РЕКЛАМА

Пламен Деянов представя проекта FLUCA

Автор:

Австрийско посолство в България и Фондация „Отворени Изкуства“ откриват тази вечер  FLUCA – австрийски културен павилион сезон 2017 в Пловдив.

Първият проект е изложбата  PLАMEN DEJANOFF /Пламен Деянов/.  Тя носи името на артиста, който живее във Виена, и представя дългогодишната му дейност по проектите - Бронзовата къща и Център за съвременно изкуство Арбанаси. Ще присъства  Томас Щьолцл, зам.-посланик на Република Австрия в България.  Програмата на FLUCA е разделена на няколко модула, включващи дигитално изкуство и нови технологии, музика, кино, стрийт арт, дизайн, театър и литература, уъркшопи, дискусии и срещи с артисти, базирани във Виена.Целта на събитието, което тази година представя творци, които работят в Австрия, е да даде по-широка гласност на навлизането на изкуството в градската среда, както и за възприемането на съвременното изкуство като важен обществен фактор. / 20ч. /

Проектът без еквивалент не само в пловдивския културен живот, но и в национален мащаб, стартира през 2016-а като съвместна инициатива с цел изграждането на сътрудничество между артистичните сцени на България и Австрия и привличане на нова, любопитна аудитория, която да участва активно в културния живот на града.

Кураторите на програмата на FLUCA са Урсула Мария Пробст, Валтер Зейдл и Борис Костадинов.

Интервюто с Борис Костадинов можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Творческа вечер с писателя Владимир Зарев в Пловдив

Творческа вечер на писателя Владимир Зарев и среща с него ще се състои в  книжарница „Хермес“ – Централ в Пловдив.  Предстоят  срещи и във Варна и Велико Търново.   Така издателство „Хермес“ отбелязва 70-годишния юбилей на един от най-четените съвременни български писатели.   По време на събитието в София писателят получи почетен знак от..

обновено на 18.10.17 в 13:50

Френска култура ще гастролира в Капана

Светлана Куюмджиева, артистичен директор на фондация „Пловдив 2019“  и  Пиер Гийме, културен аташе на Френски културен институт в София, представиха одобрените предложения от отворената покана по четвърта фаза на проект „Капана – квартал на творческите индустрии“.  Те са с фокус френска култура.   От 49 постъпили кандидатури журито е..

публикувано на 18.10.17 в 13:07

Великите европейци - Свети Франциск от Асизи

Франциск от Асизи е светец-покровител на Италия, а папа Йоан-Павел II го обявява и за светец-покровител на екологията. Още от 1931 пък 4 октомври, неговият патронен празник, се отбелязва като Световен ден за защита на животните.  Франциск Асизки е първият човек, който в религиозна екзалтация получава стигмати, раните на разпнатия Христос...

публикувано на 18.10.17 в 10:25

"На изповед пред Дякона" със стихове от цялата страна

Премиера на сборника със стихове „На изповед пред Дякона“ ще се състои тази вечер в Културен център „Тракарт“.    Антологията съдържа 90 стихотворения на 53-ма автори от цялата страна.  Идеята на поета Александър Калчев да се съберат в сборник стихове за Апостола била по повод 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски.  Творбите..

публикувано на 18.10.17 в 07:21

Нина Найденова остава начело на Пловдивската опера

Досегашният директор на Държавна опера - Пловдив Нина Найденова остава още един мандат начело на водещата културна институция. Найденова спечели конкурса в конкуренция с тенора Ивайло Михайлов, съобщиха от Министерството на културата.  Нина Найденова е начело на пловдивската трупа от 2013 г. Тя е един от водещите режисьори в България.  Специализира..

обновено на 17.10.17 в 14:37

Писателят Владимир Зарев тази сряда в Пловдив

На моята възраст – 70 години, човек се смирява с неудоволствията в живота. За жалост или за радост, аз наследих всички врагове на баща си /Пантелей Зарев/ и нито един негов приятел. Не обръщах внимание на това леко пренебрежение на българската национална критика и продължих да пиша книгите си и да работя върху тях – 11 романа са на пазара, купуват..

публикувано на 17.10.17 в 12:09

Отбелязват 50-годишнината на "Диви разкази" в НБ "И. Вазов"

50-та годишнина от първото издание на книгата „Диви разкази“ от Николай Хайтов ще бъде отбелязана в Народна библиотека „Иван Вазов“. Сегашното издание на "Диви разкази" е 20-то и е с илюстрации на млади автори от конкурс, проведен от фондация "Памет". Ще бъде представено  най-новото илюстрирано издание на "Диви разкази", както и „Дневник“ – книга..

публикувано на 17.10.17 в 05:28