РЕКЛАМА

"Скъпоценният камък" с прожекция в Пловдив

Прожекция на “Скъпоценният камък” (The Jewel) – документален филм за Ступа София

“В различните будистки култури ступите са познати по много начини. Тяхната цел е да ни покажат нашата природа и трансформацията на всички смущаващи чувства в чиста форма, която ни вдъхновява и ни кара да сме по-полезни за другите и за себе си.”

- Лама Оле Нидал

Документалният филм "Скъпоценният камък" проследява процеса по изграждането на Ступа София, будистки монумент на просветлението. По достъпен и вдъхновяващ начин той представя историята на ступите, дълбокия им символизъм в контекста на будистките учения и смисъла от създаването на такива монументи на просветлението.

Ступа София е изградена в Ретрит център Плана от практикуващите на Диамантения път на будизма. Тя бе открита от Шераб Гялцен Ринпоче и Лама Оле Нидал на 14 август 2015 г. От нейното създаване насам, тя привлича многобройни посетители, давайки им възможност да се докоснат до будистките учения.

Прожекцията ще се състои на 19 май (петък), от 19:00ч в Lucky Дом на киното, ул. Гладстон 1, Пловдив.

Дължината на филма е 40 минути със субтитри на български език. 
Още от категорията

Творческа вечер с писателя Владимир Зарев в Пловдив

Творческа вечер на писателя Владимир Зарев и среща с него ще се състои в  книжарница „Хермес“ – Централ в Пловдив.  Предстоят  срещи и във Варна и Велико Търново.   Така издателство „Хермес“ отбелязва 70-годишния юбилей на един от най-четените съвременни български писатели.   По време на събитието в София писателят получи почетен знак от..

обновено на 18.10.17 в 13:50

Френска култура ще гастролира в Капана

Светлана Куюмджиева, артистичен директор на фондация „Пловдив 2019“  и  Пиер Гийме, културен аташе на Френски културен институт в София, представиха одобрените предложения от отворената покана по четвърта фаза на проект „Капана – квартал на творческите индустрии“.  Те са с фокус френска култура.   От 49 постъпили кандидатури журито е..

публикувано на 18.10.17 в 13:07

Великите европейци - Свети Франциск от Асизи

Франциск от Асизи е светец-покровител на Италия, а папа Йоан-Павел II го обявява и за светец-покровител на екологията. Още от 1931 пък 4 октомври, неговият патронен празник, се отбелязва като Световен ден за защита на животните.  Франциск Асизки е първият човек, който в религиозна екзалтация получава стигмати, раните на разпнатия Христос...

публикувано на 18.10.17 в 10:25

"На изповед пред Дякона" със стихове от цялата страна

Премиера на сборника със стихове „На изповед пред Дякона“ ще се състои тази вечер в Културен център „Тракарт“.    Антологията съдържа 90 стихотворения на 53-ма автори от цялата страна.  Идеята на поета Александър Калчев да се съберат в сборник стихове за Апостола била по повод 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски.  Творбите..

публикувано на 18.10.17 в 07:21

Нина Найденова остава начело на Пловдивската опера

Досегашният директор на Държавна опера - Пловдив Нина Найденова остава още един мандат начело на водещата културна институция. Найденова спечели конкурса в конкуренция с тенора Ивайло Михайлов, съобщиха от Министерството на културата.  Нина Найденова е начело на пловдивската трупа от 2013 г. Тя е един от водещите режисьори в България.  Специализира..

обновено на 17.10.17 в 14:37

Писателят Владимир Зарев тази сряда в Пловдив

На моята възраст – 70 години, човек се смирява с неудоволствията в живота. За жалост или за радост, аз наследих всички врагове на баща си /Пантелей Зарев/ и нито един негов приятел. Не обръщах внимание на това леко пренебрежение на българската национална критика и продължих да пиша книгите си и да работя върху тях – 11 романа са на пазара, купуват..

публикувано на 17.10.17 в 12:09

Отбелязват 50-годишнината на "Диви разкази" в НБ "И. Вазов"

50-та годишнина от първото издание на книгата „Диви разкази“ от Николай Хайтов ще бъде отбелязана в Народна библиотека „Иван Вазов“. Сегашното издание на "Диви разкази" е 20-то и е с илюстрации на млади автори от конкурс, проведен от фондация "Памет". Ще бъде представено  най-новото илюстрирано издание на "Диви разкази", както и „Дневник“ – книга..

публикувано на 17.10.17 в 05:28