РЕКЛАМА

Започват нови разкопки на Момчилова крепост

| обновено на 11.08.17 в 10:17
Снимка: Михаил Хубчев

Регионалният исторически музей в Смолян започва  нови разкопки на "Момчиловата крепост" край село Градът.

Те ще се финансират със средства, отпуснати от държавната програма за проучване на археологически обекти. От Министерството на културата са определени 11 000 лева, с които ще се направят разкопките през септември.

Археолозите ще изследват част от 160 метровата стена на крепостта с прилежащите помещения. Това са поредни разкопки на "Момчиловата крепост", която бе превърната в туристически обект. В момента около 75 метра от стената са експонирани за посещение на туристите.

Очакванията са да се научи още за фортификацията в Родопите през Средновековието и за живота в това високопланинско военно укрепление, уточни научният ръководител на разкопките - археологът д-р Николай Бояджиев.

 "Момчиловата крепост" е късноантична и средновековна крепост, съществувала като укрепление през 6-7 в., и през 11-14 в. Там са открити и тракийско скално светилище на 6 000 години, и параклис от XIII-XIV век.

Живка Танчева разговаря с д-р Николай Бояджиев за предстоящите проучвания на екипа, които започват на 1 септември. 


Още от категорията

Пещерното богатство е силно подценено в България

Българското пещерно дружество и дейността им ще бъдат представени днес, преди всичко насочени към изследването и опазването на пещерите и карста. Ще бъдат показани кадри от новооткритата Бисерна пещера в България, както и от международните експедиции в Косово, Атон, Киргизстан, Китай и Антарктида. Бисерната пещера се намира в Шуменското..

публикувано на 22.08.17 в 10:08

Европа се е самоомагьосала, а интеграционната идея се проваля

Не може  да има толерантност и сигурност, заяви за Радио Пловдив проф. Марин Русев от  катедра „Регионална и политическа география“ на СУ.  Европа да се оттегли от глобалистичното решаване на делата на други държави. Европа се е самоомагьосала и интеграционната идея се проваля, заради ясно видими противоречиви политики.  От една страна..

публикувано на 21.08.17 в 10:44

Подценява се ресурсът на ромската общност в България

България трябва да използва труда на ромите, защото ако се запази досегашната тенденция, страната е изправена пред много сериозни изпитания. Вместо да се внасят 5-6 000 души от различни страни да работят дали по Черноморието или другаде, българската икономика е по-добре да се обърне към ромите. Важно е оба че на първо място да бъде поставено..

публикувано на 21.08.17 в 10:31

Тероризмът е еманация на разпадащия се човешки морал

Това е екстремната проява на морал, който напоследък владее планетата. Морал- да не понасяш другия. Много хора днес живеят като атоми, които не се съобразяват с другите. Светът сам не се търпи. Коментарът е на експерта по сигурност Димитър Йончев, с когото разговаряме след атентатите в Испания.   Другият е нечовешка територия, продължава..

обновено на 18.08.17 в 14:48

Съдът може да спре минаването през вратите на законите, ако иска

В България обществените поръчки са символ на корупция, а в международен план е точно обратното, там те са символ на прозрачност. Защо се получава така е темата ни разговор със Зорница Славова от Института за пазарна икономика, автор на анализ по темата. Основният проблем е в съдебната система, ако се спре безнаказаността, нещата ще се..

публикувано на 18.08.17 в 13:12

Няма давност за истината, странно е, че опозицията така се изнерви

За скандала около проекта "Цанков камък", години по- късно даден за проверка на прокуратурата, за политическото "цопване" на камъка, който активизира опозицията в лицето на на БСП и ДПС, за харченето на обществените пари разговаряме с Десислава Атанасова - депутат от ГЕРБ, зам.-председател на правната комисия в НС. По думите й търсенето на..

публикувано на 18.08.17 в 12:27

Световната клептокрация флиртува и направлява терора

Тактиката с използване на превозни средства получи опасно широко разпространение в Европа, но атаките в Испания показват координиран и преднамерен удар, казва в своя коментар експертът по антитероризъм Христо Смоленов.  Горчива ирония е, че ударът е по един толкова толерантен град, къкъвто е Барселона. Според експерта службите по сигурност..

обновено на 18.08.17 в 11:30