Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лимитите за болниците са от 7 до 10 %, няма да има актуализация

В програма "Точно днес" задаваме още въпроси от общественото говорене за проблемите в сферата на българското здравеопазване.

Лекарите поставят като проблем в здравеопазването - намалените лимити; изживелите времето си клинични пътеки; сключването на договори на лечебните заведения с НЗОК. 

Събеседник в програмата е доц. д-р Георги Йорданов, заместник-председател на здравната комисия в НС, който организира в Пловдив среща-дискусия по темата днес в хотел "Лайпциг".

Георги Йорданов:  Тази среща е една от тези, които се провеждат в последните седмици в цяла България. Проблемът е генерираното напрежение в здравната система при сключването на новите договори с Националната здравно-осигурителна каса между болниците и касата. 

Проблемът е, че касата предлага на болниците да се сключват договори с едно намаление, което за различните болници варира между 7 и до над 10 процента.  В отчета, който представи д-р Глинка Комитов – управител на касата пред комисията по здравеопазване към Народното събрание миналия четвъртък, той отчита преразход на средства, с който обяснява намаленото лимитиране на болниците, но ние не сме съгласни с това, защото той каза, че до 31 март отчетът на касата е, че болниците са похарчили само 7 милиона повече, което представлява 1,8 %. Причината за намалението обаче е, че той представи един увеличен бюджет на парите за лекарства за домашно лечение, почти 40 % са изхарчени до 31 март, както и парите за онко медикаменти, от които са изхарчени  21,4 % повече. Той представя и увеличените пари за стоматология, където поради навлизането на трета дейност  в националния рамков договор са похарчени 19 милиона лева повече – 51,4 %. 

Това, което ни притеснява е, че д-р Комитов  каза, че той няма да предложи актуализиране на бюджета на НЗОК, но би се радвал ако някой апелира и извоюва това увеличение на бюджета. Затова ние са събираме днес с управителите и представителите на болниците от региона, за да видим становищата им от какво са притеснени колегите и дали ние може да пледираме наистина да актуализираме бюджета на НЗОК. 

Искам да добавя, че по наши данни месечният бюджет за болнична помощ в регионалната здравна каса е намален с 2 милиона лева. По мои предварителни данни за УМБАЛ „Св. Георги” намалението е около 1 милион лева, за УМБАЛ „Пловдив”  е за над 100 хиляди лева. Вероятно днес ще получим данни и за конкретните намаления на всички болници в региона.

Наистина се оказва, че Пловдив е тук на върха на класацията – ние имаме около 319 лв годишно за жител на областта.  В област Силистра например парите са под 60 лв – те са около 6 пъти по-малко, във Варна са 120 и няколко лева.  Наистина се получава една диспропорция в парите, които са осигурени по отделните области. Причина за това е естествено наличието на голям брой онкологични заведения за лечение на онкозаболявания в Пловдив, както влизането на нови дейности петскенери, кибер нож  увеличава бюджета на съответните области.

И тук искам да кажа, че този бюджет както е изчислен малко  не е точен, защото в един Пловдив се лекуват и много пациенти от околните области, а и от цяла България и от чужбина дори. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28