РЕКЛАМА

С клас прослужено време се отклонява общественото внимание

Снимка: колаж Радио Пловдив

Винаги, когато трябва да се решават важни неща в държавата, се изваждат от нафталина стари въпроси. 

За да не се разбере истинската причина за нещата. Клас прослужено време ще вдигне голяма гюрултия, но накрая нищо няма да стане. А в същото време - някои ще спечелят стотици милиони. Това е отклоняване на общественото мнение, форма на пиар, вид пропаганда, коментира Светозар Гледачев и допълни, че политиците дават отдушници в дадено направление, но не в най-важното.

Финансовият анализатор припомни и кои са най-важните теми пред Българияреформа в правосъдната система, премахване на бюрократичните пречки за правене на бизнес у нас и обществените поръчки.

Всеки ден чрез обществените поръчки се разпределят по 22 милиона лева. Минимум по 10 милиона изчезват по джобовете на партийни фирми и олигарси и т.н. Ако сметнем годишно, това са 3 милиарда и 600 милиона лева на година, които изтичат само от разпределяне на обществените поръчки, твърди Светозар Гледачев.  

Според него клас прослужено време е от годините на созиализма. Точно защото вече не сме социализъм - заплатата се определя от търсенето и предлагането. Работодателите ги интересува качеството на труда, а не колко стаж имаш, допълни Гледачев. Той подчерта, че българската икономика в момента е на колосално високи нива.

Ние можем да се развиваме, ако се премахнат само част от бюрократичните пречки пред бизнеса. Възможно е да достигнем икономически ръст от 6-7%, което ще означава двоен ръст на доходите. Това е разковничето, а не клас прослужено време, обясни още Светозар Гледачев.

Цялото интервю със Светозар Гледачев можете да чуете в звуковия файл. 


Още от категорията

Децата са продукт на това, което виждат

Превърна ли се агресията в модел на поведение в училище? И загубиха ли децата уважение към учителите? Въпроси отново на дневен ред, които възникват след случая в Садово, където ученици пребиха преподавател от Селскостопанската гимназия. Основната причина за ескалацията на физическите форми на агресия, е общата рамка и дали тя се приема за..

публикувано на 21.09.17 в 16:08

„Бащино огнище“ – уникалното читалище на колела

Eдинственото у нас пътуващо читалище „Бащино огнище” гостува на община Стамболийски с историческа експозиция и много прояви,посветени на Деня на независимостта . Забележителната експозиция  е посветена на най-важните дати от българската история.  Интересното в случая е, че изложбата е поместена в автобус, в които са подредени снимки,..

публикувано на 21.09.17 в 14:19

За войната по пътищата всички имаме вина

Първи Европейски ден без загинали на пътя ще се проведе на територията на цяла Европа Инициативата е подкрепена от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, Европейския съвет за безопасност на транспорта и службите на пътна полиция на 30-те страни-членки на TISPOL, националните правителства, общинските и местните власти, неправителствени..

публикувано на 21.09.17 в 11:47

Липсата на семейно и гражданско възпитание поощрява агресията

"Преди два дни имахме гости от Кипър и ги попитахме как се справят с агресията в училище. Те не ни разбраха въпроса..." С този пример лидерът на учителския синдикат към КТ "Подкрепа" онагледи абсурда на ситуацията в България, където агресията в училищата отдавна не е новина. Нереализираната интеграция на децата от малцинствата е една от причините..

публикувано на 21.09.17 в 11:09

Значителен ръст на културния туризъм

Прогнозите за силен туристически сезон се оправдаха. Ръстът при туризма е очевиден,  каза за Радио Пловдив Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.  Още от началото на сезона нискотарифните полети  са увеличили потока от чуждестранни туристи в българските курорти.  Още  февруари и март започнаха с 22% ръст и така се..

публикувано на 20.09.17 в 16:54

Руският е езикът на оръжейния бизнес у нас

Тодор Воденов от синдикат „Отбрана“ към КТ „Подкрепа“ обясни протестите във военните заводи с изискванията за безопасност.  Някои направиха инвестициите за безопасен труд, но други не. Той припомни взривовете в близкото минало, които никой не иска да се повтарят. Според него, който твърди, че в момента тече преразпределение на пазара,..

публикувано на 20.09.17 в 16:00

Предстоят срещи с родителите на побойниците от Садово

Умно да работим по този случай, защото агресията ни завладява като общество. Това каза д-р по философия Асен Колев по повод на инцидента от вчера, при който ученици пребиха преподавател в Селскостопанската гимназия в Садово.  Колев дълги години работи съвместно с община Садово и хората от града и селата, по проект за интеграция на малцинствата в..

публикувано на 20.09.17 в 13:11