РЕКЛАМА

С клас прослужено време се отклонява общественото внимание

Снимка: колаж Радио Пловдив

Винаги, когато трябва да се решават важни неща в държавата, се изваждат от нафталина стари въпроси. 

За да не се разбере истинската причина за нещата. Клас прослужено време ще вдигне голяма гюрултия, но накрая нищо няма да стане. А в същото време - някои ще спечелят стотици милиони. Това е отклоняване на общественото мнение, форма на пиар, вид пропаганда, коментира Светозар Гледачев и допълни, че политиците дават отдушници в дадено направление, но не в най-важното.

Финансовият анализатор припомни и кои са най-важните теми пред Българияреформа в правосъдната система, премахване на бюрократичните пречки за правене на бизнес у нас и обществените поръчки.

Всеки ден чрез обществените поръчки се разпределят по 22 милиона лева. Минимум по 10 милиона изчезват по джобовете на партийни фирми и олигарси и т.н. Ако сметнем годишно, това са 3 милиарда и 600 милиона лева на година, които изтичат само от разпределяне на обществените поръчки, твърди Светозар Гледачев.  

Според него клас прослужено време е от годините на созиализма. Точно защото вече не сме социализъм - заплатата се определя от търсенето и предлагането. Работодателите ги интересува качеството на труда, а не колко стаж имаш, допълни Гледачев. Той подчерта, че българската икономика в момента е на колосално високи нива.

Ние можем да се развиваме, ако се премахнат само част от бюрократичните пречки пред бизнеса. Възможно е да достигнем икономически ръст от 6-7%, което ще означава двоен ръст на доходите. Това е разковничето, а не клас прослужено време, обясни още Светозар Гледачев.

Цялото интервю със Светозар Гледачев можете да чуете в звуковия файл. 


print Отпечатай
Още от категорията

Доходите в големите градове са далеч от нивата в София

Разликата между най-богатите и някои от най-бедните области на България ще продължи да се задълбочава. Това е изводът от  данните и анализа на доходите в България по съвместен проект на Института за пазарна икономика и Българската геоинформационна компания. Компанията е създала специален вид карти, които показват средния годишен доход на човек от..

публикувано на 24.07.17 в 15:39

МВР води мащабна кампания срещу телефонните измамници

34 телефонни измами са станали на територията на ОДМВР Пловдив от началото на годината, съобщи за Радио Пловдив директорът ст. ком. Атанас Илков . 16 от измамите са разкрити, арестувани са 6 души. Проблемът е, че извършителите се обаждат от чужбина , коментира Илков. Той е разпоредил на инспекторите по райони да обясняват предимно на..

обновено на 24.07.17 в 12:08

Възстановяват старото училище в Широка лъка

Започва дългоочакваното възстановяване на сградата на старото училище в смолянското село Широка лъка, която се намира в двора на църквата „Успение на Пресвета Богородица“.  Идеята на местната общественост е да се превърне в Музей на духовността. Репортаж на Радостина Чернокова

публикувано на 24.07.17 в 09:00

На тепетата не се обръща никакво внимание

Марково  тепе не е снимано както останалите, дори от последните години около 40-те почти не са останали снимки. Това са снимки, на които съм разчитал на  албумите, които съм правил - "Пловдив завинаги" „Пловдивски алманах“, „Пловдивски справочник", като ги направихме по-големи. Това заяви Димитър Райчев, автор на фотографската изложба..

публикувано на 21.07.17 в 16:47

В Труд свикват общоселско събрание

В понеделник протестиращите срещу Централата за преработка на биомаса в пловдивското село Труд свикват  общоселско събрание. Причина за поредното притеснение на хората е заявеното от Инсталацията инвестиционно намерение за разширяване на дейността. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Станимир Тончев от инициативния комитет. Странно е това..

публикувано на 21.07.17 в 15:53

Крайно време е фигурата на вечния длъжник да изчезне

ПГ на "Обединени патриоти" внесе в парламента проект на Закон за защита при свръхзадълженост на физически лица. Става дума за т.нар. частен фалит. С този закон се защитава интересът на обикновения човек, който има дългове. Идеята е този човек да не бъде тормозен заради задълженията си до края на живота си, каза в интервю за Радио Пловдив един от..

публикувано на 21.07.17 в 15:49

Необяснимо е случващото се във фондация "Пловдив 2019"

Необяснимо е това, което се случва във Фондация „Пловдив 2019“. Притеснявам се, че пловдивската фондация се превръща в един непрекъснато абортиращ организъм. Хората там непрекъснато се сменят, по някаква причина достойни пловдивчани напускат Управителния съвет. Необяснима е за мен тази причина. Това заяви Жорж Трак Той..

публикувано на 21.07.17 в 10:57