РЕКЛАМА

Две пловдивски премиери на "Сцена на кръстопът"

Почитателите на театралното изкуство в Пловдив вече броят дните до началото на  Есенния международен театралания фестивал „Сцена на кръстопът“, който ще се проведе  от 10-ти до 23-ти септември. 

Тазгодишното 21-о издание "Сцена на кръстопът" ще бъде открито на 10 септември с премиерата „Руски мармалад. PostChekhov” от Людмила Улицкая на Драматичен театър-Пловдив.  На следващия ден - 11 септември в Камерна зала е втората пловдивска премиера "Момчето на последния чин" от Хуан Майорга.  И двата спектакъла се поставят за първи път на българска сцена. 

За премиерата на  „Руски мармалад. PostChekhov” в Пловдив се очаква да пристигне авторката Людмила Улицкая.  Постановката е на руския режисьор Владимир Гурфинкел. Руската писателка сама определя пиесата си като afterchekhov и в нея са, както самият Антон Павлович, така и потомците на неговите герои от пиесите "Вишнева градина", "Три сестри" и "Вуйчо Ваньо", но не в представте ни като  познатите герои от руската класика.  В ролите заедно с актьорите  Анелия Ташева и Стефан Попов, Радина Думанян и  Красимир Василев,  участва и звездата от филма "Урок",  Маргита Гошева, която от месец май е в пловдивската трупа.

Авторът на "Момчето на последния чин"   Хуан Майорга е най-известният съвременен испански драматург, а пиесата е спечелила най-авторитетната испанска награда за сценични изкуства "Макс".  Сюжетът е за воайорството, което е актуален сюжет на съвремието ни. В спектакъла като гост участва и Стефан Вълдобрев. 

"Сцена на кръстопът" води в Пловдив най-доброто и интересното  от театралния афиш в страната. Гостуват и трупи от Украйна, Англия и Турция.

Фестът ще почете приноса на  двама  изключителни  за българския театър  творци – режисьора Юлия Огнянова и драматурга Константин Илиев. Година след като ни напусна, Огнянова е герой във филма "Това име го забравете" на режисьора Боян Папазов и оператора Иван Тонев. Те разказват една вдъхновяваща история за биячите, цензурите, клоуните и "децата" на Огнянова. Деца, които днес са лицето на българския театър.  Филмът "Това име го забравете" ще бъде представен от авторите си на 18 септември в Камерната зала на Драматичния театър.

„Сцена на кръстопът“ ще отбележи и юбилея на писателя Константин Илиев. На 16 октомври той празнува 80-годишнината си, затова един от акцентите в програмата на фестивала е спектакълът "Великденско вино". Пловдивската премиера е на 20 септември в Камерната зала. Представлението донесе номинации за Аскеер за изгряваща звезда на режисьора Весела Василева, на актьора Свежен Млаенов за ролята на поп Кръстьо и в разделя за "Най-добро представление".  Константин Илиев стана носител на голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство и бе отличен с Аскеер.

"Сцена на кръстопът" е част от Културния календар на Пловдив и се реализира с финансовата подкрепа на община Пловдив и Министерство на културата.

В звуковия файл можете да чуете интервю с Кръстю Кръстев, директор на Пловдивски драматичен театър. 


Още от категорията

Почитаме Бабинден

Денят на родилната помощ - Бабинден по стар стил, отбелязват днес лекари, акушерки и специалисти, които помагат на жените по време на раждане и в първите дни на новороденото. Древният обичай е в чест на бабите акушерки, които някога са били единствената родилна помощ.  Рано сутринта на Бабинден младите родилки наливат вода от чешмата, слагат китка..

публикувано на 21.01.18 в 09:48

Работно време е, когато хората правят деца

Пловдивският актьор Стоян Сърданов е, или в чужбина, или е много зает. Истинско щастие е, да го чуем в ефира на Радио Пловдив, след  представление с голям успех. Както казва, паднал си е на ролята в спектакъла на Камен Донев "Работно време" в Драматичен театър Пловдив. Работно време е, когато хората правят деца.  В спектакъла на Камен Донев..

публикувано на 20.01.18 в 11:46

Премиера на книгата на Никола Добрев "Срещи по пътя"

 Доц. д-р инж. Никола Добрев,  ще представи книгата си „Срещи  по  пътя“ в Камерната зала на Драматичен театър „Пловдив“. В книгата на Никола Добрев „Срещи по пътя“ читателят е привлечен от откровението на автора, дългогодишен директор на КЦМ. . С много човешка топлота, увлекателно и неподправено инж. Добрев разказва за..

обновено на 20.01.18 в 10:55

Наистина беше невероятно преживяване

Актрисата Ивана Папазова от Драматичен театър Пловдив, след старта на телевизионния сериал „Скъпи наследници“ гостува на Радио Пловдив. Какво преживя с екипа, и какви са предизвикателствата през новата година? Вече можем да кажем малко повече неща, но не всичко, за да е интересно на зрителите. Близо година и половина труд, четири..

публикувано на 20.01.18 в 10:19

Големият Любо Нейков като Големанов, довечера в Дома на културата „Борис Христов“

Комедията на СТ.Л.КОСТОВ „Големанов“ се играе тази вечер  на сцената в Дом на културата „Борис Христов“.  В гравната роля, актьорът Любо Нейков показва в какво се превръща един добър човечец, когато разбира, че има възможност да го изберат на министър.

публикувано на 20.01.18 в 10:12

Децата изразяват себе си чрез изкуството

Днес е първото занимание за годината на фондация "Идентичност" в Пловдив. Стартът е с ателие "Емоционално изкуство". Психологът Таня Ралева разказва за идеята и възможностите децата да преживяват своите емоции чрез изкуство. Ателие „Емоционално изкуство“ е нашата креативна и творческа идея, с която решихме да стартираме новата година...

публикувано на 20.01.18 в 09:48

В "Срещите" - спомен за Иван Андонов

Тази събота в "Срещите"- спомен за големия Иван Андонов. За човека, който притежаваше толкова много дарби - художник, сценарист, актьор, режисьор, аниматор, колекционер на класика... Кое е първото? Пръстът на съдбата, семейството, времето, любовта?... Спомня си с много любов - Люба Маричкова.

обновено на 19.01.18 в 16:44