РЕКЛАМА

Ще преразгледа ли Общинският съвет решението за Манол Пейков?

На вчерашната си сесия пловдивският общински съвет много изненадващо отстрани издателят Манол Пейков от УС на фондация „Пловдив – 2019“ и то заради конфликт на интереси. По- късно той и колегите му от управителния съвет опровергаха заявеното в зала от съветници от БСП и от  ГЕРБ , че Пейков е искал да издаде антропологическото изследване за общността в квартал Столипиново „Махалата“със средства от фондацията. 


От изявленията им стана ясно, че Пейков ще издаде книгата за своя сметка. От УС призоваха също местният парламент да преразгледа решението си.


24 часа по- късно сред съветниците се почувства разколебаване в иначе единодушната им позиция вчера. Даниела Дженева е общински съветник от ГЕРБ с дълъг опит, освен това е председател на комисията по култура в местния парламент и доскоро член на управителното тяло на фондация „Пловдив – 2019“.

Тя заяви, че вчерашното решение е било взето спонтанно и емоционално след изказванията на съветници от БСП и твърденията им „колко голям е  конфликтът на интереси от страна на Манол Пейков“. Решението за Пейков не беше  въобще в дневния ред на сесията, каза Дженева, която също гласува „за“.

По думите й, ГЕРБ, а и останалите групи, са гласували за отстраняването емоционално, подведени от цитираните големи нарушения. В групата на ГЕРБ темата за освобождаването на издателя Пейков не е обсъждана. Според Даниела Дженева би трябвало въпросът да бъде преразгледан. Управляващите ще обсъждат случая следващата седмица.

Подобна позиция заяви и общинският съветник от РБ Божидар Здравков. Ако ни предоставят различна информация, бих променил позицията си, каза той. По думите му на сесията са оповестени „доста смущаващи факти“, свързани със скъпи проекти във фондацията, както и за конфликта на интереси от страна на Манол Пейков. 

От информацията, която ни поднесоха, решението ни беше логично, коментира Здравков. По думите му фактологията е била представена, както от съветници от БСП, така и от ГЕРБ, и затова  е трудно да бъде определена като политически пристрастна.  


Още от категорията

Западните Балкани са приоритет за България

Готови ли сме за българското европредседателство? Любомир Кючуков, дипломат и директор на Института за икономика и международни отношение коментира: Подготовката е процес. У нас се отделя повече внимание на техническата и логистичната част от подготовката, която безспорно е важна. Основно остават съдържателните аспекти на..

публикувано на 18.12.17 в 17:22

Архитекти представят визията си за развитието на Пловдив

Тримата кандидати за главен архитект на Пловдив представят тази вечер публично концепциите си за градоустройственото развитие на града и визията му през 2019-та година. Салджиева и Николов се явяват за втори път на конкурса, след като на първия двамата и Димитър Ахрянов не получиха необходимия брой точки. Архитект Цоневски се кандидатира за първи..

обновено на 18.12.17 в 17:14

Патриотите изнудват ГЕРБ и стила им да правят крачка назад

Премерване на силите в коалицията – така политологът Румяна Коларова коментира избухването на вицепремиера Валери Симеонов срещу премиера Бойко Борисов заради отложеното  решение за втори лифт на Банско. Според нея, когато в една управляваща коалиция липсва подробно разписана управленска програма и процедури, се стига до скандали, на..

публикувано на 18.12.17 в 15:38

Коледно тържество в Детска хирургия на УМБАЛ "Св. Георги"

Коледно тържество зарадва малките пациенти в Детската хирургия на УМБАЛ"Свети Георги".  Дядо Коледа, Снежанка и джуджетата раздадоха подаръци на децата, осигурени от студентите по медицина и от дарители.  Началникът на клиниката проф. Пенка Стефанова съобщи, че от началото на годината са оперирани над 2000 деца, някои с много тежки вродени аномалии...

публикувано на 18.12.17 в 14:55

Доверието в политическата класа се влошава

Осем месеца след изборите усещането на населението за политическо напрежение по върховете отново се пробужда и достига 41%.  Катарзисът от изборите се изчерпва, а в контекста на  устойчив и стабилен икономически климат, хората продължават да обедняват.  За поредното проучване на социологическа агенция АФИС  социологът  Чавдар Найденов...

публикувано на 18.12.17 в 11:15

Повече дебат и прецизност в работата на ОбС

Какво успяха да свършат в интерес на избирателите си градските старейшини,  за какво не им достигнаха силите и в каква  работна атмосфера  свериха  силите си с гражданското ни очакване?  Председателят на Пловдивския ОбС Савина Петкова.  Краят на декември е време за равносметка и време на голямо натоварване в администрацията, особено и за..

публикувано на 18.12.17 в 11:06

Студенти по медицина в кампания "Болница за плюшени мечета"

Студенти медици от Пловдив канят деца и техните родители да се включат в акцията „Болница за плюшени мечета“.  Идеята е под формата на игра децата да преодолеят страха от лекарите. Участниците трябва да донесат своята любима плюшена играчка, която ще бъде техният „пациент“. Кампанията се провежда днес и утре в МОЛ „Пловдив“. "Болница за..

публикувано на 16.12.17 в 09:38