РЕКЛАМА

РЕМ-Пловдив: За първи път показваме самостоятелна изложба

Тази година Етнографският музей в Пловдив отбелязва 100 години от създаването си и 170 години от построяването на къща Куюмджиоглу.

Музеят иска да покаже 20 картини на емблематичните български художници от 30-те години на ХХ век до днес. Платната се нуждаят от спешна реставрация. Затова музеят обявява кампания "Да върнем картините в музея". Целта е да се съберат средства за възстановяване и връщане на картините в експозиционните зали на РЕМ - Пловдив.

Колекцията ще бъде показана за първи път в специална изложба на 15 септември, в рамките на фестивала НОЩ/Пловдив 2017.

Всеки, участвал в кампанията, ще получи малък подарък с изображение на някои от красивите картини.

Интервюто с Грозделина Георгиева – уредник в РЕМ-Пловдив е в звуковия файл.

Още от категорията

Гайдари се надсвирват в село Равногор

Гайдари от цяла България се надсвирват в родопското село Равногор, община Брацигово. Гайдите  огласят поляните на местността "Свети Илия". Двудневното събитие започна с водосвет, отслужен от свещеника на селото. В програмата днес е концертът на лауреатите. Целта на гайдарското надсвирване е да популяризира родопският фолклор, да извисява любовта..

публикувано на 15.07.18 в 07:38

Започват Горещниците

Дните 15, 16 и 17 юли са познати в народната митология като Горещниците.  Те имат езически произход и са свързани с култа към огъня.   Според народната традиция в продължение на три дни - 15, 16 и 17 юли не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб. Неспазването на тези забрани води до пожари и градушки.  Тези три дни се считат и..

публикувано на 15.07.18 в 07:30

Галеристката и поетеса Краси Алексиева гостува в "Срещите"

В "Срещите" тази събота - разговор с галеристката и поетеса Красимира Алексиева, за  изкуството, което днес все повече и повече бърза да се покаже, похарчи и да изчезне като пуканките и вафлите по Марио Варгас Льоса... И още - за интересни български художници, за мъжа, който винаги си остава дете, .за подтисничеството на църквата по отношение на..

публикувано на 13.07.18 в 10:47

Класическият мюзикъл "Да пееш под дъжда" на Античния театър

Фестивалът Оpera Open продължава с класическия мюзикъл „Да пееш под дъжда“ - на Античния театър от  21 ч.   За първи път в България ще видим соченият за най-велик филм-мюзикъл на всички времена, пренесен на сцена от бродуейските легенди Бети Комдън и Адолф Грийн, с оригинална филмова хореография от Джийн Кели и Стенли Донън.  Продукцията на..

обновено на 13.07.18 в 10:07

Творци предлагат Гарнизонна фурна да е на концесия за 1 лев

Художникът  Емил Миразчиев , председател на УС на сдружение „Изкуство днес“, е готов с нова концепция за Гарнизонна фурна. Той и екип творци от всички спектри искат да получат знаковото място на концесия за 1 лев и да развият с над 1,5 млн. лева Център за култура и изкуство, като направят допълнително и инвестиции за близо 2 млн. лева по проекти...

публикувано на 13.07.18 в 09:57

Книга разказва за дейността на поп Григорко в Родопите

Книгата „Йеромонах Григорий – Предание и реалност" със съпътстваща документална изложба ще бъде представена днес  в Смолян по повод 180- годишнината от идването на поп Григорко в Родопите. Автори  на документалния сборник са Зоица Начева и Коста Начев. Над 10 години е продължило събирането на спомени от възрастни хора от селата, в които е..

публикувано на 12.07.18 в 12:02

Връчват годишните награди в туризма в Пловдив

На тържествена церемония тази вечер в Пловдив ще бъдат връчени Годишните награди в туризма.  Те ще отличат най - добрите практики и резултати в категориите  „Най - оригинално събитие“  през 2017 година,  „Най-  оригинален туристически продукт“  и  „Най- атрактивно заведение“ .  За обявените в началото на месец юни номинации гласуването бе..

публикувано на 12.07.18 в 10:20