РЕКЛАМА

С клас прослужено време се отклонява общественото внимание

Снимка: колаж Радио Пловдив

Винаги, когато трябва да се решават важни неща в държавата, се изваждат от нафталина стари въпроси. 

За да не се разбере истинската причина за нещата. Клас прослужено време ще вдигне голяма гюрултия, но накрая нищо няма да стане. А в същото време - някои ще спечелят стотици милиони. Това е отклоняване на общественото мнение, форма на пиар, вид пропаганда, коментира Светозар Гледачев и допълни, че политиците дават отдушници в дадено направление, но не в най-важното.

Финансовият анализатор припомни и кои са най-важните теми пред Българияреформа в правосъдната система, премахване на бюрократичните пречки за правене на бизнес у нас и обществените поръчки.

Всеки ден чрез обществените поръчки се разпределят по 22 милиона лева. Минимум по 10 милиона изчезват по джобовете на партийни фирми и олигарси и т.н. Ако сметнем годишно, това са 3 милиарда и 600 милиона лева на година, които изтичат само от разпределяне на обществените поръчки, твърди Светозар Гледачев.  

Според него клас прослужено време е от годините на созиализма. Точно защото вече не сме социализъм - заплатата се определя от търсенето и предлагането. Работодателите ги интересува качеството на труда, а не колко стаж имаш, допълни Гледачев. Той подчерта, че българската икономика в момента е на колосално високи нива.

Ние можем да се развиваме, ако се премахнат само част от бюрократичните пречки пред бизнеса. Възможно е да достигнем икономически ръст от 6-7%, което ще означава двоен ръст на доходите. Това е разковничето, а не клас прослужено време, обясни още Светозар Гледачев.

Цялото интервю със Светозар Гледачев можете да чуете в звуковия файл. 


Още от категорията

С Македония имаме общо бъдеще - Християнска Европа

Определено има политически момент в искането на Скопие и той  е свързан с предстоящото европейско председателство на България и с цялата насоченост на европейската политика Западните Балкани да започнат процес на по - активно присъединяване към Европейския съюз.  Така проф. Лизбет Любенова , специалист по църковна история от..

публикувано на 22.11.17 в 17:34

Дистанцията между ГЕРБ и БСП се запазва

Въпреки активната опозиция в това НС, ежедневните скандали и разкрития за корупция, разликата между ГЕРБ и БСП остава същата. Това показва проучването на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1005 български граждани по метода „лице..

публикувано на 22.11.17 в 16:07

Трафикантите са престъпници и за България, и за Турция

Нелегалният трафик  на мигранти  се осъществява от хора с ниски морални качества и за съжаление подпомагани  от гранични полицаи , заяви в Пловдив вицепремиерът  Валери Симеонов.  По думите му България не е изключение от практиката, която се наблюдава по целия свят. „Когато изкушенията са големи има нарушаване на служебните нарушения, има и..

публикувано на 22.11.17 в 15:53

Инвеститорският интерес към Пловдив расте

Бизнесът и властта на  кръгла маса  в Пловдив с позициите и с въпросите си, свързани с възможностите на европредседателството да привлече инвестиции. Каква територия могат да трасират за икономическата среда публично-частните партньорства за изграждане на индустриални зони и на инфраструктурата свързана  с тях  и още -  какви възможности за..

публикувано на 22.11.17 в 11:22

Политическият ни елит се държи като нелегитимен в ЕС

Като че ли най-голямата функция, която изпълни посещението на Антонио Таяни, е да смени председателя на парламента. Убеден съм, че словото на г-н Таяни е една от главните причини за оставката на Димитър Главчев и необходимостта това слово да се случи пред пълен парламент. Това е наклонило във всички случаи везните за решението на г-н..

публикувано на 22.11.17 в 10:54

Рестартирането на АЕЦ "Белене" ще екзекутира АЕЦ "Козлодуй"

Отваря се нова страница в трагедията АЕЦ "Белене".  Така лидерът на "Гражданска лига за България" Стефан Гамизов коментира пред Радио Пловдив перспективите пред проекта АЕЦ "Белене" след  анализа на БАН. Той е категоричен, че нашето правителство не знае какво си е купило , а пък хората, които знаят, съвсем умишлено и непочтено..

публикувано на 21.11.17 в 17:07
Доц. Мария Пиргова

Трябва да се постараем за Европа

Като цяло сме настроени да представим страната си добре. Така политологът Мария Пиргова коментира по Радио Пловдив работата по подготовката  на България за председател на Съвета на Европейския съюз. По думите и, в избора на теми за дискусия страната ни ще следва европейския дневен ред. Трябва да се постараем за Европа,стараейки се за себе си , обобщи..

публикувано на 21.11.17 в 15:57