РЕКЛАМА

Две пловдивски премиери на "Сцена на кръстопът"

Почитателите на театралното изкуство в Пловдив вече броят дните до началото на  Есенния международен театралания фестивал „Сцена на кръстопът“, който ще се проведе  от 10-ти до 23-ти септември. 

Тазгодишното 21-о издание "Сцена на кръстопът" ще бъде открито на 10 септември с премиерата „Руски мармалад. PostChekhov” от Людмила Улицкая на Драматичен театър-Пловдив.  На следващия ден - 11 септември в Камерна зала е втората пловдивска премиера "Момчето на последния чин" от Хуан Майорга.  И двата спектакъла се поставят за първи път на българска сцена. 

За премиерата на  „Руски мармалад. PostChekhov” в Пловдив се очаква да пристигне авторката Людмила Улицкая.  Постановката е на руския режисьор Владимир Гурфинкел. Руската писателка сама определя пиесата си като afterchekhov и в нея са, както самият Антон Павлович, така и потомците на неговите герои от пиесите "Вишнева градина", "Три сестри" и "Вуйчо Ваньо", но не в представте ни като  познатите герои от руската класика.  В ролите заедно с актьорите  Анелия Ташева и Стефан Попов, Радина Думанян и  Красимир Василев,  участва и звездата от филма "Урок",  Маргита Гошева, която от месец май е в пловдивската трупа.

Авторът на "Момчето на последния чин"   Хуан Майорга е най-известният съвременен испански драматург, а пиесата е спечелила най-авторитетната испанска награда за сценични изкуства "Макс".  Сюжетът е за воайорството, което е актуален сюжет на съвремието ни. В спектакъла като гост участва и Стефан Вълдобрев. 

"Сцена на кръстопът" води в Пловдив най-доброто и интересното  от театралния афиш в страната. Гостуват и трупи от Украйна, Англия и Турция.

Фестът ще почете приноса на  двама  изключителни  за българския театър  творци – режисьора Юлия Огнянова и драматурга Константин Илиев. Година след като ни напусна, Огнянова е герой във филма "Това име го забравете" на режисьора Боян Папазов и оператора Иван Тонев. Те разказват една вдъхновяваща история за биячите, цензурите, клоуните и "децата" на Огнянова. Деца, които днес са лицето на българския театър.  Филмът "Това име го забравете" ще бъде представен от авторите си на 18 септември в Камерната зала на Драматичния театър.

„Сцена на кръстопът“ ще отбележи и юбилея на писателя Константин Илиев. На 16 октомври той празнува 80-годишнината си, затова един от акцентите в програмата на фестивала е спектакълът "Великденско вино". Пловдивската премиера е на 20 септември в Камерната зала. Представлението донесе номинации за Аскеер за изгряваща звезда на режисьора Весела Василева, на актьора Свежен Млаенов за ролята на поп Кръстьо и в разделя за "Най-добро представление".  Константин Илиев стана носител на голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство и бе отличен с Аскеер.

"Сцена на кръстопът" е част от Културния календар на Пловдив и се реализира с финансовата подкрепа на община Пловдив и Министерство на културата.

В звуковия файл можете да чуете интервю с Кръстю Кръстев, директор на Пловдивски драматичен театър. 


Още от категорията

Изложба на Ерна Ангелова в галерия "Лабиринт"

Изложба „Виа Понтика“ на Ерна Ангелова ще се открие в галерия „Лабиринт“.  В тази пътуваща изложба младата художничка  създава свят, в който се разказват истории като „Имало едно време“, „Джин Понтика“, „Косите ми дълги, мрежите ми пълни“ и Рибарка, четяща Селинджър по време на безветрие край градове, в които улиците са кръстени на ветрове и птици,..

публикувано на 24.10.17 в 07:25

Петър Анастасов отличен с почетно гражданство

Председателят на Общински съвет Пловдив Савина Петкова ще връчи най-високото пловдивско отличие - "Почетен гражданин на град Пловдив", с което е удостоен поета и драматурга Петър Анастасов.   Решението бе гласувано с пълно мнозинство в Общински съвет Пловдив на 14.09.2017 г.  Официалната церемония по връчването на почетното гражданство е на 24..

обновено на 24.10.17 в 07:21

ГХГ-Пловдив гостува във Виена

Градска художествена галерия – Пловдив представя българско изкуство в пет последователни изложби във Виена. По покана на Българския културен  институт „Дом Витгенщайн“във Виена Градска художествена галерия – Пловдив представя  картини на Цанко Лавренов и Васил Стоев. Експозицята ще бъде открита от директора на галерията Красимир Линков и..

публикувано на 24.10.17 в 07:18

Преге - предаване за света на книгите, 21 - 27 октомври

В предаването за книги на Радио Пловдив на 21. 10. 2017г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Георги Мишев. Матриархат. Сборник повести и разкази. 272 стр., ок. 3А, Хермес, 2017. Божана Апостолова. Все по-далече, все по-близо.  54 ст., 2А, Жанет 45, 2017. Урс Видмер. Кралят на книгите. 86 стр...

публикувано на 23.10.17 в 09:55

Държавна опера-Пловдив дава път на млади таланти

Държавна опера-Пловдив стартира от новия сезон Академия за деца по пеене, актьорско майсторство, балет и приложни изкуства. Така на практика любимата госпожа Опера вече има нова мисия и съвсем скоро подрастващите ще станат част от спектаклите на Държавна опера-Пловдив, а по-късно ще се насладим и на мюзикъли, създаден от деца...

публикувано на 23.10.17 в 09:52

"Времето гледа с десет очи" към мистичните кътчета на България

Книгата на Николай Нинов „Времето гледа с десет очи“ ще бъде представена в книжарница „Сиела“. Автор ни повежда на дълга разходка до познати и непознати мистични кътчета на България, които впечатляват с причудливи форми.  Книгата е в резултат на над 50 000 пропътувани километра с автомобил, 700 часа отвъд пътеките и обход на 300 обекта...

публикувано на 23.10.17 в 07:31

"Изкуството е оръжие" с Анжел Вагенщайн в Дома на киното

Специална прожекция на  документалния филм  „Анжел Вагенщайн: Изкуството е оръжие“ ще се състои в Lucky Дом на киното в рамките на фестивала Синелибри.  След прожекцията ще се  проведе дискусия с участието на  95-годишният писател  и американската режисьорка на филма  Андреа Саймън . Входът е свободен. Анжел Вагенщайн е филмов сценарист,..

публикувано на 23.10.17 в 07:26