РЕКЛАМА

Недялко Славов грабна награда "Христо Г. Данов" за "Камбаната"

Недялко Славов при получаването на наградата
Снимка: Стоян Терзиев, Радио Пловдив

Писателят Недялко Славов е тазгодишният носител на награда „Христо Г. Данов“ за романа си „Камбаната“ в раздела „Българска литература“.

„Изключително ми е приятно да получа тази награда тук, на същото място, на което преди 6 години я получих за „Фаустино“ – заяви Славов.

Призовете бяха раздадени в 9 категории на тържествена церемония в къщата-музей „Христо Г. Данов“ в Стария град. Част от наградите връчи заместник-министърът на културата Амелия Гешева.

В раздел „Преводна литература“ лауреат на награда „Христо Г. Данов“ стана Мая Разбойникова-Фратева за епистоларната й книга „Писма до един млад поет“.

За „Хуманитаристика“ наградата получи проф. Христо Трендафилов за книгата си „Цар и век. Времето на Симеона“.

В раздела „Изкуство на книгата“ наградата бе присъдена на Нов български университет за издаването на книгата на Ружа Маринска „Романтикът Димитър Добрович“.

В раздел „Издание за деца“ с награда бе удостоен Васил Сотиров за книгата си със стихотворения за деца „Няма грешка, има смешка“.

В раздел „Книгоразпространение“ с награда бе отличен Пламен Божилов, собственик на книжарница „Антикварница“.

В раздел „Представяне на българска книга“ наградата получи журналистът Юрий Дачев за предаването си „Рецепта за култура“ по БНТ. Номинация в този раздел имаше и водещата на „Нощен хоризонт“ в БНР Кармен Манукян.

В раздел „Библиотечно дело“ награда получи габровската библиотека „Априлов – Палаузов“.

За „Електронно издание“ призът бе връчен на сайта „Аз чета“ (AzCheta.com).

За цялостен принос към националната книжнина бе награден проф. Анчо Калоянов.


Още от категорията

Общината финансира културния календар на Пловдив с 1 750 000

Община Пловдив ще финансира културни събития през годината с 1 милион и 750 000 лева, реши Общинският съвет. Увеличени са средствата за почти всички основни събития , подчерта ресорният заместник-кмет Александър Държиков.  Фестивалът „Сцена на кръстопът“ ще получи от общината 48 000 лева при 40 000 лв през 2018г. „ Дни на музиката в Балабановата..

публикувано на 22.01.19 в 14:36

Димитър Чонов показва "Предците български" във "Възраждане"

“Предците български“ е надсловът на изложбата на Димитър Чонов, която ще бъде открита в галерия „Възраждане“ в Стария град.  Експозицията представя скулптури и рисунки на твореца, вдъхновен от българските традиции и история.  Авторът има досега осем осъществени самостоятелни изложби и множество участия у нас и в чужбина.  Кукери, гроздобер,..

публикувано на 22.01.19 в 11:17

„Цигански колела“ за четвърти път пред публика в Пловдив

Представлението на ромски и български език „Цигански колела“, написано от талантливата Здрава Каменова специално за младата ромска актриса Наталия Цекова, ще се играе за четвърти път пред публика. След представянето му пред деца в ОУ „Панайот Волов“, ОУ „Йордан Йовков“ и ОУ „Пенчо Славейков“ този път домакини са Bee Bop Café. Там с вход..

публикувано на 22.01.19 в 10:20

Издателство Scribens гостува в "Петното на Роршах"

Поредица от литературни събития, в които ще бъдат представени съвременни български автори с книги, издадени с логото на издателство SKRIBENS, 2018  стартира  в клуб „Петното на Роршах“.   Дейността на издателството е свързана главно с популяризирането на млади български автори. SKRIBENS е съосновагтел и на пространството за литература и..

публикувано на 21.01.19 в 10:37

Преге - предаване за света на книгите, 19 - 25 януари

В предаването за книги на Радио Пловдив на 19 . 01. 2019 бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Константин Константинов. Разкази и повести. 382 стр., тв. к., 4А, Колибри, 2019. Марион Пошман. Черно-бял роман. 328 стр., ок. 4А, Парадокс, 2018. Катя Зографова. Световете на Яворов. 222 стр., 3А,..

публикувано на 19.01.19 в 12:39

Цената на културния календар на Пловдив е 1 750 000 лева

С 1 милион 750 хиляди лева община Пловдив ще финансира културния календар на града през 2019-та година. Средствата трябва да бъдат гласувани от общинските съветници на сесията им във вторник. 825 700 хиляди лева са предвидени за честването на годишнини и празници, както и за фестивали, конкурси и награди, организирани от общината или съвместно с..

публикувано на 19.01.19 в 10:50

В "Срещите" - разговор за бащата на българския магически реализъм

Тази събота, в най-българския месец, както сам го определя Радичков, в "Срещите"  сме с професорите: Инна Пелева, Георги Каприев и Георг  Краев. С тях си спомняме за самобитния бегач на дълги разстояния Йордан Радичков, защото се навършват 90 години от рождението му.  Предлагаме ви 60 минути с мъдростта и гласа на  основателя на българския..

обновено на 19.01.19 в 08:07