РЕКЛАМА

„Пиещият човек в света на кръчмата“

Последната книга на писателя и  преподавател в СУ проф. д-р Валери Стефанов  „Пиещият човек в света на кръчмата“, която излезе наскоро,  изследва  пиещият човек, а не пияницата,  и как през хилядолетията  „ един човек не пие, за да се напие, а за да се превърне в някой друг“. 

Идеята за тази книга е на проф. Валери Стефанов, който кани за историческата част в книгата учителката по история Милена Менкова. Познати са изследвания за пишещия човек, за пътуващия човек, за играещия човек, а  тази книга за пиещия човек е    по -скоро философски трактат  за пиещия човек, антропологическо есе, което изследва  кръчмите в световната история и  как алкохолът с неговата двойнственост  променя човешката психология. "Душата пие, а тялото се напива и това е драматична симбиоза". 

За  пиещия  човек  това е начина да  се избяга от скуката, от нормата,  от това, да бъдеш непрекъснато самия себе си. 

Кръчмата  като тема  намира  отзвук   в световната литература. В книгата се представят  напитки и автори още от времето на Шумер, Египет  и  античността, арабските алхимици, средновековието и Ренесанса,  до наши дни.  От Сократ и Платон, Бодлер и Верле, Ботев  с темата за механата, религиозните практики, превръщането от Христос на водата във вино и много други. 

Цялото интервю с проф. д-р Валери Стефанов е в звуковия файл.

Снимка

Още от категорията

Европа се е самоомагьосала, а интеграционната идея се проваля

Не може  да има толерантност и сигурност, заяви за Радио Пловдив проф. Марин Русев от  катедра „Регионална и политическа география“ на СУ.  Европа да се оттегли от глобалистичното решаване на делата на други държави. Европа се е самоомагьосала и интеграционната идея се проваля, заради ясно видими противоречиви политики.  От една страна..

публикувано на 21.08.17 в 10:44

Подценява се ресурсът на ромската общност в България

България трябва да използва труда на ромите, защото ако се запази досегашната тенденция, страната е изправена пред много сериозни изпитания. Вместо да се внасят 5-6 000 души от различни страни да работят дали по Черноморието или другаде, българската икономика е по-добре да се обърне към ромите. Важно е оба че на първо място да бъде поставено..

публикувано на 21.08.17 в 10:31

Тероризмът е еманация на разпадащия се човешки морал

Това е екстремната проява на морал, който напоследък владее планетата. Морал- да не понасяш другия. Много хора днес живеят като атоми, които не се съобразяват с другите. Светът сам не се търпи. Коментарът е на експерта по сигурност Димитър Йончев, с когото разговаряме след атентатите в Испания.   Другият е нечовешка територия, продължава..

обновено на 18.08.17 в 14:48

Съдът може да спре минаването през вратите на законите, ако иска

В България обществените поръчки са символ на корупция, а в международен план е точно обратното, там те са символ на прозрачност. Защо се получава така е темата ни разговор със Зорница Славова от Института за пазарна икономика, автор на анализ по темата. Основният проблем е в съдебната система, ако се спре безнаказаността, нещата ще се..

публикувано на 18.08.17 в 13:12

Няма давност за истината, странно е, че опозицията така се изнерви

За скандала около проекта "Цанков камък", години по- късно даден за проверка на прокуратурата, за политическото "цопване" на камъка, който активизира опозицията в лицето на на БСП и ДПС, за харченето на обществените пари разговаряме с Десислава Атанасова - депутат от ГЕРБ, зам.-председател на правната комисия в НС. По думите й търсенето на..

публикувано на 18.08.17 в 12:27

Световната клептокрация флиртува и направлява терора

Тактиката с използване на превозни средства получи опасно широко разпространение в Европа, но атаките в Испания показват координиран и преднамерен удар, казва в своя коментар експертът по антитероризъм Христо Смоленов.  Горчива ирония е, че ударът е по един толкова толерантен град, къкъвто е Барселона. Според експерта службите по сигурност..

обновено на 18.08.17 в 11:30

Борисов се извини заради фейсбук активността на ГДБОП

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов е звъннал по телефона на Васил Коцев, който преди ден беше привикан в ГДБОП заради критична публикация във Фейсбук към министър-председателя. Чухме се с Васил Коцев по телефона. Казах му, че нито знам, нито ме интересува, нито бих позволил на някой такова нещо. Мисля, че се разбрахме. Извиних му се. Пък и..

публикувано на 17.08.17 в 14:28