Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оптимист съм за ЕСК в Пловдив

| обновено на 31.05.17 в 16:41

Засега се обсъжда варианта парите от държавата да са за инфраструктура, а община  Пловдив да инвестира за програмата, заяви в интервю за Радиио Пловдив зам.- министърcът на културата   Амелия Гешева след обещанието на премиера Борисов държавата да изпълни ангажимента си и да осигури финансово домакинството на Пловдив като европейска столица на културата през 2019г. 

Дългото забавяне на парите за Пловдив се е случвало и  в други европейски столици на културата,  каза още Амелия Гешева, като увери, че до 2019 година средствата ще бъдат разплатени за инфраструктурни проекти на общината. Тя обясни с  българското законодателство и факта, че в апликационната книга на фондацията е записано, че парите трябва да се осигурят само за програма.  Затова прехвърлянето на парите ще бъде преформатирано към общината.  16-те милиона лева от държавата ще отидат в община Пловдив и тя ще ги разпределя, а не фондация Пловдив 2019. Средствата ще бъдат предоставени на община Пловдив, която ще трябва да изпълни инвестиционната програма и ще има задължението да финансира културните проекти. 

 Истината е, че извървяхме един доста дълъг път. Проблемът с непристигането на средствата мога да коментирам и от предишната си позиция, и от настоящата си. В действителност подобни казуси има и в други европейски столици и то е свързано с българското законодателство и различията, които има с изискванията за прилагането на проекта за европейски столици на културата. Но важното е, че средства ще има. Те бяха обещани след последната дискусия като ще се преформатира начинът на финансиране. Парите, които ще отпусне държавата засега обсъжданият вариант е да бъдат прехвърлени за инфраструктура, а  община Пловдив да инвестира средства в изпълнението на програмата. Трябва да подчертая, че законодателство не се променя с едно постановление, а се променя със закон. Не мога да кажа защо не се е случило, но мога да кажа, че през всичкото това време са се търсили различни варианти, защото в апликационната книга беше записано, че трябва да се придвижат средствата за програма.  Фондация „Пловдив 2019”не  е субект на консолидирания държавен бюджет.  Проблемът е, че средствата не могат да бъдат предоставяни на фондация „Пловдив 2019” като неправителствена организация, която да изпълни програмата. 

Сега средствата ще бъдат предоставени на община Пловдив, която ще трябва да изпълни инвестиционната програма, а тя от своя страна ще има ангажимента да финансира, както финансира фондация „Пловдив 2019”, за да могат да бъдат реализирани проектите, заложени в програмата за европейска столица на културата. Просто от различни финансови източници ще се осигури проектът.

Община Пловдив следва да внесе и да представи, което вече най-вероятно е направено, предполагам, тъй като не е ангажимент на Министерството на културата, а комуникират този процес с Министерството на финансите, предполагам, са изпратили проектите си в развитие, за да кажат кога, в какъв период какво финансиране ще им е необходимо, за да може да бъде изготвено постановлението за финансиране – така е предвидено и по Апликационна книга – средствата да бъдат разплатени до 2019 г. срещу конкретни проекти. Аз се безпокоя от самото начало и мисля, че последните няколко години работя активно по казуса да бъдат осигурени средства и така да се случат проектите. Вижте, 2019 г. е годината на Европейска столица на културата. Пловдив прави нещо хубаво, че започва подготовката по-рано. Може да има проекти в риск, но те ще се селектират и мисля, че ще бъде наваксано.

 За мен е важно, че има инфраструктура, може и да има проекти в риск, поради забавянето, но надявам се, че ще бъде наваксано, каза още  зам.-министърката и добави, че се надява да се намери добър варинат  за Концертна зала, която е част от инфраструктурата на  Пловдив 2019, но не и  сградата на Операта -  Тя никога не е включвана в апликационната форма, но се надявам да се реше проблема със сграда за Операта, защото мултифункционална сграда за изкуство на Пловдив е нужна.И ще имаме добри новини в тази посока, обеща Гешева. 

Защо съобщението   за отпускането на финансирането  стана  в присъствието на  представители на фондация "Америка за България",  наши министри и  чужди дипломати  : Говорихме затова какво сме постигнали в Пловдив с подкрепата на фондация „Америка за България”, защото никак не е малко. Съобщена  беше новината, че ще бъде увеличено финансирането на средствата за Голямата базилика от страна на „Америка за България” с оглед на допълнителните артефакти, които излизат на обекта и необходимостта от увеличаване на средствата за реставрация и консервация, а голямата тема всъщност беше европейска столица на културата и никога не е анонсирана друга тема. Точно по същия повод с идеята за добра консолидация между държавата, между останалите страни, които се представляват от техните посланици и също имат културни институти в страната, които са партньори на фондация „Пловдив 2019” присъстваха на тази среща. За мене беше изключително полезно да чуя представителите на останалите държави за ангажиментите, които поемат културните институти и техните държави.

За проблема със сградата на Операта в Пловдив : Сградата на операта никога, никога, никога, повтарям за трети път, никога не е била проект от проекта Европейска столица на културата. Не е била заложена в Апликационната книга и много моля да не се бъркат двете понятия, защото от това страда и операта и имиджът на „Пловдив 2019”. Всички работим за това операта да има сграда, но между двата проекта няма обвързаност. Надявам се бързо да се случат ремонтите на Държавния куклен театър, за което са отпуснати средства. Надявам се да намерим добър вариант за Концертна зала, която също е част от инфраструктурата на „Пловдив 2019”, заложена като проект, там е заложено държавно финансиране и се надявам да бъде решен проблемът със сградата на операта, защото сграда, мултифункционална за изкуства в Пловдив е необходима. Пловдив е град, който има самочувствие, че е град на духовността, така че той се нуждае от тази сграда и министърът на културата е поел ангажимент и работи по въпроса. А какво ще се случи с парите на „Пловдив 2019” – аз мисля, че премиерът категорична заяви, че средствата ще бъдат осигурени и Министерството на финансите трябва да си свърши работата и да има едно добро постановление, комуникирано с „Пловдив 2019”, така че да бъдат осигурени средствата за проекта. Тази или следващата сряда ние ще имаме такова решение по въпроса и проектът ще върви.  Аз съм оптимист за това, че макар и малко забавено,  Пловдив – европейска столица на културата ще се случи  с подкрепата на всички, от които зависи . Надявам се на бързо наваксване и от страна на инфраструктурата и на община Пловдив.

 За ресора на Амелия Гешева като зам.-министър на културата: „Пловдив – европейска столица на културата” е един от големите проекти, които предстоят на България. Да, аз ще отговарям за „Пловдив – европейска столица на културата”, за председателството, за регионалните дейности по културата, така че териториите са разпределени. Ясно е, работата е много, но си заслужава да бъде свършена, защото в крайна сметка става въпрос за духа на България.

Припомняме, че Гешева зае длъжността заместник-министър на културата преди 10 дни, като преди това беше заместник-кмет по културата в Пловдив.

Цялото интервю с Амелия Гешева е в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35