РЕКЛАМА

„Пиещият човек в света на кръчмата“

Последната книга на писателя и  преподавател в СУ проф. д-р Валери Стефанов  „Пиещият човек в света на кръчмата“, която излезе наскоро,  изследва  пиещият човек, а не пияницата,  и как през хилядолетията  „ един човек не пие, за да се напие, а за да се превърне в някой друг“. 

Идеята за тази книга е на проф. Валери Стефанов, който кани за историческата част в книгата учителката по история Милена Менкова. Познати са изследвания за пишещия човек, за пътуващия човек, за играещия човек, а  тази книга за пиещия човек е    по -скоро философски трактат  за пиещия човек, антропологическо есе, което изследва  кръчмите в световната история и  как алкохолът с неговата двойнственост  променя човешката психология. "Душата пие, а тялото се напива и това е драматична симбиоза". 

За  пиещия  човек  това е начина да  се избяга от скуката, от нормата,  от това, да бъдеш непрекъснато самия себе си. 

Кръчмата  като тема  намира  отзвук   в световната литература. В книгата се представят  напитки и автори още от времето на Шумер, Египет  и  античността, арабските алхимици, средновековието и Ренесанса,  до наши дни.  От Сократ и Платон, Бодлер и Верле, Ботев  с темата за механата, религиозните практики, превръщането от Христос на водата във вино и много други. 

Цялото интервю с проф. д-р Валери Стефанов е в звуковия файл.

Снимка

Още от категорията

"Точно днес" на 19 март-за новата седмица и цветните дни

Да оцветим последния зимен ден 19 март с настроение за доброто му начало! Ако бъдете с нас от 6.00 до 9,30 часа ето събеседниците "Точно днес" : Кметът Иван Тотев за строежа на новата галерия на ул. "Гладстон", защото днес се отваря обществената поръчка. Кметът на Смолян Николай Мелемов за новия път, който до понеделник трябва да е изграден, за..

публикувано на 18.03.18 в 16:44

Руските служби се престарават, а Лондон има полза да е жертва

Кой има интерес от скандала с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря? Как се провят политически изводи и се предприемат политически действия при липсата на факти? Каква е връзката на шпионския скандал с нестабилността на Великобритания след Брекзит и предстоящите президентски избори в Русия? По тези теми в предаването „Ден след ден“..

публикувано на 16.03.18 в 16:48

Проглед на бунт, ако им вземат парите за ремонт на улица

Жителите на с. Проглед са готови на протест, ако отпуснатите с Постановление  на Министерски съвет по искане на кмета на Чепеларе Славка Чакърова 218 хиляди лева бъдат отклонени към обекти в селата Забърдо и Павелско. Това заяви за Радио Пловдив  кметският наместник на селото Марио Куцинов.  Той обясни, че с  решение на финансовия министър са отпуснати..

публикувано на 16.03.18 в 15:44

Александър Секулов и Диана Добрева в "Извън протокола"

В „Извън протокола“  са  драматургът Александър Секулов и режисьорката Диана Добрева. Те  разказват за предстоящия премиерен спектакъл на Пловдивския театър  „Дебелянов и ангелите“, в който действието се развивива на Южния фронт от Първата световна война и младите актьори, които не са ходили в казарма,  са в ролите на войници.

публикувано на 16.03.18 в 13:13

Пет усмивки за всяко нещо, което ни е ядосало

Защо не сме между щастливите народи?  Като Финландия, която води този списък. По един от последните индекси на щастието,  публикуван в Доклад на ООН, от 156 държави България е на 105-то място. След Египет . Анализ на психолога доц. Маргарита Бакрачева.  Важно е по какви критерии се измерва индекса на щастието , каза доц.Бакрачева. При някои от..

публикувано на 16.03.18 в 11:10

В стратегията за национална сигурност има иновативност

В тази стратегия има иновативни политики по сигурност, които да се надяваме, че ще бъдат реализирани,   така коментира  приетата от парламента актуализация на с тратегията за национална сигурност  проф.Николай Радулов експерт по национална сигурност.  Във все по-глобалното ни време с все повече вътрешни и международни конфликти, проф. Радулов..

публикувано на 16.03.18 в 10:46

Договор с Русия за МИГ-29 е против членството ни в НАТО

Незабавно да спре процедурата по ремонта на българските самолети МИГ-29 в Русия!  Това призова  Атлантическият съвет на България по повод избора на Руската самолетостроителна компания “МИГ” (РСК „МиГ“) за поддръжката на българските изтребители МиГ-29.  Решението е от  6 март  и е на министъра на отбраната  Красимир Каракачанов ...

публикувано на 15.03.18 в 16:01