Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отстрани окончателно професорите от УХТ, обвинени в корупция

| обновено на 30.05.17 в 16:36

Пловдивският апелативен съд потвърди отстраняването от длъжност на 2-мата преподаватели от Университета по хранителни технологии.  


Професорите Симеон Василев и Николай Банков са обвинени в получаване на подкуп от студенти, за да им пишат фиктивни оценки от изпити. 

Те  бяха арестувани на 15-ти май  след сигнал на студенти и журналистическо разследване с обвинение, че са искали по 600 лева,  за да им „подарят“ изпитите дори без явяване.  В момента учените са на свобода под гаранция от по 5 000 лв.  

На втори опит за  промяна на предишното определение, Прокуратурата и адвокатите всъщност повториха доводите си от предишното заседание.  

Държавното обвинение поиска  тежката мярка за учените докато тече разследването срещу тях с мотива, че  те разполагат с необходимите механизми  да му навредят или да повлияят върху свидетелите.  Миналата седмица Окръжния съд прие тези доводи, като отбеляза, че има достатъчно основания за такава опасност и освен това са налице доказателства за корупционни практики, осъществявани чрез организирана верига от други лица. 

Очаквано, днес защитата оспори всичко това с мотива, че, по техни данни, разследването вече е приключило. Нищо нищо не може да попречи на следствието, настоя адвокатът на проф. Симеон Василев – Йордан Дафчев.  Другият защитник на професора – Кръстьо Дуков -  дори бе възмутен от инструментариума, прилаган от държавната следствена машина върху професорите, който той определи като "репресия".  

Двамата учени категорично отхвърлиха обвиненията.   Те  настояват да останат на постовете си, тъй като тепърва им предстои да изпитват още много студенти, за близо 400 от които отговаря само проф. Симеон Василев. 

След кратко съвещание апелативните магистрати обаче заявиха, че изцяло поддържат решението на предходната инстанция – Окръжния съд, който миналата седмица отстрани професорите от постовете им в Университета по хранителни технологии.  

Това решение е окончателно и не подлежи на обжалване. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39