Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Държиков ще е новият зам.- кмет по културата и председател на фондация "Пловдив-2019"

| обновено на 17.05.17 в 14:56

Александър Държиков е новият заместник кмет по култура на Пловдив. Той заема от понеделник заема  освободения от Амелия Гешева пост, след като тя стана зам.- министър на  културата. 


Пред журналисти кметът Иван Тотев обясни, че първото предложение е отправено към Рая Маринова от ОП "Старинен Пловдив", но тя е отказала. 

Опитът на Държиков в администрацията, неговата комуникативност и диалогичност, както и работата му с културните среди, докато беше заместник - кмет на Пловдив, са причината Тотев да отправи покана към него. 

"Ако бях предложил на представител на творческите гилдии, другите можеше да се засегнат", посочи кметът. Той обяви още, че ще подаде оставка като председател на общинската фондация "Пловдив - 2019" и ще предложи позицията на Александър Държиков.

Амелия Гешева и като заместник - министър на културата също ще продължи да помага на Пловдив, защото нейният ресор ще бъде свързано с домакинството на града ни на инициативата Европейска столица на културата, каза още Тотев.

За Радио Пловдив  бившият зам.- кмет по транспорт и сигурност и зам. директор на ДАИ- Пловдив, каза, че липсата му на опит в областта на културата досега за него не е проблем.“Не всички треньори са били футболисти“, заяви Държиков. 

Той добави още, че като пловдивчанин познава добре града и културните събития, както и екипа, с който ще работи. Държиков определи този екип като "много добър"

„Трябват ми около 10-тина дни, за да се запозная както трябва с ресора“, коментира новият културен зам. - кмет. 

На последните парламентарни избори Александър Държиков беше кандидат за депутат в листата на ГЕРБ на шеста позиция.


Първо интервю с Александър Държиков, като заместник кмет по културата, очаквайте утре в програма "Точно днес" на Радио Пловдив след 8.00 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Велопоход в подкрепа на хората с хемофилия

„За свят без кръвоизливи“ е мотото на велопоход в подкрепа на хората с хемофилия, който ще се проведе в Пловдив.  След старт в 11 ч. на пл. „Съединение“ всички участници ще се насочат по ул. „Стефка Николова“ и преминат по велоалеята на бул. „Марица-юг“, за да достигнат финала пред спортния комплекс на УХТ зад хангарите на Гребния канал. За..

публикувано на 20.04.24 в 08:12

Историческият музей в Пловдив показва експонати, свързани с Априлското въстание

По повод 148-мата годишнина от Априлското въстание, избухнало на 20 април по стар стил, в експозиция „Българско възраждане“  /Къща "Георгиади"/  Регионален исторически музей - Пловдив представя   изложбата „Април 1876 Пловдивското съзаклятие“. Освен разказ в табла за Пловдивския революционен комитет музеят ще изложи рядко показвани..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пазарджик е домакин на инициативата "Цветя за смет"

За поредна година община Пазарджик организира инициативата за разделно събиране на отпадъци под мотото „Цветя за смет“. За времето от 9.00 до 12.00 ч. в 6 определени пункта хората могат да предават излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, акумулатори и батерии, хартия, пластмаса, разделно събран текстил, годни за повторна..

публикувано на 20.04.24 в 07:46

В Асеновград започва празникът "Златна ябълка"

В Асеновград започва уникалният празник „Златна ябълка“.  В църквата „Успение Богородично“ в кв. „Горни Воден“ ще бъде отслужена света литургия. Според вярванията, в този храм Света Богородица сътворява чудо за тези, които се помолят за рожба. Традицията изисква жените, които имат репродуктивни проблеми, да изслушат молитвата пред чудотворната..

публикувано на 20.04.24 в 07:31

Продължават събитията за обновената Градска градина в Пловдив

И днес продължават събитията по повод откриването на обновената Градска градина в Пловдив.  Заради прогнозата за променлива метеорологична обстановка за 20 и 21 април и за по-голяма сигурност при провеждане на събитията детският празник, предвиден за събота, включен в проявите за откриването на обновената Градска градина в Пловдив, се мести за..

публикувано на 20.04.24 в 07:27