РЕКЛАМА

ККК обърна гръб на "Пловдив 2019", Фондацията не разбира защо

| обновено на 11.08.17 в 21:53

В писмено обръщение до медиите, Колектив  Кино Космос обявява, че оттегля доверието си и всички свои проекти от Община Пловдив и от Общинска Фондация "Пловдив 2019", както и че преустановява всякакви работни отношения с тях. 

Формацията представлява обединение на професионалисти (архитекти, културни мениджъри, инженери, кино режисьори, дизайнери, фотографи, актьори), поели каузата  "да съхранят кино „Космос” като общественодостъпно културно пространство." 

В мотивите за свалянето на доверието си, те обвиняват Общината и самата фондация в партийна зависимост, политическо кадруване, липса на кадрови капацитет на фондацията да осъществи кампанията Европейска столица на културата и други. 

Според Йордан Чичиков, един от участниците в Колектив "Кино Космос"- оттеглянето не е бягство, а заявка за достойнство и нежелание за съучастие в порочните практики, които общината прилага в комуникацията с културните оператори. Членовете на екипа не смятат, че компрометират идеята ЕСК, включително и пред международни партньори. Според тях, с поведението си,  това правят управляващите в града. Чичиков изказа личната си позиция, че целият проект на домакинството върви към провал и апелира и други организации да се оттеглят, за да не понесат негативите от начина, по който се развива и управлява това начинание. 

Йордан Чичиков от КККТук не става въпрос дали Колектив Кино Космос оттегля доверието си и всички свои проекти от Община Пловдив и Общинската Фондация „Пловдив 2019“, а дали Фондацията е щяла да гласува доверие на проекта им,  заяви за Радио Пловдив Светлана Куюмджиева, артистичен директор на „Пловдив 2019“. 

По думите й в понеделник е щяло да стане ясно дали проекта Културен Космос е сред  класираните от Втора и Трета сесия, а сега просто ще бъде обявен като оттеглен.  Тя отказа да  отговори на въпроса дали все пак  проектът е бил сред класираните , но посочи, че от оттеглянето му програмата на Пловдив 2019 като цяло няма да пострада. 

Куюмджиева  категорично отхвърли обвиненията, че фондацията е зависима институция и й липса кадрови капацитет да осъществи кампанията Европейска столица на културата. „Смея да твърдя, че екипът на фондацията в настоящия си състав има най-силен капацитет да управлява културни проекти, много по-силен отколкото Колектив Космос има“, допълни Куюмджиева. 

Относно твърдението, че Пловдив 2019 е „зависима институция с изключителна партийна намеса“ тя отговори, че „това е несериозно обвинение“ и  припомни, че предстои попълване на Управителния съвет. Според нея оттеглянето на проекта не е голяма изненада, защото Колектив Кино Космос никога не е подхождал с доверие към Фондацията и екипа й

Тя допълни, че  все пак е разочарована, защото хората, свързани с проекта Културен Космос  би следвало да очакват реализация на проекта си, а не да искат неговия провал.  Според нея обаче , е абсолютно невъзможно публична собственост и публични средства да бъдат насочени към частни структури без конкурси и задължителната процедура, за което говорят авторите на проекта. 

С постъпката си те се нареждат до хората, които искат провала на проекта Пловдив ЕСК“, допълни артистичният директор Светлана Куюмджиева.Ето и пълния текст на писмото на Колектив кино Космос:

                        
                           КОЛЕКТИВ КИНО КОСМОС ОТТЕГЛЯ ДОВЕРИЕТО СИ И ВСИЧКИ СВОИ ПРОЕКТИ  
                                 ОТ ОБЩИНА ПЛОВДИВ И ОТ ОБЩИНСКА ФОНДАЦИЯ „ПЛОВДИВ 2019” 

Избирането през 2014г. на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019г. беше повод за гордост и вяра в постигането на качествен културен продукт. Към днешна дата 2017г. – три празни години по-късно, осъществяването на успешна кампания в нейния пълен капацитет, с политическа независимост и гражданско участие, е невъзможна. Колектив Кино Космос се разграничава своевременно от подобно безотговорно поведение, оттегля доверието си и всички свои проекти от Община Пловдив и от Общинска фондация „Пловдив 2019” и преустановява всякакви работни отношения с тях. 

Колектив Кино Космос е обединение на професионалисти (архитекти, културни мениджъри, инженери, кино режисьори, дизайнери, фотографи, актьори), отдали безвъзмездно 5 години (2012- 2017г.) от житейския си път на каузата да съхранят кино „Космос” като общественодостъпно културно пространство. 

През 2014г. Колектива успешно представи гражданската инициатива за спасяването на кино “Космос” пред журиращата комисия за Европейска столица на културата и с проекта си беше залог за успешно сътрудничество между граждани и община. 

В името на идеалите: творческа независимост, естетика, качествен културен продукт и демократичност, проведохме множество срещи с водещи фигури от Община Пловдив (кмет, заместник-кмет по културата и туризма, заместник-кмет по общинската собственост) и от Общинска фондация “Пловдив 2019” (административен директор, артистичен директор) в рамките на два различни мандата. Окуражавани да продължаваме да работим съвместно в духа на апликационната форма, ние разработихме професионално и безвъзмездно: технически проект за площадното пространство; архитектурно заснемане на сградата; бизнес план за развитието ù- КУЛТУРЕН КОСМОС- ПЛАТФОРМА ЗА КУЛТУРА И ОБЩЕСТВО, който директно може да послужи за задание за проектиране; ориентировъчна количествено-стойностна сметка за бъдещ ремонт. Целият ни труд и намерения винаги са били прозрачни за обществеността и са комуникирани в директни срещи или на нашия сайт. 

С днешна дата два милиона лева от общинския бюджет за 2017г. са гласувани за сградата, авторските права са “откупени” задкулисно, време няма, предстои инженерингова поръчка, която ще обезобрази сградата. В срещите ни с Община Пловдив и Общинска фондация ”Пловдив 2019” неясно беше споменавано „нека видим и другата страна”, „има и други интереси”- днес вече е ясно чии са били тези други интереси и от какъв характер са те. 

В своето убеждение, че работим ‘заедно’ с Община Пловдив и с Общинска фондация “Пловдив 2019”, и като поредната стъпка от нашата целенасочена дейност, през 2016г. разработихме и предадохме проект КУЛТУРЕН КОСМОС към отворената покана на фондацията. Проектът е неразривно свързан със сградата на кино ”Космос” и с едноименния бизнес план. 

Днес, 11.08.2017г., преди обявяването на резултатите от Фондацията и независимо от тях, Като отчита следните факти: 

• Община Пловдив действа централизирано, непрозрачно и в преднамерена последователност, която не е в името на града; 

• Община Пловдив изолира активните граждани, утвърдените професионални и културни организации; 

• Със своето пренебрегване и възпрепятстване на гражданските инициативи Община Пловдив устойчиво се бори за гражданско безразличие и пасивност; 

• Общинска фондация “Пловдив 2019” е ЗАВИСИМА институция с изключителна партийна намеса. Целият ù състав е подменян неколкократно до пълното заличаване на фигурите и ценностите, спечелили титлата;

• Общинска фондация “Пловдив 2019” няма кадровия капацитет да осъществи кампанията Европейска столица на културата. Вместо да развива качествена културна, общностна и гражданска дейност, Фондацията се фокусира върху масови събития или използва успеха на вече утвърдени такива. 

• Поради гореизброените факти, основните проекти на апликацията, свързани с „Тютюневия град”, о-в Адата, кино „Космос”, кв. Столипиново и други емблематични градски пространства, вече са компрометирани и нереализуеми. Сградата на Кино “Космос” е превзета от партийни и надпартийни интереси. 

• Днес, година и четири месеца преди крайния срок, липсата на време се използва като претекст за прекрачване на законови и етични норми. Инженерингови поръчки се подготвят за: Кино “Космос”, сградата на Дружеството на пловдивските художници, площад Централен. Съкращаването на срокове води до некачествени проекти, строителство с минимални инвестиции и посредствен краен резултат.

• Некачествената архитектура продължава да доминира в град с титлата Европейска столица на културата, един от най-старите градове в Европа; 

• Община Пловдив прахосва титлата Европейска столица на културата, която успешно можеше да бъде носена от друг български град с по-достойно управление и да представи страната ни в много по-благоприятна международна светлина. Като изобличава поведението на главните водещи фигури в Община Пловдив и в Общинска фондация “Пловдив 2019” като недостойно и противоречащо на интересите на града ; Като загърбва целия положен интелектуален и физически труд, безвъзвратно и безвъзмездно дареното време; Колектив Кино Космос оттегля: 

• Доверието си от проекта Европейска столица на културата 2019 и от отговорните за неговото качествено изпълнение институции - Община Пловдив и Общинска фондация “Пловдив 2019”; 

• Проекта си КУЛТУРЕН КОСМОС от отворената покана на Общинска фондация “Пловдив 2019” и запазва ексклузивни права над него. 

С популяризирането на настоящото становище Колектив Кино Космос отказва да участва в огромната материална и морална кражба, наречена Пловдив- Европейска столица на културата 2019. 

P.S. Подробно описание на проекта КУЛТУРЕН КОСМОС е прикачено към настоящото становище. Колектив Кино Космос не се отказва от осъществяването на проекта си и ще продължи да търси алтернативна подкрепа.
Още от категорията

Пловдив гаси светлините за Часа на Земята

"Часът на Земята" се отбелязва тази вечер със символично гасене на светлините за един час .  Световната  инициатива на Световния фонд за дивата природа  обединява хора от 180 държави в действия срещу климатичните промени и загубата на биоразнообразие.  В нея тази година се включват 109 български общини.  Пловдив подкрепя събитието като..

обновено на 24.03.18 в 13:27

Психологията е многолика професия

В Пловдив Дружеството на психолозите в България провежда Регионална среща – дискусия „Българските психолози за европейско развитие на професията в България“. Целта е да се обсъдят създаване на  нормативни, организационни, квалификационни и ресурсни условия за по-добра реализация и професионално развитие на младите психолози у нас. В срещата..

публикувано на 24.03.18 в 11:40

Земята е живо същество, има сърце и мозък

За "Часът на Земята" разговаряме с д-р Румен Стоилов. Как хората възприемат Земята? Хората възприемат Земята консуматорски, като нещо бездушно, което те трябва да моделират и ползват. Ден на Земята е хубаво, но това са неща, които трябва да правим всеки ден. Това означава ли, че 364 дни ние не мислим за Земята? Сега ще гасим за един час..

публикувано на 24.03.18 в 11:14

Близо 400 абсолвенти се дипломират във ФМИ

Факултетът по математика и информатика (ФМИ) на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тържествено  връчва тази събота  дипломите на 391 абсолвенти.  Дипломираните бакалаври са 260, като 64 от тях са отличници, а магистрите са 131, от които отличниците – 88.  ФМИ е над 50-годишна история и е сред авторитетните образователни и..

обновено на 24.03.18 в 10:09

Предсрочни парламентарни избори ще има още преди евровота

БЗНС ще се присъедини към политическия проект на ДСБ, „Да България“, и "Зелените". Пред Радио Пловдив лидерът на земеделците Николай Ненчев съобщи, че очакват през април политическото споразумение да бъде финализирано. В момента се работи по конструкцията, по начина на вземане на решение, по посланията и програмата на новото дясно обединение...

обновено на 23.03.18 в 16:54
koritarov

Срещата ЕС – Турция е деликатна и изключително трудна

България  ще е домакин на срещата ЕС – Турция. Очаква се в понеделник в резиденция Евксиновград във Варна в срещата да участват и да разговарят председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Ердоган. Журналистът  Георги Коритаров коментира  за Радио..

публикувано на 23.03.18 в 16:14

Намаляват държавната поръчка на ПУ за част от специалностите

Държавата да субсидира обучението на 45 918 студенти в 37 държавни висши училища през новата учебна година. Това предвижда Проект на Решение за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации през 2018–2019 година, който е публикуван в електронния портал за обществени консултации...

публикувано на 23.03.18 в 11:03