РЕКЛАМА

Научих се да опитомявам в тишина

След шест години Мариана Калъчева откри отново изложба в Пловдив. Нейни картини и рисунки с туш и перо са подредени в галерия „Park Store” в ”Капана”.

Под мотото „Да си опитомиш” тя ни показва съвременен прочит на Малкия принц.

Винаги ще помни първите си опити по живопис в ателието на художника Станимир Видев.

Има щастието отново да се радва и вдишва пловдивската пролет. Вдъхновение, което отваря нови страници, за нови изложби.

В тази изложба опитомява страсти, желание и нетърпение.

Вижда себе си през призмата на смирение, защото иска много да промени нещо, но трябва да чака. Убедена е, че да задържиш нещо до себе си, няма по-хубаво от това да го пуснеш. Вярва, че то ще се върне при теб.

Изкуството е спасение. В тежки моменти е остров.  Щастлива е на този остров в Пловдив. Корените и са тук, зарежда се от енергията на Пловдив. Обича да се връща, защото този град е много специален.


Интервюто с Мариана Калъчева е в звуковия файл. Още от категорията

Ивинела Самуилова с премиера на „Пътеписи за душата на България“

Премиера на  книгата „Пътеписи за душата на България“ от Ивинела Самуилова  и среща с нея ще се състои в книжарница „Хермес“ Централ.  Книгата не е просто пътеводител, казват издателите от „Хермес“, всеки  разказ носи дълбоко послание. Неочакваните срещи по пътя, поетичното преживяване на природата, провокативният поглед към историята,..

обновено на 25.04.18 в 11:43

Великите европейци - Вернер фон Браун, втора част

Предполагам, че за някой животът на Вернер фон Браун, великият германски ракетен инженер и космически мечтател, може да изглежда като живот на някакъв модерен Фауст от XX век, само че обърнат обратно.  Погледнато отдалече, например от Космоса, изглежда, сякаш през първата му половина той сътрудничи изцяло със силите на злото, но после подписва..

публикувано на 25.04.18 в 10:37

Двама художници в "Срещи по пътя" в галерия "Сигна"

Съвместна изложба живопис на Владимир Пенев и Здравко Палазов ще се открие в галерия „Сигна“ в Гранд хотел Пловдив.  Те се представят с живопис под надслова „Срещи по пътя “.  Откриването е в 18 ч.  В тази изложба притчовите картини на Здравко Палазов се срещат с на пръв поглед "предметните" творби на Владимир Пенев  "По пътя", не  защото..

обновено на 25.04.18 в 10:18

Представят най-доброто от „Късо кино във Фарго“

От днес  „Късо кино във Фарго“  ще  представя селектирани филми от  конкурса за Наградата JAMESON за БЪЛГАРСКИ късометражен филм, който се проведе за в рамките на 22-рия Международен филмов фестивал София Филм Фест.  12-те филма, които ще видим в Лъки Дом на киното, бяха избрани сред 65 кандидатствали игрални, документални, анимационни и..

обновено на 25.04.18 в 08:38

Фондация "Буквите" чества в Пловдив 15 г. издателска дейност

Националното турне по повод 15 години издателска дейност на Фондация "Буквите" започва от Пловдив.  В културен център  "Тракарт"  тази вечер Иван Богданов ще представи втората част на нашумелия си  роман "Самотата (не) спи на възглавницата ми".  Представят се и  две книги,  финансирани от платформата на фондацията  "Мечта за книга" - "Коричка..

публикувано на 25.04.18 в 08:38

"Фабрика за идеи" отваря врати в клуб Петното

Проектът Фабрика за идеи ще бъде представен в клуб Петното на Роршах.  Той е част от програмата на Пловдив ЕСК и насърчава иновациите за социална промяна.   4-дневният  игрови формат, събира инициативи и креативни хора от всякаква възраст и занимания заедно, за да намерят нови решения на общи градски проблеми. 

публикувано на 25.04.18 в 08:24

Пловдив победи в надпреварата "Книги за смет"

Повече от 11,5 тона пластмасови отпадъци бяха предадени за рециклиране в рамките на кампанията „Книги за смет”. Тази година екологичната инициатива, организирана от фондация “Credo Bonum”и издателство “Smart Books” се проведе едновременно в 5 града, за да подари книга по избор срещу килограм пластмаса. Според принципите за изчисляване на..

публикувано на 24.04.18 в 13:17