РЕКЛАМА

„Пиещият човек в света на кръчмата“

Последната книга на писателя и  преподавател в СУ проф. д-р Валери Стефанов  „Пиещият човек в света на кръчмата“, която излезе наскоро,  изследва  пиещият човек, а не пияницата,  и как през хилядолетията  „ един човек не пие, за да се напие, а за да се превърне в някой друг“. 

Идеята за тази книга е на проф. Валери Стефанов, който кани за историческата част в книгата учителката по история Милена Менкова. Познати са изследвания за пишещия човек, за пътуващия човек, за играещия човек, а  тази книга за пиещия човек е    по -скоро философски трактат  за пиещия човек, антропологическо есе, което изследва  кръчмите в световната история и  как алкохолът с неговата двойнственост  променя човешката психология. "Душата пие, а тялото се напива и това е драматична симбиоза". 

За  пиещия  човек  това е начина да  се избяга от скуката, от нормата,  от това, да бъдеш непрекъснато самия себе си. 

Кръчмата  като тема  намира  отзвук   в световната литература. В книгата се представят  напитки и автори още от времето на Шумер, Египет  и  античността, арабските алхимици, средновековието и Ренесанса,  до наши дни.  От Сократ и Платон, Бодлер и Верле, Ботев  с темата за механата, религиозните практики, превръщането от Христос на водата във вино и много други. 

Цялото интервю с проф. д-р Валери Стефанов е в звуковия файл.

Снимка

Още от категорията

Да изговорим всичко за спасените и за депортираните евреи

Тази година година се навършват 75 години от спасяването на българските евреи и депортацията на 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот в нацистките лагери на смъртта.  По този повод паметните събития през месец март 1943 година, Организацията на евреите в България „Шалом“ подготвя национална програма в цялата страна,..

публикувано на 18.01.18 в 10:36

Оптимист съм за Музей на медицината в Пловдив

Медицинският университет в Пловдив започна да събира експонати за Музей на медицината. Идеята е да бъде в новата сграда на библиотеката. Проф. Виктория Сарафян, зам. рекотор по научно-изследователската дейност говори за идеята и нейното реализиране: Идеята се роди спонтанно, но тя е закономерно продължение на многогодишни усилия в Нощ..

публикувано на 18.01.18 в 10:10

Подценявайки акушерките, държавата е в дълг към всяка жена

Акушерките настояват началното им възнаграждение да е най-малко три минимални заплати. Това е едно от исканията, които обсъдиха участниците в дискусионен форум "Акушерката - подценената професия".  Специалистите настояват още за нормативни промени, чрез които законово да се регламентират пренатални, постнатални и патронажни грижи в извънболничната..

публикувано на 18.01.18 в 10:10

За здравеопазването - не субсидии, а реформа

Отмяната на лимитите за болниците за 2015 г. от ВАС е очаквано решение и ние знаехме, че ще се случи, заяви председателят Българската болнична асоциация Андрей Марков. Другото, което обаче всички очакваме, е  не само общинските, а всички болници да получат целева субсидия, тъй като болничната система  по досегашния начин не може да функционира...

публикувано на 17.01.18 в 16:17

Целта на вота е управляващите да коригират политиката си

БСП внесе в НС вот на недоверие, посветен на борбата с корупцията. Столетницата го направи сама, без ДПС, които обаче ще подкрепят вота, но със свои аргументи.  Депутатът от ДПС Хасан Адемов обясни, че преди Нова година са заседавали на 2 пъти контактни групи, които да формулират темата и мотивите на общия вот. В началото на тази година обаче БСП..

публикувано на 17.01.18 в 14:40

Историята трябва да се учи, не да се премълчава

Доц. Георги Митрев, ръководител Катедра по история и археология в ПУ "Паисий Хилендарски, коментира в ефира на Радио Пловдив н овата учебна програма за 10 клас по история обявена от МОН. Удачно ли е комунистическия режим и властта по времето на Тодор Живков да влязат в учебниците за 10-ти клас? Различни организации твърдят, че тоталитарния..

обновено на 17.01.18 в 11:13

Несправедливо е решението за иновативните лекарства

Не съм съдник на Министерството на здравеопазването, но това решение по същина е крайно несправедливо към самите пациенти и към структури, които се занимават с лечение на болни от злокачествени заболявания. Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доктор Парашкев Цветков, директор на Комплексен онкологичен център-Пловдив по..

публикувано на 17.01.18 в 10:02