представяна от проф. Клео Протохристова и доц.Камелия Спасова  на  18 април в 18:00 часа. „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за..

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Виктория Тичинска показва "Истинските инфлуенсъри" в Радио Пловдив

„Истинските инфлуенсъри“ е названието на изложбата, която  се открива в Културния център на радио Пловдив.  Проектът е на младата авторка Виктория Тичинска, която посвещава дипломната си работа на българските параолимпийци и техните невероятни истории за силата на човешкия дух. В експозицията са включени 12 картини – масло и цветни..

публикувано на 12.04.24 в 14:18
Художникът Цветелина Велкова

Цветелина Велкова показва "Цвят и сянка" в Радио Пловдив

Изложбата “ Цвят и Сянка ” на Цветелина Велкова ще бъде открита  на 18 март от 18.30 часа в Културния център на Радио Пловдив.  Експозицията показва разнообразие от графични и живописни творби, включително пейзажи, фигурални композиции и натюрморти. Те се излагат за първи път пред публика. Председателят на Дружеството на пловдивските..

обновено на 18.03.24 в 06:14