РЕКЛАМА

Недялко Славов грабна награда "Христо Г. Данов" за "Камбаната"

Недялко Славов при получаването на наградата
Снимка: Стоян Терзиев, Радио Пловдив

Писателят Недялко Славов е тазгодишният носител на награда „Христо Г. Данов“ за романа си „Камбаната“ в раздела „Българска литература“.

„Изключително ми е приятно да получа тази награда тук, на същото място, на което преди 6 години я получих за „Фаустино“ – заяви Славов.

Призовете бяха раздадени в 9 категории на тържествена церемония в къщата-музей „Христо Г. Данов“ в Стария град. Част от наградите връчи заместник-министърът на културата Амелия Гешева.

В раздел „Преводна литература“ лауреат на награда „Христо Г. Данов“ стана Мая Разбойникова-Фратева за епистоларната й книга „Писма до един млад поет“.

За „Хуманитаристика“ наградата получи проф. Христо Трендафилов за книгата си „Цар и век. Времето на Симеона“.

В раздела „Изкуство на книгата“ наградата бе присъдена на Нов български университет за издаването на книгата на Ружа Маринска „Романтикът Димитър Добрович“.

В раздел „Издание за деца“ с награда бе удостоен Васил Сотиров за книгата си със стихотворения за деца „Няма грешка, има смешка“.

В раздел „Книгоразпространение“ с награда бе отличен Пламен Божилов, собственик на книжарница „Антикварница“.

В раздел „Представяне на българска книга“ наградата получи журналистът Юрий Дачев за предаването си „Рецепта за култура“ по БНТ. Номинация в този раздел имаше и водещата на „Нощен хоризонт“ в БНР Кармен Манукян.

В раздел „Библиотечно дело“ награда получи габровската библиотека „Априлов – Палаузов“.

За „Електронно издание“ призът бе връчен на сайта „Аз чета“ (AzCheta.com).

За цялостен принос към националната книжнина бе награден проф. Анчо Калоянов.


Още от категорията

Благотворително за писателката Величка Настрадинова

Серия от благотворителни инициативи за доайена на пловдивските писатели  Величка Настрадинова, организира Дружеството на писателите – Пловдив.  Първата е днес, сряда, от 18ч. в читалище "Христо Г. Данов".  Известната писателка, носител на награда "Пловдив" ,на наградата за фантастика "Гравитон"   е една от любимите писатели на малките деца, е в..

обновено на 14.11.18 в 15:45

Великите европейци - Фрац Кафка, втора част

„Общуването с хората подтиква към самонаблюдение. Нищо не може да ти се случи, когато си сам” – твърди Франц Кафка. Забележете, не казва – нищо лошо, а просто – нищо. Тоест - и нищо добро.  Но не само, нищото на Кафка е като вакуумът – пълно е с незабележими събития и енергии, които сами по себе си нямат стойност, но могат да оформят..

публикувано на 14.11.18 в 11:12

Един американец в Пловдив: Роджър Балън с "Архетипи"

Американецът Роджър Балън, един от най-значимите фотографи на 21 век, пристига за първи път в България, за да открие изложбата в Градска художествена галерия - Пловдив на 14 ноември.  Над 120 черно-бели фотографии, направени между 1982 и 2014 година в Южна Африка, ще бъдат показани на двата етажа в Залите за временни експозиции.  Творбите са..

обновено на 14.11.18 в 07:32

Млади пловдивски актьори с премиера на "Потъване"

Младите пловдивски актьори Мария Миради и Борис Хаджийски представят постановката „Потъване”, откъснала се от класическата рамка и разбирането за театър и съчетаваща в себе си фотография, кино, танц и още нещо. Премиерата на спектакъла е тази вечер в културен център „Тракарт”, а от екипа обещават, че след първото представление „Потъване” ще се..

публикувано на 14.11.18 в 06:59

Първият национален ученически конкурс за плакат ще е в Пловдив

Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и Държавната агенция за закрила на детето организират в Пловдив първата Национална ученическа изложба „Плакат“, която има конкурсен характер.  ъс свои творби в нея се включват възпитаници на училищата по изкуствата към Министерството на културата, в които  повече от 500 деца се обучават в..

публикувано на 13.11.18 в 10:15

Крум Филипов гостува с дебютен роман в "Петното"

Крум Филипов гостува на литературен салон „Spirt&Spirit“ в клуб Петното. Известният режисьор ще представи първия си роман „ Синът на авиатора “ , издание на Жанет 45. Модератор на срещата е Александър Секулов. Крум Филипов е роден през 1969 година в Смолян. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност режисура, в класа на проф. Иван Добчев...

публикувано на 13.11.18 в 07:19

Иван Христов - Грога показва нови картини в "Аспект"

Художникът Иван Христов-Грога ще открие изложба живопис в галерия Аспект.  От  ноември 2006-та той гостува всяка година с изложба в галерия Аспект.  Представя се с 22 нови картини, рисувани специално за галерията.  Експозицията обединява така любимите на твореца зимни пейзажи, натюрморти и портрети на птици.  Приказните зимни пейзажи по..

публикувано на 13.11.18 в 07:02