РЕКЛАМА

Досега във ВСС нямаше идеи и решения, а сблъсък на егота

Подходът един магистрат – един глас е най- добрият подход да се видят настроенията в съдебната система. Ако някой не  харесва този вот, това не означава, че изборът на нов ВСС е недобър. Мнението е на правния експерт в Програма за развитие на съдебната система Велислава Делчева. 

Не смятам, че съдиите са хора, които биха се повлияли на външно влияние, така тя коментира информациите за раздавани списъци с подходящи имена.

Според нея в момента магистратите са разделени не само на гилдии, но и на привърженици на различни групи. Изборът на нов ВСС  е шанс тези разделения да приключат. Досега във ВСС нямаше сблъсък на идеи и решения, а на егота, и то не само на Сотир Цацаров и на Лозан  Панов, а на всички членове, коментира експертът.

Делчева се надява професионалната квота в новия орган да налага тона на дискусиите, както и избраната политическа квота да бъде също от експерти и неоспорим авторитет, каквато е и съдийската.

 По думите й очакванията към новия ВСС са много големи, а  бремето, което ще носи -  много тежко. И в предишни състави имаше подобни надежди, но те не бяха оправдани, смята тя.

Не всички магистрати смятат, че прокуратурата трябва да излезе от съдебната система. Недосегаемостта на главния прокурор е основният проблем, който трябва да бъде решен. Има възможност за конституционни промени.  Необходима е процедура за носене на отговорност от страна на главния прокурор, каза Велислава Делчева и изрази скептичност, че румънският пример с назначаването на специален зам. главен прокурор ще бъде успешен.


Още от категорията

Каталуния отпушва похлупака на кутията на Пандора на Европа

Утре изтича срокът, който премиерът на Испания Мариано Рахой даде на  каталунския лидер Карлес Пучдемон да изясни дали е обявена независимост за Каталуния. Ако каталунските власти официално изберат независимостта, Рахой заплаши, че Мадрид ще задейства  член 155 от Конституцията, който отменя автономията на Каталуния.  По силата на  член 155..

публикувано на 18.10.17 в 17:09

Велинград поиска МЕ да прекрати напълно договора за рудодобив

Да се прекрати напълно договорът за добив на волфрам край Велинград, за да се прекратят евентуалните опити на фирмата концесионер да добива в бъдеще руда. Това са поискали хотелиери и ресторантьори на среща с екоминистъра Нено Димов днес във Велинград. Опасенията ни са, че ако фирмата обжалва отрицателното становище на РИОСВ - Пазарджик и й се разреши..

публикувано на 18.10.17 в 16:28

БСП е партия, която воюва с всички, а вече и със себе си

Провелото се заседание на КСНС при президента показа, че няма печеливши в битката за антикорупционния закон.  Политиците просто не успяха да очертаят общите полета на интерес на обществото, което представляват, коментира в интервю за Радио Пловдив Татяна Буруджиева, политолог и бивш депутат от БСП. Според нея проблемът е в това, че отново..

публикувано на 18.10.17 в 14:43

Корупцията е тема, която искат да използват и ГЕРБ, и БСП

Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд" коментира защо Консултативния съвет по национална сигурност при президента не постигна съгласие относно антикорупционен орган. Социологът  Димитър Ганев: В крайна сметка се стигна до очакваното, а именно – да не се разберат или както се казва – разбраха се да не се разберат. Тук корупцията е тема..

публикувано на 18.10.17 в 09:49

Имунизациите срещу грип за хора в риск трябва да стигнат 75% и у нас

Какво е новото в информационната кампания за грипа тази есен. Г оворим по темата в програма "Точно днес" с  д-р Валери Цеков  - управител на Българското сдружение по иновативна медицина. Той заедно с негови колеги днес дават факти за инфекциите, които се очакват тази зима и за мерките, които е важно да се вземат през октомври. Д-р Валери Цеков..

публикувано на 18.10.17 в 09:47

Директорите сводобно да решават трябва ли психолог в училище

Психолог във всяко училище, или поне там, където агресивните прояви зачестяват. Нови 500 психолози ще бъдат назначени от началото на 2018 година. Така пише в стратегиите на Министерстовото на образованието и науката. Разговор по темата с  проф. Веселин Василев , психолог и преподавател в ПУ, както и с Цонка Жиговечка , директор на ОУ "Панайот..

публикувано на 18.10.17 в 09:45

Антикорупционната мисъл на ГЕРБ и БСП е как да се цакат със СРС-та!

Татяна Дончева коментира пред Радио Пловдив предлаганите от ГЕРБ и БСП два законопроекта за борба с корупцията, които днес се обсъждат и на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Винаги има ефективен модел да свършите една работа, стига да я разбирате и да имате желание да я свършите. Очевидно е, че изворът на корупция е..

обновено на 17.10.17 в 16:52