РЕКЛАМА

Фибоначи и златна спирала в изложбата"UNIVERSE"

Числовия ред на Фибоначи и Принципа на Златната спирала са в картините на варненската художничка и фотографка  Цвета Убчева. Тя ги представя в изложбата "UNIVERSE" , която се открива на 12 август в  галерия „Arsenal of Art“ в квартал Капана. 

В творческо изследване "Universe“, Цвета Убчева работи с природни обекти, подчинени на числовия ред на Фибоначи и принципа на „Златната спирала“. Използва техните цветове, форми, положение в пространството, числена и геометрична пропорционалност в търсене на  символика и  хармония. 

Още древните гърци, художниците от Ренесанса, астрономи и архитекти, мистици, биолози и музиканти  и до  днес продължават да  използват и обсъждат  числото Фи, което носи уникални математически свойства и се проявява навсякъде в природата.

Нарича творбите си модерно изкуство, те са  колажирани и  са в лимитирана серия, в центъра на която е "Цветето на живота". 

Изложбата се открива на 12 август от 18.30ч. в галерия „Arsenal of Art“ в Капана. 

Цялото интервю с Цвета Убчева е в звуковия файл. 

Още от категорията

Изложба на Ерна Ангелова в галерия "Лабиринт"

Изложба „Виа Понтика“ на Ерна Ангелова ще се открие в галерия „Лабиринт“.  В тази пътуваща изложба младата художничка  създава свят, в който се разказват истории като „Имало едно време“, „Джин Понтика“, „Косите ми дълги, мрежите ми пълни“ и Рибарка, четяща Селинджър по време на безветрие край градове, в които улиците са кръстени на ветрове и птици,..

публикувано на 24.10.17 в 07:25

Петър Анастасов отличен с почетно гражданство

Председателят на Общински съвет Пловдив Савина Петкова ще връчи най-високото пловдивско отличие - "Почетен гражданин на град Пловдив", с което е удостоен поета и драматурга Петър Анастасов.   Решението бе гласувано с пълно мнозинство в Общински съвет Пловдив на 14.09.2017 г.  Официалната церемония по връчването на почетното гражданство е на 24..

обновено на 24.10.17 в 07:21

ГХГ-Пловдив гостува във Виена

Градска художествена галерия – Пловдив представя българско изкуство в пет последователни изложби във Виена. По покана на Българския културен  институт „Дом Витгенщайн“във Виена Градска художествена галерия – Пловдив представя  картини на Цанко Лавренов и Васил Стоев. Експозицята ще бъде открита от директора на галерията Красимир Линков и..

публикувано на 24.10.17 в 07:18

Преге - предаване за света на книгите, 21 - 27 октомври

В предаването за книги на Радио Пловдив на 21. 10. 2017г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Георги Мишев. Матриархат. Сборник повести и разкази. 272 стр., ок. 3А, Хермес, 2017. Божана Апостолова. Все по-далече, все по-близо.  54 ст., 2А, Жанет 45, 2017. Урс Видмер. Кралят на книгите. 86 стр...

публикувано на 23.10.17 в 09:55

Държавна опера-Пловдив дава път на млади таланти

Държавна опера-Пловдив стартира от новия сезон Академия за деца по пеене, актьорско майсторство, балет и приложни изкуства. Така на практика любимата госпожа Опера вече има нова мисия и съвсем скоро подрастващите ще станат част от спектаклите на Държавна опера-Пловдив, а по-късно ще се насладим и на мюзикъли, създаден от деца...

публикувано на 23.10.17 в 09:52

"Времето гледа с десет очи" към мистичните кътчета на България

Книгата на Николай Нинов „Времето гледа с десет очи“ ще бъде представена в книжарница „Сиела“. Автор ни повежда на дълга разходка до познати и непознати мистични кътчета на България, които впечатляват с причудливи форми.  Книгата е в резултат на над 50 000 пропътувани километра с автомобил, 700 часа отвъд пътеките и обход на 300 обекта...

публикувано на 23.10.17 в 07:31

"Изкуството е оръжие" с Анжел Вагенщайн в Дома на киното

Специална прожекция на  документалния филм  „Анжел Вагенщайн: Изкуството е оръжие“ ще се състои в Lucky Дом на киното в рамките на фестивала Синелибри.  След прожекцията ще се  проведе дискусия с участието на  95-годишният писател  и американската режисьорка на филма  Андреа Саймън . Входът е свободен. Анжел Вагенщайн е филмов сценарист,..

публикувано на 23.10.17 в 07:26