РЕКЛАМА

"Точно днес" на 18 юли - за Апостола и България днес

На 18 юли с лика на Апостола - памет, достойнство, дух и тревога!

За разговора, който води Синът на България със своя НАРОД и тежката сила на  безмълвното питане в упор към нас  - за времето, паметта,  духа и достойнството, предателствата, нашите слабости, отрицанието, омразата.

За Свободата като състояние на духа  и силата да си сам  срещу всички в жестоко историческо време, за да пребъдеш  в  частица  любов от всички сърца на България – 180-та годишнина от рождението на Васил Левски  - тема на разговора с Дора Чаушева -  директор на Националния музей „Васил Левски“ – Карлово  и с историка и автор на книгата „Васил Левски – факти и фикции“  Веселин Игнатов.

Карлово днес е подиум на НАДЕЖДА и мяра за родолюбиво равнение към личността на Васил Левски  - часовника си ще сверим в тишината на утрото  с хората от будния град Карлово в репортаж на Живка Танчева.

Областна администрация – Пловдив  въвежда пилотен проект, който ще обхване всички деца в предучилищна и училищна възраст от 5 до 16  години. Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева – за  необходимостта от създаване на механизъм за съвместна работа на институциите, който да задържи децата в задължителните форми на обучение в българското училище.

Немската художничка Кристине Рийк-Зонтаг – формулира въпрос „Къде е госпожа Орфей?“  чрез графични рисунки върху дървени плоскости в Градската художествена галерия, провокирани от мита за тракийския певец и неговото вдъхновение с име Евридика, означаващо живот, любов, желание.


Още от категорията

Картини от деня в утрото на 26 април

Картината е на художника Димитър Добрев. И не случайно. Посрещаме го днес в зона "Култура" след 9.00 часа с разговор преди откриването на юбилейната му и ретроспективна изложба. Чуйте го в интервюто на Нели Бистрашка. И още в предаването - за пътищата и шофьорите, за книгите и банките, за книгите и здравата психика.  Чуйте председателя на "Менса -..

обновено на 25.04.18 в 17:05

"Ден след ден" между бедността и футболното хулиганство

Около 30 % от българското население или почти всеки трети живее в сериозен риск от бедност, сочат данни от анализа на Евростат за 2017 г. Отнесени към населението на страната, цифрите означават, че около 2,1 милиона българи имат сериозни материални лишения. Все пак европейската статистика отчита подобрение, в сравнение с 2010 г., когато делът на..

публикувано на 25.04.18 в 14:29

Пролетно и иновативно „Точно днес“

Благотворителният концерт за Ели Дафова  е точно днес . От 19 часа в Първо студио на Радио Пловдив. Прекрасна музика и възможност  за нашето съпричастие. И още в „Точно днес“: За   „гарантите   на многостранния световен ред "  и сюжетът Западни Балкани . Коментар на журналиста Светослав Терзиев. Световното състезание  за млади..

обновено на 25.04.18 в 07:15

Теми в "Ден след ден"

Разделянето на Закона за движение по пътищата на три нови се прави механично. Новите моменти нямат пряко отношение към пътната безопасност, в тях се виждат по-скоро лобистки интереси. Това е становището на Института за пътна безопасност, представено на днешна дискусия в Пловдив. Анализ на Българската стопанска камара върху външната търговия..

публикувано на 24.04.18 в 14:48

Свободно „Точно днес“ доброто продължава

Доверието в съдебната система и медиите се срива, според доклад на американския Държавен департамент. България стигна до 113-то място в класацията на „Репортери без граница“ за 2017-та година. Къде сме ние днес? Разговор с журналиста Илия Вълков, член на Асоциацията на европейските журналисти – България. Дискусия „Решения за подобряване на..

обновено на 23.04.18 в 17:01

Пътуваме на 23 април „Ден след ден“

Понеделник следобед  - слънце и почти летни температури.  В програмата до 17 часа поставяме горещи теми, които ще са акцент и през следващите дни. Безопасността по пътищата, мерките и промените в законодателството ще коментираме с  бившия председател на транспортната комисия в 43 НС Настимир Ананиев. Днес е общественото обсъждане на..

публикувано на 23.04.18 в 14:14

"Точно днес" и утрото на понеделник

В началото на последната седмица за месеца говорим за актуалното от политика, икономика и изкуства. Търсим продължението на новината, че мозайките на древния Филипопол са в индикативния списък на ЮНЕСКО. Разговор с Николай Трайков, от фондация "Америка за България", който следи кандидатстването на културно-историческото ни наследство. Гости в..

публикувано на 22.04.18 в 16:50