Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пренареждане: ГЕРБ поиска от кмета на Пловдив да се откаже от акциите в Панаира

| обновено на 26.04.17 в 17:49
Снимка: Пресцентър ГЕРБ

Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Община Пловдив Иван Тотев и на групата общински съветници на ГЕРБ на сесията на 27 април 2017 г. да отменят решението на Общински съвет - Пловдив за придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив. 

Това стана по време на заседание на Изпълнителната комисия на партията днес, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Мотивът на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за днешното решение са опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП.

Няма да позволя името, авторитетът и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси, заяви Борисов.


По време на заседанието членовете на ИК на ГЕРБ се запознаха подробно с всички факти и обстоятелства около взето решение на сесия на Общинския съвет в Община Пловдив, относно придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив. 


Раздялата на държавата с Панаира започна в края на 2006-а г. по време на Тройната коалиция, като сделката беше движена от тогавашния зам.-министър на икономиката и сега лидер на БСП Корнелия Нинова. Правителството на Станишев предостави без търг и конкурс 49% от капитала на "Пълдин туринвест" - смесено дружество между Община Пловдив и компании на Георги Гергов

Пловдивският депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира пред БНР ситуацията със собствеността на панаира: Панаирът отдавна е подарен на господин Гергов, още през далечната 2006­та година, когато безвъзмездно, без каквито и да било основания, Министерският съвет, ръководен от министър - ­председател Станишев, министър Овчаров, движещата сила заместник - ­министър Корнелия Нинова, която беше и член на Борда на панаира като представител на Министерство на икономиката, подариха 49 процента от държавните акции на панаира на дружеството "Пълдин туринвест", доминирано от бизнесмена Георги Гергов. Това е хронологията. Отдавна панаирът е загубен и за държавата, и за Община Пловдив. 

Стоянова изрази съжаление, че на едно уникално място до река Марица, в Панаира можеше да има Дом на операта.

По-рано днес в Пловдив лидерът на ДСБ в оставка Радан Кънев коментира, че след "ЦУМ гейт" и подадената от пловдивския бизнесмен Георги Гергов оставка Общинските съвети на Пловдив и Варна трябва да преразгледат акционерното си участие в Международен панаир Пловдив. 

След като Георги Гергов е символ на зависимости, дори и за своите съпартийци, и е човекът, който се опита да направи неуспешна коалиция между ГЕРБ и БСП  и затова сега си плаща цената, то трябва да поставим въпроса дали българското правителството и двата общински съвета ще продължат да обслужват пряко неговите корпоративни интереси, допълни Кънев. 

Той припомни, че в Пловдив решението бе взето с гласовете само на ГЕРБ и БСП и едно бъдещо гласуване по казуса ще бъде много показателно. 

Кънев призова ГЕРБ да инициират съставянето на парламентарна анкетна комисия за "ЦУМ гейт". По думите му подобни срещи повдигат много въпроси за медийната политика, енергетиката, прокурорски разследвания, на които е крайно време хората да получат отговори. Анкетната комисия трябва да проведе закрити заседания, на които да изслуша българските служби и за хората, които членуват в тайни организации, но са пропуснали да го декларират, както изисква законът, подчерта той. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Свързани новини

Менда Стоянова

Менда Стоянова: Отдавна Пловдивският панаир е загубен и за държавата, и за Община Пловдив

Партия ГЕРБ нареди на община Пловдив да върне придобитите държавни акции от Пловдивския панаир. На кмета Иван Тотев и на групата общински съветници от ГЕРБ е възложено да отменят приетото само преди две седмици решение на общинския съвет. Решението е мотивирано така - заради опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от..

публикувано на 26.04.17 в 16:13