Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ за първи път има срещу себе си силен властови център

| обновено на 29.06.17 в 10:58
Калоян Методиев
Снимка: личен архив

За българските политически страсти, преди летните месеци - юли и август, говорим с политолога Калоян Методиев.

Коментираме има ли война между институциите, назначения и уволнения, както и замаха, с който у нас се говори за парите, техните канали и адресанти. 

Калоян Методиев смята, че на този етап не се очакват оставки в българското правителство, след като вече е явно, че има напрежение в държавата. 

Бойко Борисов е доказал, че е човек подчинен на сетивата се, склонен да прави резки ходове и усеща какво напрежение се трупа в държавата, каза още Методиев.

Калоян Методиев: Гражданският протест в Асеновград го отдавам на липсващата държава. Аз се изненадах две години или колко години станаха от Катуница, очевидно не са се взели никакви мерки и етническото напрежение в държавата продължава и самият факт, че случая от снощи в Асеновград е водещата новина по медиите, и толкова много хора се събраха, дефакто беше пълен центърът на града, говори, че  институциите не са си свършили работата и че тази безнаказаност, която продължава в държавата от гледна точка на престъпност не е мръднала и на йота. Ние продължаваме да сме в черна дупка. И не е само Асеновград. Вие виждате, че  от последната седмица всеки ден има кадри за насилие – или бодигардове с бият на плажа пред летуващите, или пребиват слепи хора по улицата – просто климатът в държавата на агресия наистина е с епидемични размери.

По-полезно за държавата, според мене, и по-евтино би било ако отидат да тичат за здраве. Това производство на комисии, което наблюдаваме не само в този парламент, а и в предишните, никога не ражда нищо. Различни борци с корупцията, които се биеха в гърдите или за изясняване на случаи, назначават се едни 10 – 15 човека в подобна комисия, взимат едни заплати и в крайна сметка казват – имаме едни големи папки със сигнали и цялата работа приключва с това.  И това продължава вече години наред, много години. Така че съм скептичен по отношение на това какво ще донесат тези комисии. Според мен ще се използват в политическите боричкания вътре в парламента между различните групи, а не с оглед на национални интереси за изясняване на някаква истина. Дори да изкарат нещо кой орган в тази държава ще го  приложи, кой ще наложи справедливостта, който е най-дефицитната стока в момента. И в момента 7 – 8 ли са, 9 ли са органа, които се борят с корупцията. Това е един пример, от там нататък навсякъде е батак.

Ако с няколко самолета ще правим заложници развитието на една държава, затънала в проблеми, както става ясно от началото на разговора, значи тази държава се нуждае от революция или коренна промяна. Смятам, че става въпрос за нещо по-сериозно – говорим за война между институциите, ГЕРБ за първи път има силен властови център, който по никакъв начин не може да бъде подложен на контрол от страна на партията и да бъде подчинен, победен или да се влезе в преговори с него. Това е новото в днешната ситуация. До този момент винаги се е стигало до доминация на партия ГЕРБ, тя е партията доминант в българската политика от 2005 г. насам. В този смисъл очевидно тази нова ситуация изнервя и партията, отделно еманципацията, която наблюдаваме при Радев, той поиска да е силен участник в политика, а не пасивен наблюдател в рамките само на своите правомощия и виждате, че войната е налице.

По закупуването на изтребители президентът е в тежък конфликт на интереси, което доведе именно до тази парламентарна анкетна комисия и той прекали – забравя, че е държавен глава, който има определени правомощия и в прерогативите на изпълнителната власт е да вземе решение какво ще купува, въобще как ще се развива текущата политика. Той беше предупреден още преди месец, месец и нещо, че ще го обвинят в лобизъм заради това, че настоява за една марка, за  един самолет, вкопчил се е в тази тема и не може да излезе от нея. Ясно, че това е миналото му, ясно, че това е професионалната му кариера, но ако си мисли, че премиерът или министърът на отбраната, или парламентът ще стане заложник на неговите хайде да не са интереси, а да са на неговите политики, няма как да стане това нещо, затова това е вторият елемент от този сблъсък, за който говорим – ГЕРБ, президентът, новите роли.

Не мога да кажа дали е заплашено европредседателството, но мога да кажа, че то вече е компрометирано  - европредседателството на България е компрометирано. Няма друга държава в Европейския съюз да е започнала председателството си на ЕС по подобен долнопробен начин. Става въпрос за едни замеряния, за кражби, за някакви плочки, просто наистина ме е срам, още повече, че вчера си направих труда да разгледам естонското председателство, с което сме приоритет, препоръчвам на слушателите, които ползват интернет да влязат в сайта и да видят за какво става въпрос. Къде е България, къде е една малка Естония? Там говорят за дигитално правителство, за екологично общество, да се видят какви са им приоритетите, да се видят какви екологични сгради, съвсем скромни са направили. Тук се занимаваме с един бетон, с едни глупости, с една демодирана ретроградна работа от миналото и в крайна сметка всичко  затъна в целофана на корупцията, който е проял България и който на всички срещи на Борисов през този месец, ама във Франция, в Германия Меркел му каза няма да влезете в Шенген докато не се отправи тази корупция – прав текст, може да се види, пресконференцията  я има в интернет. Казаха го навсякъде – корупция и доходи – вие сте най-бедните и най-корумпираните. Излезете ли от този цикъл ще може държавата ви да тръгне напред и да получи един равноправен шанс с останалите държави в ЕС да се развива. И отговорът на цялото това нещо беше НДК.

БСП на фона на тези дебати се поокопитиха. Виждам, че тук последните два – три дни влязоха много рязко като опозиция и очевидно ще притискат управляващите. Оформят се като втори център, освен президентството,  който създава дискомфорт на управляващите. Просто това не е БСП на предишните - на Миков, на Станишев, които можеше да се договаряш с тях или да ги побеждаваш. Тук имаме нова ситуация на сблъсък.

Като гледам как се запъват всички на постовете си, едва ли ще има оставки, но не знам, Борисов е доказал, че е човек, който е подчинен на сетивата си и усеща, предполагам, че усеща, ако не е загубил тези сетива, усеща какво напрежение се трупа в момента в държавата и в такива случаи той е склонен да прави рискови ходове, резки движения, за да не застраши цялото. Не се спрягат имена на министри, защото това ще създаде още по-голям трус и разместване, но пък не се знае, виждате, че външния отпор срещу правителството е много голям, просто се затяга някаква примка и ние сме в тотална друга плоскост  -  имаме мини криза около управлението, имаме нестабилност, институционални войни, компрометирано председателство, така че се очертава една есен, която ще е свързана според мен и с опити за сваляне на правителството, и с оставки, и с допълнително напрежение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28