ОК за безкасовите плащания, но без натиск и тавани

Драстично ограничение на плащанията кеш още от 1 август тази година прие на първо четене Народното събрание с промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, прокарани чрез поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. 


Различни статистики показват, че българите са скептични към безкасовите плащания, предпочита кеш за разлика от европейските практики, където плащането в брой е все по- голяма рядкост.

Икономическият анализатор Стоян Панчев коментира, че това е нормално като се има пред вид обременената банкова памет на българите.

По думите му недоверие се създава и към модела на натиск, на директива, а не на стимули за плащане с банкова карта, например.

Аргументите "за" и "против" чуйте в интервюто.


Още от категорията

Европа има нужда от силни лидери със смели идеи

Днес стартира предизборната кампания за Европейските избори у нас. Тя ще продължи до 24 часа на 24 май. За бъдещето на ЕС – интервю с Владимир Кисьов, председател на Управителния съвет на фондация „Европейски институт“, а също и главен преговарящ на Република България в преговорите за присъединяването на страната ни към Европейския съюз и..

публикувано на 26.04.19 в 10:08

Машините за гласуване вече са произведени

„Сиела Норма“ АД трябва да осигури 3000 машини за гласуване на евроизборите у нас. Машините за изборите вече са произведени. До 10 май ще ги доставим. Надявам се, че ще свършим качествено и останалата част от работата, която е най-сложна – с доставката на машините, с обучението на 25 000 членове на секционните комисии, с представяне на..

публикувано на 26.04.19 в 09:53

Страданието на Христос е величието на изкуплението

Разпети петък – най-тежкият ден за Божия син – Исус Христос. Ден, в който Христос е разпънат на кръста, изтърпявайки безброй мъки и неимоверни страдания. Хиляди православни християни изпълват православните храмове още от сутринта, за да преминат под плащеницата. Тя символизира плата, в който е било увито Божието тяло. За страданието, за..

обновено на 26.04.19 в 06:24
Ивелина, Виктория и Лъчезар от ПГХТТ

Младежи със съвети за тестване на храни в домашни условия

Осмокласници от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника (ПГХТТ) в Пловдив показаха пред минувачи на централния площад лесни и евтини начини сами да проверяват качеството на храната, която консумират.  Като истински млади учени и бъдещи инспектори, младежите тестваха мед, кисело мляко и натурални сокове, като на живо..

обновено на 26.04.19 в 06:18

Българските храмове в чужбина са мост към родината

Над 40 са българските църковни общности в Западна Европа. През 2010-та година те са били 27.  Най- новите църковни общности са в Люксембург, във Виена, в Хага, които имат собствени храмове. На 11 май, когато е денят на Светите братя Кирил и Методий, ще бъде осветен православен български храм за безсрочно ползване и в Хамбург.  Стъпка по стъпка се..

публикувано на 25.04.19 в 15:28