РЕКЛАМА

Ако бях Бойко Борисов, щях да изхвърля Симеонов от властта

Скандалът с нацистките символи и знаци и поисканата от Корнелия Нинова оставка на Валери Симеонов за неуместни коментари са две напълно различни действия, коментира в интервю за Радио Пловдив журналистът и анализатор Георги Коритаров. 

Според него исканата оставка е дълбоко лицемерен акт, израз на политическо коварство, разчиташ на късата памет на българските граждани. Още в предизборната кампания Корнелия Нинова твърдеше, че ОП ще са техен евентуален съюзник в управлението, ако спечелят изборите. Освен това БСП трябва да познава и европейските документи, даващи оценки на патриотите. В този смисъл защо БСП се изненадва сега и ако коалицията сега беше между тях и ОП ролите щяха да бъдат разменени. Социалистите щяха да се чудят как да оправдават действията на ОП. Това е подлостта на БСП, заключи Георги Коритаров.

Той добави, че в момента ГЕРБ е в много неприятна ситуация в момента, без съмнение. Иначе, според мен, действията на патриотите, забъркани със нацистките снимки, е израз на ценностен далтонизъм и тежка некомпетентност. Ако бях на мястото на Бойко Борисов, бих изхвърлил Валери Симеонов от властта, дори с цената на разпад на коалицията. Той не трябва да търпи такива безпросветни същества, защото ГЕРБ има важно и отговорно място,а и бъдеще, в управлението на България. 

Георги Коритаров прогнозира, че коалицията между ГЕРБ и ОП ще издържи и няма да се разпадне, като направи уговорката, че това ще стане само ако в България не се намери голям ресурс гражданско общество и несъвместими по идеологии партии не се обединят около на антинациската кауза. Евентуално отстраняване на Валери Симеонов или в по-широк план ОП да напуснат властта ще има изключителна стойност на три нива - ЕС, ниво регион и на национално ниво - България, която се готви да е председател на Съвета на ЕС, каза Коритаров.

Той прогнозира, че този скандал ще ескалира, защото дава изключителен шанс сили на изгубилата партия БСП да се сдобие с кауза. И то най-красивата и общочовешка кауза - антинацистката и именно затова Валери Симеонов с изявленията си и действията си им дава безценен шанс. 

Ако обаче около тази кауза успеят първи да се обединят десните партии и ГЕРБ и да се създаде такава антинационалистическа коалиция това ще е шанс за обединение на дясното. Тогава именно десните партии могат да тръгнат по по стъпките на Конрад Аденауер, който заличи щетите от моралните поражения и изгради демократично общество в Германия, убеден е Коритаров.

Случили се обаче подобно обединения под ръководството на БСП ни чакат още години на лицемерие и протовопоставяне и то на неискрена основа. БСП нямат право да използват подобна морална кауза, защото те първи я предадоха, коментира Георги Коритаров.

print Отпечатай
Още от категорията

Новият музей "Възникването на Пловдив" отваря врати тази есен

За загубата на праистория в Пловдив в програма "Точно днес" говорим с  проф. Йордан Детев , син на големия наш археолог проф. Петър Детев, който направи първото подробно проучване на Яса тепе 1 или Плоската могила.  От тази седмица тя е засипана с бетон, без да има направени нужните проучвания на част от происторическата селищна могила, датирана от 5..

публикувано на 24.06.17 в 09:17

Фестивалът на дивите цветя в Смилян представя "Изворен глас"

Петото издание на фолклорния събор с надиграване и надпяване „ Изворен глас “ – Смилян е кулминацията на Фестивала на дивите цветя в Родопите по горното поречие на река Арда, който стартира още през 2013 година.  Мероприятията са в селата по Арденското корито- Смилян, Сивино, Могилица, Арда, Горна Арда и Киселчово.  Всички те са разнообрази и..

публикувано на 24.06.17 в 08:30

Празник на слънцето на мегалита край село Бабек

Възстановка на древни тракийски ритуали на мегалита край брезовското село Бабек в Сърнена Средна гора ще направят днес членове на тракийското общество „Трескейа“. Обредите са посветени на Празника на Слънцето в най-дългия ден на годината, съобщиха от община Брезово. Празникът се провежда за 6-ти път на Люляковото светилище със Слънчевата..

публикувано на 24.06.17 в 07:52

Интересът към личността на Левски ражда и развенчава митове

Защо около името на Васил Левски непрекъснато се появяват "неизвестни факти", често граничещи с митове? За новия прочит на митовете за Апостола говорим с проф. Пламен Митев от Софийския университет, а ­ поводът е  национална конференция в Карлово, посветена на 180 -­тата годишнина от рождението на Апостола. През последните 27 години, търсейки..

публикувано на 23.06.17 в 16:41

Трябва да помогнем на Македония по пътя към ЕС

Повечето македонските медии се обединиха около тезата, че премиерът Зоран Заев е отвори кутията на Пандора с посещението си в нашата страна и заявените намерения за добросъседство с България. Кутията на Пандора в отношенията между България и Македония всъщност никога не е била затваряна, коментира в интервю за Радио Пловдив Любомир..

обновено на 23.06.17 в 16:04

Патриотите надуват безсмислени балони с "езиковата дъвка"

Да бием ли камбаните за книжовния български език в ерата на интернет и шльокавицата? Може ли чистотата на езика да се опази със закон? Предложението на депутатите от Обединените патриоти за такъв законопроект коментираме с доц. Борислав Георгиев, езиков антрополог и семиотик, преподавател в Нов български университeт. Това е 15 или 16..

публикувано на 23.06.17 в 15:38

Пловдив ще накара света да се влюби в него

Културният живот е водопад, който се пълни от преливащи реки.  Думите са на българката  от Австралия д-р Мария Стайкова - която е сред 12-те жени избрани да разкажат за себе си в серията „Обикновени жени с необикновени истории“  по повод 100-годишнината на Канбера като столица.  Номинирана  е за жена на 2011,  а в Пловдив пристига специално, за..

обновено на 23.06.17 в 15:02