РЕКЛАМА

С държавната помощ БДЖ ще се освободи от воденичния си камък

| обновено на 19.06.17 в 16:30

Българското правителство получи разрешение от ЕК да помогне на БДЖ с 224 милиона лева. Петър Бунев е синдикалист в железниците и смята, че нотификацията от ЕК е много важен документ, защото ако не беше получен, държавната помощ е недопустима. 

Най- спешният разход е вторият облигационен заем от 230 милиона евро и плащането на наказателна лихва между 10 и 15 милиона, тъй като компанията е осъдена. Сега въпросът е да се намерят средствата и да отпадне този воденичен камък от БДЖ, каза за Радио Пловдив Бунев.

Според него парите могат да бъдат получени от държавата като безлихвен заем, а покриването на дълга  ще освободи средства на компанията за обновяване на влаковете. В момента БДЖ разполага с ограничени възможности, защото се отменят влакове, липсват локомотиви, не достигат вагони. 

Дори всичко да се изчисти, най- рано след две години можем да говорим за нови влакове, каза синдикалистът и добави, че поне  възнагражденията се плащат редовно, но са ниски и липсват млади хора, които искат да постъпят в железниците.

Автобусните превози са най- големите конкуренти на БДЖ.  Ако през 90-те години годишно с влак пътуваха  90- милиона души, през 2008 –  2009-та те намаляха на 38 милиона, а сега са 22 милиона пътници. Статистиката е обратима, но железниците трябва да си подобрят инфраструктурата и услугата, каза Бунев. Според него с въвеждането на тол - таксите услугата на БДЖ ще бъде отново привлекателна.  За един вагон сега се плаща между  10 – 13 хиляди лева инфраструктурна такса, докато един автобус плаща винетка от 1000 лева годишно, припомни той. 


print Отпечатай
Още от категорията

В петък в Пловдив ще е над 40 градуса, през нощта близо 27

Очакванията са в петък в Пловдив максималната температура да надхвърли 40 градуса , каза по радио Пловдив климатологът Георги Рачев. По думите му четвъртък, петък и събота ще са горещи дни в цялата страна и нищо чудно в България да е най-топлото време в цяла Европа. В понеделник, 3 юли се очаква рязко захлаждане, при което температурите ще спаднат..

публикувано на 26.06.17 в 16:39

Не сме унищожили археология

Твърдението на археоложката Росица Миткова, че след строителни дейности изцяло е заличен целия културен пласт на Плоската могила, която датира от 5000 години преди Христа, предизвика проверка от специална комисия на Министерството на културата. Обектът се намира в район „Северен“ на „Брезовско шосе“ 155 и на негово място инвеститорът..

обновено на 26.06.17 в 15:36

Отрицателните оценки за 44 НС - два пъти повече от положителните

44­-тото Народно събрание започва работа в условията на силна поляризация, което се отразява и на цялостния му рейтинг – 15% положителни срещу 39% отрицателни оценки, това показва последното проучване на Алфа рисърч, представено за Радио Пловдив от социолога от агенцията Геновева Петрова. Въпреки че не се радва на особен ръст в подкрепата си,..

обновено на 26.06.17 в 15:36

В "Извън протокола" - Алекси Кесяков

Какво се случва по пътищата на България, където стотици души загиват всяка година заради безумия в движението?  Война ли е това или бедствие, или пък е епидемия? Или пък е генетично обусловено проклятие, предаващо се по наследство?  Тъжната равносметка е на Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на..

публикувано на 26.06.17 в 15:31

БЛС настоява Сметната палата да провери НЗОК

Дебатите за финансирането на болниците продължават. Те са на дневен ред не само в обществото, но и сред депутатите. В петък се състоя второто заседание на парламентарната здравна комисия. Заместник-председателят на БЛС доктор Галинка Павлова заяви в интервю за Радио Пловдив, че има разминаване от 5 милиона лева между отчетените средства..

публикувано на 26.06.17 в 11:12

Чест и отговорност се измерват и с месечния фиш за заплата

Пред МВР стоят много сериозни задачи и те ще станат още по- сериозни с предстоящото председателство на ЕС догодина. В този контекст за заплатите в системата и за  условията на работа разговаряме с Валентин Попов - председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР. По думите му 15-20% увеличение е искане, което подлежи на коментар и..

публикувано на 26.06.17 в 10:50

Смесената избирателна система ще гарантира парламентаризма

Предложението за законопроект за смесена избирателна система, който беше приет от НС на БСП през почивните дни, трябва да бъде обсъден със структурите по места. И едва тогава да бъде внесен в деловодството на Народното събрание. Това обяви Георги Търновалийски, секретар на ПГ на БСП. Той обясни, че такъв законопроект е обещан на избирателите, но..

публикувано на 26.06.17 в 10:42