РЕКЛАМА

Ще преразгледа ли Общинският съвет решението за Манол Пейков?

На вчерашната си сесия пловдивският общински съвет много изненадващо отстрани издателят Манол Пейков от УС на фондация „Пловдив – 2019“ и то заради конфликт на интереси. По- късно той и колегите му от управителния съвет опровергаха заявеното в зала от съветници от БСП и от  ГЕРБ , че Пейков е искал да издаде антропологическото изследване за общността в квартал Столипиново „Махалата“със средства от фондацията. 


От изявленията им стана ясно, че Пейков ще издаде книгата за своя сметка. От УС призоваха също местният парламент да преразгледа решението си.


24 часа по- късно сред съветниците се почувства разколебаване в иначе единодушната им позиция вчера. Даниела Дженева е общински съветник от ГЕРБ с дълъг опит, освен това е председател на комисията по култура в местния парламент и доскоро член на управителното тяло на фондация „Пловдив – 2019“.

Тя заяви, че вчерашното решение е било взето спонтанно и емоционално след изказванията на съветници от БСП и твърденията им „колко голям е  конфликтът на интереси от страна на Манол Пейков“. Решението за Пейков не беше  въобще в дневния ред на сесията, каза Дженева, която също гласува „за“.

По думите й, ГЕРБ, а и останалите групи, са гласували за отстраняването емоционално, подведени от цитираните големи нарушения. В групата на ГЕРБ темата за освобождаването на издателя Пейков не е обсъждана. Според Даниела Дженева би трябвало въпросът да бъде преразгледан. Управляващите ще обсъждат случая следващата седмица.

Подобна позиция заяви и общинският съветник от РБ Божидар Здравков. Ако ни предоставят различна информация, бих променил позицията си, каза той. По думите му на сесията са оповестени „доста смущаващи факти“, свързани със скъпи проекти във фондацията, както и за конфликта на интереси от страна на Манол Пейков. 

От информацията, която ни поднесоха, решението ни беше логично, коментира Здравков. По думите му фактологията е била представена, както от съветници от БСП, така и от ГЕРБ, и затова  е трудно да бъде определена като политически пристрастна.  


Още от категорията

Хомеопатията се практикува само от лекари

„За“ или „против“ хомеопатията – дискусия, която продължава. Тя беше провокирана от становище на Научния консултативен съвет на европейските академии (EASAC), в което се обобщава, че хомеопатията може да бъде опасна или поради забавяне на първия контакт с лекар, или поради недостатъчен контрол върху приготвянето на хомеопатични препарати...

обновено на 19.10.17 в 16:37

Ден на кариерата в Техническия университет в Пловдив

Рекордните  57 фирми  участват в Деня на кариерата в Техническия университет – София, филиал Пловдив. Те влизат в конкуренция за вниманието на близо 1500 бъдещи инженери от вуза.  „Най-гладни“ за инженери са индустриалните компании.  36 от  участниците в Деня на кариерата са фирми от различните  индустриални сектори : оптика, машиностроене,..

обновено на 19.10.17 в 15:42

Почитаме Свети Иван Рилски Чудотворец

На 19 октомври Православната църква почита Свети преподобни Иван Рилски Чудотворец – най-великият български светец, небесен закрилник на целия български народ и основател на най-величествения манастир в България – Рилския.  И днес всеки вярващ може да целуне ръката на светеца, чиито нетленни мощи се намират в специална ракла пред иконостаса в..

обновено на 19.10.17 в 13:30

Достойно е да си лекар в България

За призванието да си лекар днес в България,   за успехите и дефектите на родното здравеопазване – разговор с доцент Николай Янев, номиниран от БЛС за „Лекар на годината“, а също и сътрудник на Пловдивска митрополия. Доцент Янев е лицево-челютен хирург. Добре познат не само у нас, но и във Великобритания. Тази година доцент Янев извърши..

публикувано на 19.10.17 в 10:30

"Държавата КТБ" - с отговори за корупцията и липсващите пари

Истината за КТБ - тема, която очевидно ще продължава да ни вълнува още дълго. Точно днес е премиерата на книгата „Държавата КТБ“, която е резултат от двегодишно журналистическо разследване. Има ли политическа корупция и къде са парите? Това са само част от въпросите, които са засегнати в книгата. Тя е част от проекта „КТБ: какво се случи?“,..

публикувано на 19.10.17 в 09:55

Каталуния отпушва похлупака на кутията на Пандора на Европа

Утре изтича срокът, който премиерът на Испания Мариано Рахой даде на  каталунския лидер Карлес Пучдемон да изясни дали е обявена независимост за Каталуния. Ако каталунските власти официално изберат независимостта, Рахой заплаши, че Мадрид ще задейства  член 155 от Конституцията, който отменя автономията на Каталуния.  По силата на  член 155..

публикувано на 18.10.17 в 17:09

Велинград поиска МЕ да прекрати напълно договора за рудодобив

Да се прекрати напълно договорът за добив на волфрам край Велинград, за да се прекратят евентуалните опити на фирмата концесионер да добива в бъдеще руда. Това са поискали хотелиери и ресторантьори на среща с екоминистъра Нено Димов днес във Велинград. Опасенията ни са, че ако фирмата обжалва отрицателното становище на РИОСВ - Пазарджик и й се разреши..

публикувано на 18.10.17 в 16:28