РЕКЛАМА

ДАНС влезе в община Асеновград и иззе документите за водния проект

| обновено на 19.05.17 в 20:00

ДАНС извърши внезапна проверка на документацията  за няколко обществени поръчки и изпълнение на проекти в община Асеновград.  Досъдебното производство е образувано спрямо длъжностни лица от общината за корупционни престъпления, съобщиха от Окръжна прокуратура – Пловдив. 


По него се извършени 15 претърсвания и изземания от различни адреси в София, Пловдив и Асеновград, разпитани са множество свидетели. Работата по случая е в активна фаза, добавят от прокуратурата. 

Един от разпитаните е председателят на ОбС Светлозар Шуманов. Той е дал показания по две  решения на местния парламент – едното е за изтеглените 9 милиона лева безлихвен кредит за дофинансиране на големия проект за водния цикъл на Асеновград, каза Светлозар Шуманов, като добави, че всички документи по този въпрос са били иззети.  

Този заем е теглен за редовното изплащане на ДДС на  фирмите – изпълнителки на дейност по проекта.  В противен случай, компаниите бързо биха останали без оборотни средства, тъй като ДДС, връщан обратно от държавата, обикновено закъснява с по няколко месеца, обясни Шуманов. 

Второто, за което е бил разпитан, е за одобрен подробен устройствен план на фирма, построила подземни гаражи  на кооперации. Тук агентите са се интересували защо разрешенията са били издадени толкова бързо, обясни Светлозар Шуманов. Според пред него, не е изключено проверката да е по сигнал от „някой, на когото пречи проекта за водния цикъл на града“. Той обаче се извършва с европейски средства и е от решаващо значение да не бъде опорочен със съмнения за законността на тегления кредит, заяви председателят на ОбС  в Асеновград. 

Кметът Емил Караиванов изтъкна, че такава проверка е нормална и в реда на нещата, тъй като се касае за скъпоструващи проекти от голям обществен интерес. Самият той не е бил разпитан, но заяви, че е напълно спокоен. print Отпечатай
Още от категорията

Работник загина при срутването на нов ж.п. надлез край Златитрап

Един работник загина, а друг е в тежко състояние при срутването на 20-тонна греда на ж. п. гарата в Златитрап.  Загиналият работник е 29 годишният Пеньо Апостолов от Шишманци, а пострадалият му колега е Апостол Хамбарлийски от Раковски. Той е закаран в УМБАЛ "Св. Георги" с  открита фрактура на глезена. Опериран е  и  ще бъде настанен за  лечение..

обновено на 28.07.17 в 16:43

Пак агресия след скандал заради куче в Кючук Париж

Пореден случай на агресия в комплекс "Оазис" в "Кючук Париж".  Жена е използвала уред за самозащита срещу момиче.  Тази сутрин към 10 часа  момичето е разхождало кучето си в комплекса и е възникнал спор с жената, при който тя е използвала уреда от неизяснен към момента вид и се е чул пукот, а според съседи изстрел.  Момичето не е пострадало..

обновено на 28.07.17 в 16:42

Има данни, че Божилов може да се е самоубил

Версията за самоубийство на бизнесмена Данаил Божилов никога не е била изключвана като възможна още от самото начало, заяви  директорът на Областната дирекция на полицията  ст.комисар Атанас Илков.  Божилов беше открит мъртъв в сряда сутринта, докато разхождал кучето си в парк „Лаута“. В интервю за Радио Пловдив подчерта, че разследването..

публикувано на 28.07.17 в 16:42

Д-р Парашкев Цветков с най-висока оценка на изпита за нов шеф на Онкодиспенсера

Доктор Парашкев Цветков е предложен за нов директор на Комплексен онкологичен център - Пловдив. Решението на комисията, която проведе втория конкурс за овакантения директорски пост, ще се гласува от Общинския съвет на заседанието на 1 август. Доктор Цветков получи най-високата оценка от 5.39. Другите двама кандидати – доктор Петър Петров и..

публикувано на 28.07.17 в 16:11

Община Асеновград взима 5 милиона заем, за да се разплати за Водния проект

Една трета от Водния проект на Асеновград e вече изпълнен. Близо година след старта на строително-ремонтните дейности са изградени 80 процента от канализационната мрежа, почти на 50 процента е и рехабилитираната водопреносна система, като извършените плащания по проекта до момента са за около 30 милиона лева.  Това стана ясно по време на..

публикувано на 28.07.17 в 15:55

Обратен завой на забранено място издал трафикантите на чужденци край Труд

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем 59- годишния Георги А. за подпомагане на чужденци да преминат нелегално през страната с цел имотна облага.  Георги е задържан за срок от 72 часа. Според разследването в ранните сутрешни часове на 27 юли край село Труд полицейски патрули подали сигнал за спиране на два микробуса „Мерцедес“,..

публикувано на 28.07.17 в 15:18

Стартираха кампания срещу ранната бременност на малолетните майки - роми

Кампания срещу ранната бременност на малолетни майки от ромски произход започва фондация „Инди Рома“. В момента близо 80% от ромките, които сключват бракове са под 18 годишна възраст. Всяка трета  е неграмотна и не може да учи, защото в ранна възраст е принудена да съвместява ролята на съпруга, майка и жена, обясниха от неправителствената..

публикувано на 28.07.17 в 13:29