РЕКЛАМА

„Точно днес“ от Европейската столица на културата

В утрото на 20 юни ще си припомним, че много бързо наближава 2019-та – годината, която ще превърне Пловдив в столица на европейската култура. На този фон идва дискусията за нова и нехарактерна за България гледна точка към съвременната градска археология и взаимодействието с културното наследство. За инициативата на Фондация „Пловдив 2019“ и за съдбата на проект „Тютюневият град“ ще говорим с Пенка Калинкова, член на УС на Фондация „Пловдив 2019“.

Три нови закона за движение по пътищата ще са част от мерките срещу пътно-транспортните произшествия. Ефективни ли са те – становище на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Ще го представи Илия Тодоров, юрист към неправителствената организация

И още теми „Точно днес“:

Слово, музика и журналистика – за всичко това ще говорим с известния журналист Ивайло Диманов, който пристига в Пловдив с музикално-поетичния си спектакъл „Концерт за хорей, китара и колумбарий” в Първо студио на Радио Пловдив.

В зона „Култура“ на Радио Пловдив – гостува професор Хюсеин Мевсим с книгата си „Петър Дачев в Истанбул“. С него ще говорим за дългия път на популяризиране на културата и традициите на България и Турция.

Ще ви пренесем и в женския свят на художничката Лили Кючукова, която открива изложба в галерия „Възраждане“. Озаглавена е „Женска магия“, а за нея ще ни разкаже галеристката Краси Алексиева.


Още от категорията

"Точно днес" - Да бъде позитивна и спокойна последната седмица на май!

Превръща ли се страната ни в „пустиня на вкуса“ и докога  реалните политики в областта на културата ще бъдат подменяни от имитации на  реформи и бюрокрация? За целите, инструментите и битките на новото Гражданско движение за реформи в културата – разговор с писателя и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“  д-р Младен Влашки. Преориентира..

публикувано на 27.05.18 в 18:05

С настроение „Точно днес“ поглеждаме деня

Днес в Пловдив в рамките на „Типофест“ – единственият по рода си дизайн фестивал в България ще се проведе международна конференция с едни от най-известните дизайнери в страната и чужбина в областта на шрифта. Ще пристигнат специалисти от Берлин, Лондон, Москва, Копенхаген и Париж, които ще обсъдят последните тенденции в тази област...

публикувано на 25.05.18 в 16:54

Теми в "Ден след ден"

Европейската комисия обяви, че разследването и срещу „Газпром“ за предполагаема злоупотреба с господстващо положение ще приключи без глоба за компанията. Това става след като „Газпром“ се съгласява с промени в търговската си политика. Някои от клаузите в споразумението на практика са вече действащи. Как променя това споразумение отношенията на..

публикувано на 25.05.18 в 14:50

Етюдите на празника и "Точно днес" на 25 май

Не се гаси туй, що не гасне! И продължаваме в програмата - с духовност, още правила и ново изкуство. За наградите и успехите, за сгрешените граматически и политически задачи говорим по Радио Пловдив. Тръгваме от "Революция на тъгата" и четем заедно със Симеон Аспарухов списанието "Нова Асоциална Поезия".  Разговор и с  Иванка Киркова,  началник на..

публикувано на 24.05.18 в 15:47

"Ден след ден" - Аз, буки, веди, глаголи, добро, есть, жичье ...

Езикът е кодът за човешкото общуване. Той е инструмент за назоваване на света и на вътрешния, духовния свят. Словото е в нас и ние сме в словото. 24 май е празник, какъвто другите народи нямат – празник на буквите, на писмеността, просветата и културата. Това е специален ден за всеки българин, където и да се намира по света. Това е  най-българският..

публикувано на 24.05.18 в 14:47

24 май - Денят на България е днес!

Празникът на духовното просветление и националната ни идентичност! Празникът на  буквите – символи на Паметта и ключ към Всичко и навсякъде  извън  темелите на Времето. Словото е Вечността на красотата, а Знанието – чуден експлозив на Вяра. Поклон към Братята от Солун - покровителите на Европа, Поклон към просветителите и към..

публикувано на 23.05.18 в 16:52

"Ден след ден" на 23 май

Изпити, финанси, наука и изкуство – част от темите в двата часа на следобeдната програма. Нощни автобуси ще се движат по пет линии в Пловдив. Това решиха общинските съветници, които приеха актуализация на транспортната схема. С още новини от днешната сесия на местния парламент ще чуем Нели Бистрашка. Над 10 хил. ученици в Пловдив отново..

публикувано на 23.05.18 в 14:06