РЕКЛАМА

ДАНС влезе в община Асеновград и иззе документите за водния проект

| обновено на 19.05.17 в 20:00

ДАНС извърши внезапна проверка на документацията  за няколко обществени поръчки и изпълнение на проекти в община Асеновград.  Досъдебното производство е образувано спрямо длъжностни лица от общината за корупционни престъпления, съобщиха от Окръжна прокуратура – Пловдив. 


По него се извършени 15 претърсвания и изземания от различни адреси в София, Пловдив и Асеновград, разпитани са множество свидетели. Работата по случая е в активна фаза, добавят от прокуратурата. 

Един от разпитаните е председателят на ОбС Светлозар Шуманов. Той е дал показания по две  решения на местния парламент – едното е за изтеглените 9 милиона лева безлихвен кредит за дофинансиране на големия проект за водния цикъл на Асеновград, каза Светлозар Шуманов, като добави, че всички документи по този въпрос са били иззети.  

Този заем е теглен за редовното изплащане на ДДС на  фирмите – изпълнителки на дейност по проекта.  В противен случай, компаниите бързо биха останали без оборотни средства, тъй като ДДС, връщан обратно от държавата, обикновено закъснява с по няколко месеца, обясни Шуманов. 

Второто, за което е бил разпитан, е за одобрен подробен устройствен план на фирма, построила подземни гаражи  на кооперации. Тук агентите са се интересували защо разрешенията са били издадени толкова бързо, обясни Светлозар Шуманов. Според пред него, не е изключено проверката да е по сигнал от „някой, на когото пречи проекта за водния цикъл на града“. Той обаче се извършва с европейски средства и е от решаващо значение да не бъде опорочен със съмнения за законността на тегления кредит, заяви председателят на ОбС  в Асеновград. 

Кметът Емил Караиванов изтъкна, че такава проверка е нормална и в реда на нещата, тъй като се касае за скъпоструващи проекти от голям обществен интерес. Самият той не е бил разпитан, но заяви, че е напълно спокоен. Още от категорията

Шефка на НИНКН с противоречиви показания за по делото "Одрин 8"

С разпит, продължил над три часа  на първия от множеството призовани свидетели от Министерството на културата, тази седмица в Окръжния съд продължава делото за разрушения тютюнев склад на "Одрин" 8.   Припомням, че подсъдими по него са бизнесмените Александър Николич и Георги Бранеков, обвинени във фалшифицирането на документи, чието..

обновено на 19.02.18 в 16:46

Пловдив се преклони пред Апостола

„Днес се прекланяме пред подвига на този велик в естествеността си и храбростта си човек, сякаш за да се пречистим от дребнавото, егоистичното и самодоволното у себе си и може би, за да погледнем, дори за кратко, с други очи на живеенето си – дали е истинско и дали е свързано с висшите помисли и дела“ – заяви в словото си пред паметника на..

обновено на 19.02.18 в 15:58

Почитаме Апостола на свободата Васил Левски

В цялата страна се отбелязва 145-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. В родния му град  Карлово  годишнината беше отбелязана с  възпоменателен митинг-поклонение и поднасяне на венци.  Преди това в храм „Света Богородица“, където Апостола е ръкоположен и е пял като дякон бе отслужена  панихида в негова памет от..

обновено на 19.02.18 в 15:57

18 000 касови апарати в Пловдив трябва да бъдат подменени или пренастроени

Смяна на касовите апарати или пренастройването им трябва да направят търговците. От НАП обясняват изискването с по-добър контрол върху оборотите и противодействие на измамите.  Изискването бе прието през миналата година с промяна на наредба на финансовото министерство. Според нея на всяка касова бележка вече ще трябва да се отпечатва така..

обновено на 19.02.18 в 15:57

Четири села край Белово на режим заради замърсена вода

Четири села в община Белово са с некачествена вода за пиене. Резултатите от взетите проби показват завишени нива на коли-форми.  Причината за микробиологичните отклонения е недобрата хигиенна поддръжка от страна на местното ВиК-дружество.  Направено е предписание за дезинфекция на водопреносната мрежа.  Дотогава се препоръчва жителите на селата Малко..

публикувано на 19.02.18 в 15:45

Мароканец, обвинен в тероризъм, иска свобода от Пловдивския апелативен съд

Утре  пловдивският Апелативен съд ще разгледа жалбата на обвинения в тероризъм мароканец Нофал Рашид Зохри  срещу решението на Окръжен съд – Хасково, с което той бе задържан под стража за 90 дни.  Мярката е наложена въз основа Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, както и договора за екстрадиция между  България и..

публикувано на 19.02.18 в 15:38

Утре пак затварят централната улица на Асеновград заради Водния цикъл

Заради строителни дейности по Водния цикъл отново затварят централна улица в Асеновград. От утре движението по ключовия булевард "Цар Иван Асен II "ще бъде забранено в участъка от ул."Никола Вапцаров" / Стария съвет/ до кръговото кръстовище с ул."Христо Ботев" / Тополовския път/.  Алтернативният път за движение ще е през улица "Оборище", където ще се..

публикувано на 19.02.18 в 14:54