Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министри и дипломати идват в "Тракия икономическа зона"

| обновено на 21.06.17 в 12:43

Ръководители на дипломатически мисии ще посетят предприятията от „Тракия икономическа зона“. Те ще бъдат придружавани от вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и от министъра на икономиката Емил Караниколов. 

Посещението е организирано от МВнР, Министерството на икономиката и Министерството на туризма. 


Гостите ще посетят индустриална зона "Раковски", където ще видят 2 завода и логистичната база на немска верига хипермаркети, която е най-голямата в Източна Европа.


По-късно ще разгледат и новия образователен център, създаден по инициатива на "Тракия икономическа зона" (ТИЗ), където ще се обучават кадри за индустрията.


Той ще бъде открит до края на годината на територията на самата ТИЗ, обясни председателят на клъстера инж. Пламен Панчев. 

Според него до края на годината ще бъдат сертифицирани още 4-5 нови инвеститори в Тракия икономическа зона, които също ще подкрепят развитието на новия образователен център. 

Продължава и подкрепата на бизнеса за дуалното образование в професионалните гимназии, посочи още инж. Панчев.


Основният интерес е в областта на мехатрониката, основно производство на автомобилни части, производство на мебели, автотранспорт, преработка на селскостопанска продукция и др. 


Пламен Панчев припомни, че ТИЗ е създадена с усилията на партньори, общини и държавата в продължение на 20 години и е пример за добро публично-частно партньорство.


В нея са вложени близо 2 милиарда евро инвестиции, тук се развиват над 150 български и чуждестранни компании и са създадени над 30 000 работни места. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

По разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли, за тока нищо е ясно

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града.  Заместник  - председателят на УС на дружеството Калина Трифонова обясни, че разчетите им са във основа на съществуващите регулации и наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на..

обновено на 28.03.24 в 17:01

Птичи грип порази кокошки в Цалапица

Причинителят на инфлуенцата е установен в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки, където се отглеждат над 86 000 птици, съобщават от БАБХ Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат Цалапица и Стамболийски.  В 10-колиметровата  наблюдавана зона около огнището на болестта попадат..

публикувано на 28.03.24 в 16:28

Община "Марица" помогна на семейството, чиито роднини загинаха в Солинген

Общинският съвет "Марица" отпесна 6 000 лева еднократна помощ за пострадалото семейство Жилови от село Костиево, чиито син, снаха и две внучета загинаха при пожар в германския град Солинген.  Предложениета за помощта беше внесено от кмета на общината Димитър Иванов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналото в Германия семейство, а..

обновено на 28.03.24 в 16:06

Арестуваха насилник, пребил жестоко 91-годишния си баща

Син, пребил  жестоко 91-годишния си баща и заплашил с убийство сестра си, бе арестуван по обвинение за тежка форма на домашно насилие, съобщиха от пловдивската Районна прокуратура. Потресаващият инцидент е станал на 16 март тази година в Сопот.  Седмица преди това, 50-годишният мъж отправил закана за убийство към собствената си сестра, което тя,..

публикувано на 28.03.24 в 15:44

ОбС предостави терена до църквата "Свети Николай" за застрояване

Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост. За целта се променя Подробният устройствен план...

обновено на 28.03.24 в 15:27