РЕКЛАМА

С клас прослужено време се отклонява общественото внимание

Снимка: колаж Радио Пловдив

Винаги, когато трябва да се решават важни неща в държавата, се изваждат от нафталина стари въпроси. 

За да не се разбере истинската причина за нещата. Клас прослужено време ще вдигне голяма гюрултия, но накрая нищо няма да стане. А в същото време - някои ще спечелят стотици милиони. Това е отклоняване на общественото мнение, форма на пиар, вид пропаганда, коментира Светозар Гледачев и допълни, че политиците дават отдушници в дадено направление, но не в най-важното.

Финансовият анализатор припомни и кои са най-важните теми пред Българияреформа в правосъдната система, премахване на бюрократичните пречки за правене на бизнес у нас и обществените поръчки.

Всеки ден чрез обществените поръчки се разпределят по 22 милиона лева. Минимум по 10 милиона изчезват по джобовете на партийни фирми и олигарси и т.н. Ако сметнем годишно, това са 3 милиарда и 600 милиона лева на година, които изтичат само от разпределяне на обществените поръчки, твърди Светозар Гледачев.  

Според него клас прослужено време е от годините на созиализма. Точно защото вече не сме социализъм - заплатата се определя от търсенето и предлагането. Работодателите ги интересува качеството на труда, а не колко стаж имаш, допълни Гледачев. Той подчерта, че българската икономика в момента е на колосално високи нива.

Ние можем да се развиваме, ако се премахнат само част от бюрократичните пречки пред бизнеса. Възможно е да достигнем икономически ръст от 6-7%, което ще означава двоен ръст на доходите. Това е разковничето, а не клас прослужено време, обясни още Светозар Гледачев.

Цялото интервю със Светозар Гледачев можете да чуете в звуковия файл. 


Още от категорията

"Точно днес" и утрото на понеделник

В началото на последната седмица за месеца говорим за актуалното от политика, икономика и изкуства. Търсим продължението на новината, че мозайките на древния Филипопол са в индикативния списък на ЮНЕСКО. Разговор с Николай Трайков, от фондация "Америка за България", който следи кандидатстването на културно-историческото ни наследство. Гости в..

публикувано на 22.04.18 в 16:50

Започва фестивалът "Здравей, Здраве!"

„Даровете на ума и сърцето“ е мотото на деветото издание на фестивала “Здравей, Здраве!”, който ще се проведе в града под тепетата в уикенда на 21 и 22 април в Дома на техниката на ул. “Гладстон” 1 и Градската градина. Фестивалът, посветен на здравето и здравословния начин на живот, от тази година е част от официалната програма на „Пловдив –..

обновено на 21.04.18 в 15:15

Организират велопоход в подкрепа на болните от хемофилия

Велопоход в подкрепа на болните от хемофилия се провежда днес в Пловдив, след отбелязването на Световния ден на хемофилията. Велопоходът “Заедно“ ще потегли в 11.00 ч. от площад “Съединение” и ще премине по ул. "Стефка Николова" и по бул. „Марица- Юг“.  Финалът е в южната част на Гребния канал до алеята пред залата на УХТ. Българската асоциация по..

обновено на 21.04.18 в 09:31

В Брюксел ръкопляскаха на Пловдив 2019 за ЕСК

Много позитивно и положително – така е протекъл  мониторинга  пред Европейската комисия на фондация „Пловдив 2019“, която  подготвя Пловдив като Европейска столица на културата. Това казаха на пресконференция членове от екипа на фондацията веднага след завръщането си от Брюксел. Официалното становище на комисията заедно с..

публикувано на 20.04.18 в 13:38
Румяна Коларова

Президентът се прави на стратег, Борисов го гледа отвисоко

Президентът Румен Радев злоупотребява с Консултативния съвет за национална сигурност, каза по повод последното събиране на КСНС политологът Румяна Коларова. Тя смята, че чрез него държавният глава се опитва да се наложи като политик, който прави стратегическо планиране и осъществява контрол в областта на сигурността, което всъщност е..

публикувано на 20.04.18 в 10:36

Заобиколени сме от райони на военно противопоставяне

Президентът свика КСНС за сигурност. Димитър Гърдев, експерт по международна сигурност коментира необходимостта от взимане на спешни мерки за готовността на българската армия. Според  Димитър Гърдев рисковете пред националната сигурност остават. Проблемите трябва да се решават  и е нормално да се предприемат по-успешни действия. Той..

публикувано на 19.04.18 в 17:03

БЛС искат ясни критерии за орязване на болничните легла

Всяко седмо болнично легло у нас трябва да се съкрати – това предвижда нова версия на Националната здравна карта. В нея е записано, че общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за удовлетворяване потребностите на населението от болнична медицинска помощ. Общият брой на леглата за активно лечение в цялата страна обаче е 38 803. От..

публикувано на 19.04.18 в 10:40