Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако бях Бойко Борисов, щях да изхвърля Симеонов от властта

Скандалът с нацистките символи и знаци и поисканата от Корнелия Нинова оставка на Валери Симеонов за неуместни коментари са две напълно различни действия, коментира в интервю за Радио Пловдив журналистът и анализатор Георги Коритаров. 

Според него исканата оставка е дълбоко лицемерен акт, израз на политическо коварство, разчиташ на късата памет на българските граждани. Още в предизборната кампания Корнелия Нинова твърдеше, че ОП ще са техен евентуален съюзник в управлението, ако спечелят изборите. Освен това БСП трябва да познава и европейските документи, даващи оценки на патриотите. В този смисъл защо БСП се изненадва сега и ако коалицията сега беше между тях и ОП ролите щяха да бъдат разменени. Социалистите щяха да се чудят как да оправдават действията на ОП. Това е подлостта на БСП, заключи Георги Коритаров.

Той добави, че в момента ГЕРБ е в много неприятна ситуация в момента, без съмнение. Иначе, според мен, действията на патриотите, забъркани със нацистките снимки, е израз на ценностен далтонизъм и тежка некомпетентност. Ако бях на мястото на Бойко Борисов, бих изхвърлил Валери Симеонов от властта, дори с цената на разпад на коалицията. Той не трябва да търпи такива безпросветни същества, защото ГЕРБ има важно и отговорно място,а и бъдеще, в управлението на България. 

Георги Коритаров прогнозира, че коалицията между ГЕРБ и ОП ще издържи и няма да се разпадне, като направи уговорката, че това ще стане само ако в България не се намери голям ресурс гражданско общество и несъвместими по идеологии партии не се обединят около на антинациската кауза. Евентуално отстраняване на Валери Симеонов или в по-широк план ОП да напуснат властта ще има изключителна стойност на три нива - ЕС, ниво регион и на национално ниво - България, която се готви да е председател на Съвета на ЕС, каза Коритаров.

Той прогнозира, че този скандал ще ескалира, защото дава изключителен шанс сили на изгубилата партия БСП да се сдобие с кауза. И то най-красивата и общочовешка кауза - антинацистката и именно затова Валери Симеонов с изявленията си и действията си им дава безценен шанс. 

Ако обаче около тази кауза успеят първи да се обединят десните партии и ГЕРБ и да се създаде такава антинационалистическа коалиция това ще е шанс за обединение на дясното. Тогава именно десните партии могат да тръгнат по по стъпките на Конрад Аденауер, който заличи щетите от моралните поражения и изгради демократично общество в Германия, убеден е Коритаров.

Случили се обаче подобно обединения под ръководството на БСП ни чакат още години на лицемерие и протовопоставяне и то на неискрена основа. БСП нямат право да използват подобна морална кауза, защото те първи я предадоха, коментира Георги Коритаров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Учени от България и Германия разчетоха генома на Орфеевото цвете

Учени от българския Център за върхови постижения в растителната системна биология и биотехнология - ЦРСББ, съвместно с изследователи от Потсдамски университет и Института по молекулярна физиология на растенията “Макс Планк” в Германия, успешно секвенираха генома на Haberlea rhodopensis - ендемичен за България вид “възкръсващо растение”,..

публикувано на 17.04.24 в 16:54

Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не - БСП, "Възраждане" и ИТН ще внесат вот на недоверие към правителството на Главчев.  Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, коментира преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски"..

публикувано на 17.04.24 в 13:41

Акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Да бъде постигнато ефективно намаляване на скоростта, за да се ограничи рискът от възникване на пътни инциденти и да бъдат спасени човешки животи. Така кметът на Пазарджик Петър Куленски определи целите на акцията срещу неправилното паркиране , която се провежда в града.  Масираните проверки обхващат не само централната градска част , но и..

обновено на 17.04.24 в 11:57

Дефицитът на технически и инженерни кадри в Пловдив расте

Индустрията има огромен глад за технически кадри, от тези които завършат професионалните гимназии до инженерните специалности на техническите вуз-е. Това стана ясно на форум „Стажове“ , който се откри в Технически университет-София, филиал Пловдив. Младите хора продължават да имат най-голям интерес към „Компютърни системи и технологии“,..

публикувано на 17.04.24 в 11:45

Ходът с Даниел Митов може да изиграе лоша шега на ГЕРБ

Ходът на Димитър Главчев, Даниле Митов да смени Стефан Димитров на поста служебен външен министър, може  да изиграе лоша шега на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Това коментира политологът проф. Александър Маринов. Каза още, че ако се стигне до смяната вероятно това ще доведе до влизане в спирала от аргументи, които да отрекат легитимността на..

публикувано на 17.04.24 в 11:26