Научих се да опитомявам в тишина

След шест години Мариана Калъчева откри отново изложба в Пловдив. Нейни картини и рисунки с туш и перо са подредени в галерия „Park Store” в ”Капана”.

Под мотото „Да си опитомиш” тя ни показва съвременен прочит на Малкия принц.

Винаги ще помни първите си опити по живопис в ателието на художника Станимир Видев.

Има щастието отново да се радва и вдишва пловдивската пролет. Вдъхновение, което отваря нови страници, за нови изложби.

В тази изложба опитомява страсти, желание и нетърпение.

Вижда себе си през призмата на смирение, защото иска много да промени нещо, но трябва да чака. Убедена е, че да задържиш нещо до себе си, няма по-хубаво от това да го пуснеш. Вярва, че то ще се върне при теб.

Изкуството е спасение. В тежки моменти е остров.  Щастлива е на този остров в Пловдив. Корените и са тук, зарежда се от енергията на Пловдив. Обича да се връща, защото този град е много специален.


Интервюто с Мариана Калъчева е в звуковия файл. Още от категорията

Елена Станева от ЕГ "Пловдив" ще е "Посланик за един ден"

За втора поредна година инициативата на Британското посолство „Посланик за един ден“ ще се проведе през март.  От фондация „За нашите деца“ организираха национално състезание, с което избраха победителка - тя е от Пловдив и се казва Елена Станева, учи английски език в ЕГ „Пловдив“. Тя е на 15 години, а любимите й предмети са литература, философия и..

обновено на 23.02.19 в 11:39

В "Срещите" разговор за изкуството на улицата

В едно есе за улицата Сирак Скитник пише: "преди пет хиляди години тя, улицата, е носила корона и след 50 хиляди години тронът й на могъща владетелка никой не ще разклати....Важното е изкуството на улицата  да стане господар с тежка дума и тежка  корона." Как е с думата и короната уличното изкуство в годината 2019? Разсъждават проф. Цочо Бояджиев, проф...

обновено на 23.02.19 в 09:03

Фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“

Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка организира първия конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“. Той ще се проведе на 20-ти и 21-ви април и  цели да се съхрани и популяризира уникалността на българския музикален и танцов фолклор.  Намерението на организаторите е Широка лъка да се  превърне в място за среща на..

публикувано на 22.02.19 в 13:37

Иван Ланджев в Пловдив с "Ти, непрестанна новина"

Пловдивска премиера на поетичната книга „Ти, непрестанна новина“ от Иван Ланджев ще се състои   от 19ч. в  Vintage house в Дома на културата. Преди това  той ще се срещне с ученици от ФЕГ " Антоан дьо Сент-Екзюпери",  като първи гост на  "Младият Пловдив чете."  Книгата е издание на Жанет 45, с редактори  Георги Господинов и Иван Теофилов...

публикувано на 22.02.19 в 10:47

Пловдив представя програмата за ЕСК 2019 в Япония

Акцентите в програмата на „Пловдив 2019“ и одобрените проекти с фокус японска култура бяха представени на годишната среща на Борда на директорите на неправителствената организация EU Japan fest в Токио. На престижния форум тази година взеха участие зам.-директорът Виктор Янков и Христо Гюлев, член на Управителния съвет на фондацията...

публикувано на 21.02.19 в 14:22