Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между нас и децата ни има вакуум

Какви обществени дефицити разкри появата на дебютната книга на 24-годишния автор Стан и какво се крие зад  посланието  „Нищо от това, което познаваш днес, няма да е твоята действителност утре. Ти си на ход!“  За грешките, за самотата, фалшивите приятели, провалите, лидерството и цената, която плащаме, когато красноречиво си затваряме очите пред  обществените дефицити – събеседник – Нина Дерменджиева – директор маркетинг  на  издателство „Егмонт“.

 Нина Дерменджиева: Аз мисля, че ние не търсим провокация с издаването на точно тази книга.  Всъщност, даже начинът, по който задавате този въпрос или начинът, по който ние, възрастните, виждаме появата на тези хора в нашия познат, реален, а не виртуален свят показва или доказва този вакуум, който съществува може би между нас и децата ни, между нас и това, което специалистите наричат поколението „зет”, т. е. потребителите на това, което се случва в социалните мрежи,  в Ютюб, Фейсбук или Инстаграм и издаването на книга със съдържание, което по някакъв начин се ражда или тръгва от тези социални мрежи, просто прехвърля авторите на това съдържание от неизвестния нам виртуален свят в познатото ни, в една класическа медия, каквато е книгата, в едни книжарници.

Знаете, темата за разликите между поколенията е толкова вечна тема и тя ще продължи след нас. Това, което се случва в обществото, това което предизвиква бурното развитие на технологиите през последните години просто засилва скоростта, с която се определят тези процеси, т. е. разликите между поколенията се случва с много по-голяма скорост. И ако преди са били нужни 20 – 30 г., за да заговорим за разлика между поколения, този период сега е много по-кратък – едни `10 – 15 г. са достатъчни, за да се оформят едни нови характеристики на ново поколение. От гледна точка на съдържанието на романа има много неща, които остават невидими за нас, възрастните, децата ни са конфронтирани с тях. Това отново е едно доказателство затова, колко малко знаем какво правят децата ни, с кого общуват, къде общуват. Сега, когато  са в стаята си,  те в никакъв случай не са сами, около тях има толкова много други хора, толкова много техни връстници и приятели, но и много непознати хора, за които ние дори не подозираме, че съществуват  и общуването с тях допълва вероятно някакви нужди, които те не могат да получат от близките си.

Ние по някакъв начин виждаме, че чрез общуването в социалните мрежи децата ни и младите хора наистина стигат и до съдържание, което не е филтрирано, то не минава през цензура, не в най-буквалния смисъл, то не минава през граматични правила, всъщност грамотността продължава да зависи от това как възпитаваме децата си, първо, разбира се, в семействата и след това и в учебните заведения. Но те са конфронтирани с много повече информация от нас. Ние самите имам чувството, че не осъзнаваме как можем да им помогнем да се справят с тази информация, как можем да им помогнем да я отсяват.

Като водещ издател за детска и юношеска литература в България, ние го виждаме всеки ден. Тази мантра, която всички повтарят, че, те, децата ни не четат, погледнато през нашата призма на издател, въобще не е така. Те наистина четат много, въпросът е какво и въпросът е дали ние успяваме да видим кои са нещата, които ги вълнуват, за да им предложим четива, които биха им харесали. И ние в никакъв случай не бихме могли да обобщаваме, защото те са толкова различни, колкото сме различни и ние и ролята ни е просто да подсказваме, да предлагаме и да намерим това, което би им харесало.

Ако приемем, че ние, в нашия свят на възрастните научихме за Емил Конрад отново с издаването на неговата книга през 2015 г. , ето, две години по-късно бих казала, че не сме си взели урок, т. е. децата ни продължават да общуват някъде онлайн и да получават някакво съдържание, които ние можем да се надяваме да е приемливо, подходящо, безопасно за тях. В същото време ние продължаваме да живеем в нашия свят и да не знаем какво правят те, появява се една нова книга и ние чуваме за още един човек, но те не са само двама – те са много. И аз бих казала, че е важно да възпитаваме децата си и да знаем какво правят, да разговаряме с тях, те са в домовете ни, ние просто трябва да отворим вратата на детската стая.

Чуйте звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42

При повече внимание изборите 2 в 1 не са проблем

Голямото предизвикателство се пада за секционните избирателни комисии , които ще трябва да проведат два отделни избора и то при наличие на два отделни избирателни списъка . Това е така, тъй като е налице едно особено изискване за уседналост при гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България. Това заяви пред..

публикувано на 22.04.24 в 15:56

Оградата на Небет тепе да се премахне, експерти да кажат как

В петък НИНКН изпрати второ за изминалата седмица становище до община Пловдив, в което отново заяви, че металната ограда на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с Института и с Министерство на културата. От там обясниха, че общината не е искала инструкции и са против прехвърлянето на отговорност. Двете институции са категорични, че промяна..

публикувано на 22.04.24 в 12:06