Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари в Пловдив остават без заплати, искат среща с премиера

| обновено на 06.06.17 в 14:43

Центърът за кожно-венерически болести в Пловдив е пред фалит, а общинската болница МБАЛ “Св. Мина“ се води към умишлено ликвидиране. За това алармираха от регионалния съюз на КТ“Подкрепа“ и лекари от здравното завeдение. 

Те са изпратили  писмо до премиера Бойко Борисов, в което молят за спешна среща, а чрез медиите призова кметът Иван Тотев да се срешне с тях за да  чуе проблемите им. Медиците от кожния диспансер съобщиха, че от няколко месеца не получават заплатите си редовно, като последно са получили възнагражденията си за февруари. 

По думите на синдикалния лидер Атанас Кръстев за това е уведомена Инспекцията по труда, извършени са проверки и ще бъдат наложени санкции. Той е категоричен обаче, че това няма да реши проблема с закъснелите с два месеца заплати, защото голяма част от медицинския персонал получава минимална работна заплата, с години лекарите не са получавали работно облекло и предпазни средства, липсват ръкавици и  дезинфектанти, а условията на труд се влошават,  поради остарялата и нуждаеща се от ремонт база.

 От своя страна лекарите от бившата първа градска болница изразиха тревога, че се готвят структурни промени и съкращения на персонал, без да са съгласувани с Общинския съвет и без да има окончателно решение за вливането на здравното заведение в другата общинска болница. Според тях, въпреки добрите финансови показатели през последните месеци, ръковоoството на болницата е договорило изключително малък  бюджет за юни в размер от 206 хиляди лева, при необходим фонд за заплати от 256 хиляди лева. 

Това не само ще остави лекари и персонал без възнаграждения, но и  крие риск за медицинската дейност. Медиците смятат, че финансовото състояние на първа градска болница умишлено се влошава и след сливането с другата болница, сградата й  ще  бъде взета от общината. 

Припомням, че бившият кожен диспансер е общински, но лекува пациенти от цяла Южна България. Специализираното здравно заведение работи с каса само по 10 клинични пътеки, а общинския бюджет не може да отговори на нуждите му. Според Кръстев проблема е от години и ще ескалира, ако община Пловдив не се намеси. От синдиката настояват да бъде свикан тристранният съвет за сътрудничество в общината и да се коментира състоянието на общинското здравеопазване като цяло. 

От община Пловдив изразиха позиция, в която се казва, че  всяка година от общинския бюджет се отделят средства за двете общински здравни заведения, а твърденията за готвена ликвидация на МБАЛ „Св. Мина“ са несъстоятелни и не отговарят на истината.

Въпреки, че Центърът за кожно-венерически заболявания – Пловдив ЕООД е самостоятелно търговско дружество със собствен мениджмънт, Община Пловдив непрекъснато подпомага неговата дейност.

Всяка година от общинския бюджет за финансово подпомагане на Центъра за кожно-венерически заболявания се отпускат целево 50 000 лева с решение на принципала на дружеството - Общински съвет – Пловдив.

Миналата година допълнително са отпуснати 20 000 лева, като общата помощ е в размер на 70 000 лева.

За 2017 г. до този момент също има гласувани 50 000 лева основно за диагностично-поликлиничната дейност.

Търсят се и други възможности за подпомагане на лечебното заведение.

В момента в Общинския съвет е внесено предложение за Програма за превенция на сексуално предавани инфекции /СПИ/ и ХИВ, което вече е разгледано от Постоянните комисии и ще влезе на сесията на 8-ми юни, В него е заложено Програмата да се изпълнява в учебните заведения – държавни и общински, на територията на Община Пловдив. Предвижда се чрез нея да бъдат обхванати паралелките от 7-ми до 12-ти клас.

Програмата е разработена съвместно от експертите от общинските отдели „Здравеопазване“ и „Образование“ съвместно с РУО. При нейното изпълнение като лектори ще бъдат ангажирани лекарите от Центъра за кожно-венерически заболявания. Освен, че ще има образователен ефект и ще спомогне за ограмотяването на учениците, реализирането на тази програма ще донесе допълнителни приходи за лечебното заведение в размер на 50 000 лв. от общинския бюджет.

Относно МБАЛ „Свети Мина“ има решение от 22.12.2016 г. на Общинския съвет за процедура по вливане. В тази връзка са гласувани и независими проверители по Търговския закон да извършват проучване, което ще бъде разгледано от общинските съветници.

С предоставените по решение на Общинския съвет 2 млн. лв. от общинския бюджет предстои разплащане на просрочени задължения към кредиторите на болничното заведение.

Процедурата по вливане е продължителен процес и с оглед на сложността й и високия обществен интерес, както и с цел да се защитят интересите на работещите и в МБАЛ „Св. Мина“, и в МБАЛ „Св. Пантелеймон“, стриктно се спазват правилата, предвидени в нормативната уредба, пише в позицията на общината.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриват късноантична сграда "Ирини“ в подлез "Археологически"

В Международния ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално ще бъде открита късноантична сграда "Ирини“, която се намира в подлез „Археологически“ и е част от сериен обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“.  Заедно с това ще бъде отбелязана  и третата годишнина на..

обновено на 18.04.24 в 07:05

Откриха огнище на птичи грип в Асеновград

Огнище на птичи грип е открито в обект за отглеждане на кокошки носачки в Асеновград, където се отглеждат над 150 хиляди птици. Пробите за изследване са изпратени заради наблюдаваната от регистрирания ветеринарен лекар повишената смъртност в птицефермата, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.  Определена е 3-километрова..

публикувано на 18.04.24 в 07:03

Над 4000 кутии нелегални цигари иззе полицията

Над 4000 кутии цигари без бандерол са иззети от полицията. При процесуално-следствените действия под наблюдение на Районна прокуратура - Пловдив са иззети 81 хиляди къса фабрични цигари без български бандерол Специализираната операция е осъществена вчера от служители на Трето РУ като част от активните мерки за пресичане на незаконна..

публикувано на 17.04.24 в 17:29

Пръскат срещу кърлежи и комари в Пловдив през нощта

От тази вечер започва пръскането срещу комари и кърлежи в Пловдив, ако метеорологичните условия са подходящи. До 26-ти април ще бъдат обработени розовите насаждения по основните булеварди в града, както и извършена дезинсекция по двата бряга на река Марица и в гробищните паркове. Обработките ще се извършват в часовия диапазон 22:00 – 5:30..

обновено на 17.04.24 в 16:20

Работещите във ВМЗ ще получат ДМС за Великден от една МРЗ

Допълнително възнаграждение, което работници и служители във ВМЗ ЕАД – Сопот ще получат, ще бъде изплатено преди Великден. Бонусът е в размер на една минимална работна заплата за предприятието, съгласно Колективния трудов договор.  Това става след решение на Съвета на директорите, на база добри финансови резултати, постигнати в дружеството и проведени..

обновено на 17.04.24 в 15:25