РЕКЛАМА

Досега във ВСС нямаше идеи и решения, а сблъсък на егота

Подходът един магистрат – един глас е най- добрият подход да се видят настроенията в съдебната система. Ако някой не  харесва този вот, това не означава, че изборът на нов ВСС е недобър. Мнението е на правния експерт в Програма за развитие на съдебната система Велислава Делчева. 

Не смятам, че съдиите са хора, които биха се повлияли на външно влияние, така тя коментира информациите за раздавани списъци с подходящи имена.

Според нея в момента магистратите са разделени не само на гилдии, но и на привърженици на различни групи. Изборът на нов ВСС  е шанс тези разделения да приключат. Досега във ВСС нямаше сблъсък на идеи и решения, а на егота, и то не само на Сотир Цацаров и на Лозан  Панов, а на всички членове, коментира експертът.

Делчева се надява професионалната квота в новия орган да налага тона на дискусиите, както и избраната политическа квота да бъде също от експерти и неоспорим авторитет, каквато е и съдийската.

 По думите й очакванията към новия ВСС са много големи, а  бремето, което ще носи -  много тежко. И в предишни състави имаше подобни надежди, но те не бяха оправдани, смята тя.

Не всички магистрати смятат, че прокуратурата трябва да излезе от съдебната система. Недосегаемостта на главния прокурор е основният проблем, който трябва да бъде решен. Има възможност за конституционни промени.  Необходима е процедура за носене на отговорност от страна на главния прокурор, каза Велислава Делчева и изрази скептичност, че румънският пример с назначаването на специален зам. главен прокурор ще бъде успешен.


print Отпечатай
Още от категорията

Новият музей "Възникването на Пловдив" отваря врати тази есен

За загубата на праистория в Пловдив в програма "Точно днес" говорим с  проф. Йордан Детев , син на големия наш археолог проф. Петър Детев, който направи първото подробно проучване на Яса тепе 1 или Плоската могила.  От тази седмица тя е засипана с бетон, без да има направени нужните проучвания на част от происторическата селищна могила, датирана от 5..

публикувано на 24.06.17 в 09:17

Фестивалът на дивите цветя в Смилян представя "Изворен глас"

Петото издание на фолклорния събор с надиграване и надпяване „ Изворен глас “ – Смилян е кулминацията на Фестивала на дивите цветя в Родопите по горното поречие на река Арда, който стартира още през 2013 година.  Мероприятията са в селата по Арденското корито- Смилян, Сивино, Могилица, Арда, Горна Арда и Киселчово.  Всички те са разнообрази и..

публикувано на 24.06.17 в 08:30

Празник на слънцето край мегалита до село Бабек

Възстановка на древни тракийски ритуали на мегалита край брезовското село Бабек в Сърнена Средна гора ще направят днес членове на тракийското общество „Трескейа“. Обредите са посветени на Празника на Слънцето в най-дългия ден на годината, съобщиха от община Брезово. Празникът се провежда за 6-ти път на Люляковото светилище със Слънчевата..

публикувано на 24.06.17 в 07:52

Интересът към личността на Левски ражда и развенчава митове

Защо около името на Васил Левски непрекъснато се появяват "неизвестни факти", често граничещи с митове? За новия прочит на митовете за Апостола говорим с проф. Пламен Митев от Софийския университет, а ­ поводът е  национална конференция в Карлово, посветена на 180 -­тата годишнина от рождението на Апостола. През последните 27 години, търсейки..

публикувано на 23.06.17 в 16:41

Трябва да помогнем на Македония по пътя към ЕС

Повечето македонските медии се обединиха около тезата, че премиерът Зоран Заев е отвори кутията на Пандора с посещението си в нашата страна и заявените намерения за добросъседство с България. Кутията на Пандора в отношенията между България и Македония всъщност никога не е била затваряна, коментира в интервю за Радио Пловдив Любомир..

обновено на 23.06.17 в 16:04

Патриотите надуват безсмислени балони с "езиковата дъвка"

Да бием ли камбаните за книжовния български език в ерата на интернет и шльокавицата? Може ли чистотата на езика да се опази със закон? Предложението на депутатите от Обединените патриоти за такъв законопроект коментираме с доц. Борислав Георгиев, езиков антрополог и семиотик, преподавател в Нов български университeт. Това е 15 или 16..

публикувано на 23.06.17 в 15:38

Пловдив ще накара света да се влюби в него

Културният живот е водопад, който се пълни от преливащи реки.  Думите са на българката  от Австралия д-р Мария Стайкова - която е сред 12-те жени избрани да разкажат за себе си в серията „Обикновени жени с необикновени истории“  по повод 100-годишнината на Канбера като столица.  Номинирана  е за жена на 2011,  а в Пловдив пристига специално, за..

обновено на 23.06.17 в 15:02