РЕКЛАМА

"Скъпоценният камък" с прожекция в Пловдив

Прожекция на “Скъпоценният камък” (The Jewel) – документален филм за Ступа София

“В различните будистки култури ступите са познати по много начини. Тяхната цел е да ни покажат нашата природа и трансформацията на всички смущаващи чувства в чиста форма, която ни вдъхновява и ни кара да сме по-полезни за другите и за себе си.”

- Лама Оле Нидал

Документалният филм "Скъпоценният камък" проследява процеса по изграждането на Ступа София, будистки монумент на просветлението. По достъпен и вдъхновяващ начин той представя историята на ступите, дълбокия им символизъм в контекста на будистките учения и смисъла от създаването на такива монументи на просветлението.

Ступа София е изградена в Ретрит център Плана от практикуващите на Диамантения път на будизма. Тя бе открита от Шераб Гялцен Ринпоче и Лама Оле Нидал на 14 август 2015 г. От нейното създаване насам, тя привлича многобройни посетители, давайки им възможност да се докоснат до будистките учения.

Прожекцията ще се състои на 19 май (петък), от 19:00ч в Lucky Дом на киното, ул. Гладстон 1, Пловдив.

Дължината на филма е 40 минути със субтитри на български език. 
print Отпечатай
Още от категорията

Премиера на "Анна в тропиците" в Драматичния театър

Премиера на спектакъла  „Анна в тропиците“ от Нило Круз  представя Пловдивската драма.   Режисьор е Петър Карапетков, музиката е на Петър Дундаков, с участието на актьорите Стефан Попов, Добрин Досев, Троян Гогов, Ивайло Христов,  Анелия Ташева, Елена Кабасакалова, Радина Думанян, Венелин Методиев.  Пиесата на американския драматург от..

обновено на 22.05.17 в 17:02

Направихме от революцията шоу и не знаем къде ще пристигнем

„Такси за Дренчовица“  е четвъртата книга на автора Любен Панов и е сборник от четири новели и записки, посветен на неговата 75­годишнина. Новелите са изградени в различни тематични пространства. Героите са не само свидетели, но и участници във времето на т.н български преход - не толкова далечно, за да бъде забравено, но и не толкова близко, за да..

публикувано на 22.05.17 в 11:47

Откриха паметна плоча на Йордан Русков

С тържествена церемония беше открита паметната плоча на пловдивския поет и дисидент Йордан Русков.  Под барелефа, който е изработен от Наско Дечев и поставен  пред входа на сградата на Пловдивския общински съвет,  има цитат от стихототворението „Зов за свобода“.  Поставен е тук, защото това е мястото на пловдивската политика,  отбеляза в..

обновено на 22.05.17 в 10:54

Преге - предаване за света на книгите, 20 - 26 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 20 .05. 2017г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Томас Хобс.  Левиатан. За човека, за държавата.  Второ изд. 320 стр., ок. 2А, Лист, 2017. Мишел Монтен. Опити. Т. 1. 544 стр., тв. к. 6А, Изток-Запад, 2017 Джон Льо Каре. Екипът на Смайли. 456 стр., ок...

публикувано на 22.05.17 в 10:45

Малки и големи се потопиха в Европейската „Нощ на музеите”

Тринадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите” в Стария град предложи богата и разнообразна  програма на посетителите. В различни обекти на ОИ „Старинен Пловдив” малки и големи се потопиха в света  на културата и изкуството. В Сводестата зала на Балабановата къща пловдивчани и гости на града имаха възможността да разгледат  фотографската изложба..

обновено на 21.05.17 в 07:21

Медицинският университет има свой културен институт

Третият международен фестивал на поезията „Духовност без граници” се открива на 25 май в НБ ”Иван Вазов”. Програмата е подготвена от Департамента по езиково  и специализирано обучение към Медицински университет Пловдив. В продължение на пет дни  гости от Полша, Англия и Турция заедно с българските поети ще участват в срещи и  поетични..

публикувано на 20.05.17 в 13:04

Европейската нощ на музеите отваря врати в Пловдив

За 13-ти пореден път стартира Европейската „Нощ на музеите”. В Пловдив вратите на музеите и галериите са отворени за многобройните посетители. Програмата е разнообразна и всеки може да избере любима локация. В Стария град е ситуирана основната „Постоянна експозиция“ с произведения на изобразителното изкуство от 19-ти век до наши дни на ул...

обновено на 20.05.17 в 12:01