Недялко Славов грабна награда "Христо Г. Данов" за "Камбаната"

Недялко Славов при получаването на наградата
Снимка: Стоян Терзиев, Радио Пловдив

Писателят Недялко Славов е тазгодишният носител на награда „Христо Г. Данов“ за романа си „Камбаната“ в раздела „Българска литература“.

„Изключително ми е приятно да получа тази награда тук, на същото място, на което преди 6 години я получих за „Фаустино“ – заяви Славов.

Призовете бяха раздадени в 9 категории на тържествена церемония в къщата-музей „Христо Г. Данов“ в Стария град. Част от наградите връчи заместник-министърът на културата Амелия Гешева.

В раздел „Преводна литература“ лауреат на награда „Христо Г. Данов“ стана Мая Разбойникова-Фратева за епистоларната й книга „Писма до един млад поет“.

За „Хуманитаристика“ наградата получи проф. Христо Трендафилов за книгата си „Цар и век. Времето на Симеона“.

В раздела „Изкуство на книгата“ наградата бе присъдена на Нов български университет за издаването на книгата на Ружа Маринска „Романтикът Димитър Добрович“.

В раздел „Издание за деца“ с награда бе удостоен Васил Сотиров за книгата си със стихотворения за деца „Няма грешка, има смешка“.

В раздел „Книгоразпространение“ с награда бе отличен Пламен Божилов, собственик на книжарница „Антикварница“.

В раздел „Представяне на българска книга“ наградата получи журналистът Юрий Дачев за предаването си „Рецепта за култура“ по БНТ. Номинация в този раздел имаше и водещата на „Нощен хоризонт“ в БНР Кармен Манукян.

В раздел „Библиотечно дело“ награда получи габровската библиотека „Априлов – Палаузов“.

За „Електронно издание“ призът бе връчен на сайта „Аз чета“ (AzCheta.com).

За цялостен принос към националната книжнина бе награден проф. Анчо Калоянов.


Още от категорията

В "Срещите" - за виталността на европейската мечта

Тази събота  с философа Тони Николов, европейския интелектуалец Харалампи Орошаков и историка Симеон Кацаров ще  питаме и мислим - какво става с Европейската мечта? Наистина ли помръква? Какво иска европееца и защо понятия като ляво и дясно се заместват от ляво-десни? Промяна - да, но каква?

обновено на 20.04.19 в 10:25

Започват „Литературни пътешествия в Пловдив“

Проектът "Литературни пътешествия в Пловдив" стартира в Европейската столица на културата. Той е иницииран от издателство „Летера“, а целта е да се опознае съществена част от духовната история на Пловдив посредством места и паметници, свързани с видни личности и съществени явления в литературния живот на града. Проектът е насочен към младата..

обновено на 19.04.19 в 12:00

Стилът "Алафранга" се разкрива в Етнографския музей-Пловдив

По френски образец или "Алафранга" навлиза в Пловдив след 1860 година и остава, за да промени архитектурата, облеклото и бита на нашите предци. В средата на 19-то столетие се ражда стилът, който олицетворява епохата на проникване на модерната европейска култура в Пловдив. Това каза директорът на Етнографския музей доц. Ангел Янков преди..

обновено на 18.04.19 в 13:21

Патриция Шишманова с панорамна фотография в Капана

Патриция Шишманова гостува с изложба „Гранично състояние“ – панорамна фотография в галерия „Arsenal of art“.  Тя е артист с разностранни интереси. Завършва икономика и операторско майсторство.  Запознава се със съпруга си Жорж Шишманов в Париж и взима неговата фамилия.  Живеят в Москва и Париж, идват и в София, но непрекъснато пътуват по..

публикувано на 18.04.19 в 07:46

Мирослава Кацарова представя нов проект в Пловдив

Мирослава Кацарова ще представи своя концертен проект Electronic Dreams.  Този път тя и триото на Мирослав Турийски създават програма, фокусирана върху хибридната изказност и взаимодействието между акустични инструменти и електронни изразни средства.  Това съчетание е своеобразна тенденция в съвременната музика, производна на джаза...

публикувано на 18.04.19 в 07:42