РЕКЛАМА

„Точно днес“ от Европейската столица на културата

В утрото на 20 юни ще си припомним, че много бързо наближава 2019-та – годината, която ще превърне Пловдив в столица на европейската култура. На този фон идва дискусията за нова и нехарактерна за България гледна точка към съвременната градска археология и взаимодействието с културното наследство. За инициативата на Фондация „Пловдив 2019“ и за съдбата на проект „Тютюневият град“ ще говорим с Пенка Калинкова, член на УС на Фондация „Пловдив 2019“.

Три нови закона за движение по пътищата ще са част от мерките срещу пътно-транспортните произшествия. Ефективни ли са те – становище на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Ще го представи Илия Тодоров, юрист към неправителствената организация

И още теми „Точно днес“:

Слово, музика и журналистика – за всичко това ще говорим с известния журналист Ивайло Диманов, който пристига в Пловдив с музикално-поетичния си спектакъл „Концерт за хорей, китара и колумбарий” в Първо студио на Радио Пловдив.

В зона „Култура“ на Радио Пловдив – гостува професор Хюсеин Мевсим с книгата си „Петър Дачев в Истанбул“. С него ще говорим за дългия път на популяризиране на културата и традициите на България и Турция.

Ще ви пренесем и в женския свят на художничката Лили Кючукова, която открива изложба в галерия „Възраждане“. Озаглавена е „Женска магия“, а за нея ще ни разкаже галеристката Краси Алексиева.


print Отпечатай
Още от категорията

Пловдивското утро - "Точно днес"

Гореща седмица - с горещи обществено-политически теми. С тях започваме първото утро от нея, когато ще тестваме несправедливости, нови идеи и границите на търпимост.   Плоската могила – между административните и археологически страсти. За твърденията, че там са унищожени сериозни артефакти от историята на Пловдив ще говорим с кмета на район..

публикувано на 25.06.17 в 16:51

От балкона - новото на сцената "Точно днес" за 24 юни

Премиерно в събота на Opera Open, и с романтичност ще е наситен балетният спектакъл " Ромео и Жулиета " на Античния театър. Боряна Сечанова - хореограф на балет "Арабеск" представя в интервю за "Точно днес" модерния танцов прочит на пиесата на Шекспир. За загубата на праистория в Пловдив ще говорим с проф. Йордан Детев , син на големия наш археолог..

обновено на 24.06.17 в 08:22

"Ден след ден" предпразнично и жежко

Да бием ли камбаните за книжовния български език в ерата на интернет и шльокавицата? Може ли чистотата на езика да се опази със закон? Предложението на депутатите от Обединените патриоти за такъв законопроект коментираме с доц. Борислав Георгиев , езиков антрополог и семиотик, преподавател в Нов български университет. Диалект на българския..

публикувано на 23.06.17 в 15:00

"Точно днес" - за традициите, незримите мостове и следите ни

Ще  бъде ли Пловдив достойна столица на европейската култура  през 2019 г. и докога  подготовката за мащабния и уникален за страната проект ще се оказва засегната  от турболенции  и дефицити – на средства, на разбиране, на информация, на опит?  Събеседник – директорът на  Държавен куклен театър – Пловдив Виктор Бойчев.  Културният живот..

публикувано на 22.06.17 в 20:02

Пловдив в центъра на "Ден след ден"

Топлото време и настъпилото лято очевидно повишиха градусите и в културните среди на Пловдив – от вчера фондация „Пловдив 2019“ има 3.5 милиона лева, трима нови члена на Управителния съвет и заплаха от гражданската квота да напусне след извънредната сесия на 12 юли. В „Ден след ден“ очаквайте мненията за това какво се случва в структурата, пряко..

публикувано на 22.06.17 в 14:32

И тази сутрин с Радио Пловдив

Напече и нежежи, но и най- врящите теми могат с рационална дистанция да се коментират във все още прохладното утро...  Като тези за предизвикателствата пред Пловдив след поредното пържене на фондацията, която готви културното евро домакинство в общинския съвет, археологическото лято между праха на разкопките и показните проекти. Ще разговаряме с..

обновено на 21.06.17 в 17:15

На 21 юни - лятно с горещи сюжети в „Ден след ден“

Как "Пловдив 2019" нажежи страстите в ОбС?  В  първия час на програмата - всичко за  днешната сесия. Кое предизвика скандала, защо се стигна до предупреждение за оставки и напрежение в залата и извън нея.  По темата ще е репортажът на Веселина Пеева. Отделяме време в ефира  и за новите членове на УС на фондация „Пловдив 2019“- зам.кмета..

публикувано на 21.06.17 в 13:46