РЕКЛАМА

Ще преразгледа ли Общинският съвет решението за Манол Пейков?

На вчерашната си сесия пловдивският общински съвет много изненадващо отстрани издателят Манол Пейков от УС на фондация „Пловдив – 2019“ и то заради конфликт на интереси. По- късно той и колегите му от управителния съвет опровергаха заявеното в зала от съветници от БСП и от  ГЕРБ , че Пейков е искал да издаде антропологическото изследване за общността в квартал Столипиново „Махалата“със средства от фондацията. 


От изявленията им стана ясно, че Пейков ще издаде книгата за своя сметка. От УС призоваха също местният парламент да преразгледа решението си.


24 часа по- късно сред съветниците се почувства разколебаване в иначе единодушната им позиция вчера. Даниела Дженева е общински съветник от ГЕРБ с дълъг опит, освен това е председател на комисията по култура в местния парламент и доскоро член на управителното тяло на фондация „Пловдив – 2019“.

Тя заяви, че вчерашното решение е било взето спонтанно и емоционално след изказванията на съветници от БСП и твърденията им „колко голям е  конфликтът на интереси от страна на Манол Пейков“. Решението за Пейков не беше  въобще в дневния ред на сесията, каза Дженева, която също гласува „за“.

По думите й, ГЕРБ, а и останалите групи, са гласували за отстраняването емоционално, подведени от цитираните големи нарушения. В групата на ГЕРБ темата за освобождаването на издателя Пейков не е обсъждана. Според Даниела Дженева би трябвало въпросът да бъде преразгледан. Управляващите ще обсъждат случая следващата седмица.

Подобна позиция заяви и общинският съветник от РБ Божидар Здравков. Ако ни предоставят различна информация, бих променил позицията си, каза той. По думите му на сесията са оповестени „доста смущаващи факти“, свързани със скъпи проекти във фондацията, както и за конфликта на интереси от страна на Манол Пейков. 

От информацията, която ни поднесоха, решението ни беше логично, коментира Здравков. По думите му фактологията е била представена, както от съветници от БСП, така и от ГЕРБ, и затова  е трудно да бъде определена като политически пристрастна.  


print Отпечатай
Още от категорията

В "Пловдив 2019" няма напрежение, а свръх емоция

Със светкавичното си решение да отпусне 3,5 млн. лв. на фондация „Пловдив 2019“ Общинският съвет показа, че подкрепя работата й. От това по-ясен сигнал как община Пловдив застава зад фондацията няма, коментира кметът Иван Тотев. Видяхте, че решението за нови членове в екипа й бе взето единодушно в зала, а съветниците не направиха други..

обновено на 22.06.17 в 17:07

УС на "Пловдив 2019" е в конфликт със собствения си интерес

Дейността на общинската фондация "Пловдив 2019" до сега е възможна единствено и само, защото общината изпълнява своите обещания за нейното бюджетиране и поддържане. Така че, благодарение на общината фондацията съществува , действа и се опитва да осъществи програмата, с която Пловдив спечели титлата "Европейска столица на културата 2019".  Това..

обновено на 22.06.17 в 17:06

НСО компрометира Лозан Панов и го направи за посмешище

Председателят на ВКС Лозан Панов се отказа от автомобилите на НСО след като установи, че два от болтовете на Мерцедеса му липсват, а други три са разхлабени. Бившият гард от НСО полк. Николай Марков заяви пред Радио Пловдив, че символично болтовете на властта лесно могат да се развият с помощта на прокуратурата, НСО и много други..

публикувано на 22.06.17 в 16:12

Разделени "ЗАЕДНО" за Пловдив - 2019

Нелепо е медиите да са единствената връзка между Фондация "Пловдив- 2019", Управителния й съвет и принципала в лицето на Общинския съвет - защото тези, които имат задължения да си говорят, не го правят.  Около това се обединихме в разговора за последните скандали, възникнали на заседанието на Общинския съвет, който на прави промени в УС и не прие по-..

публикувано на 22.06.17 в 11:32

Не мисля, че ще има оставки в УС на "Пловдив - 2019"

Трябва да има по- голяма осведоменост и публичност за работата на Пловдив – 2019, каза пред Радио Пловдив заместник – кметът по култура Александър Държиков, който стана и член на УС на фондацията.  Той определи като емоционална реакция заявката на Марияна Чолакова, Пенка Калинкова и Милена Чакандракова да подадат оставки след като издателят Манол..

обновено на 21.06.17 в 16:30

Отстраняването ми от Фондацията не е случайна грешка

В интервю за Радио Пловдив издателят Манол Пейков заяви, че неизбирането му отново в УС на фондация „Пловдив-2019“ е отчасти изненадващо за него, защото до момента сигналите бяха в друга посока, но от друга днешният отказ слага край на двусмислието, тиражираните полуистини и полуобещания. „Дойде ми в повече, твърде в повече. Самият..

обновено на 21.06.17 в 16:27

Ще работя за популяризирането на пловдивските писатели в Европа

„Благодаря на общинските съветници, които гласуваха за кандидатурата като член на УС на "Пловдив 2019".  "Аз не я приемам за лична кандидатура на писателя Антон Баев, а като представител на една голяма творческа гилдия в Пловдив – писатели, поети, критици и изследователи. Преди 2 месеца бях избран единодушно за председател на Дружеството на..

публикувано на 21.06.17 в 14:08