РЕКЛАМА

Персеидите ще озарят небето тази нощ

| обновено на 12.08.17 в 10:06

Тази нощ може да се наблюдава метеорният поток "Персеиди". 

Явлението ще бъде видимо след 22 часа и 30 минути, като за това не е необходим телескоп, а място което е далеч от светлините на града.

Според астрономи от БАН метеоритният дъжд ще бъде особено интензивен, като ще достигне до 150 метеорита на час. 

Me,ierorje са най-популярният метеорен поток, който се наблюдава през юли и август. Метеоритният дъжд е активен от 17 юли до 24 август и в зависимост от годината достига своя максимум на 12 или 13 август. 

Персеидите са бели метеори със следи, движещи се със скорост около 60 км/сек. Повечето от тях изгарят в мезосферата и/или термосферата на земната атмосфера на височина над 80 километра.


Още от категорията

Съдът върна изненадващо на прокуратурата делото срещу Райфъла

Вторият съдебен състав, който трябваше да гледа отначало  новото дело срещу  Атанас Червенков, известен с прозвището Райфъла и неговата група, върна делото обратно на прокуратурата.   Неочакваният обрат настъпи, след като съдът прецени, че в обвинителния акт са допуснати процесуални нарушения. Въпреки това, Червенков и другите обвиняеми..

обновено на 17.01.18 в 18:48

12 години затвор за убийството в с. Турян

12 години затвор получи 63-годишният Петър Русев, който уби приятелката си в смолянското село Турян. Окръжен съд-Смолян наложи на Петър Русев наказание от 12 години лишаване от свобода при първоначален “строг” режим. Делото се е гледало по съкратеното съдебно следствие, като обвиняемият е признал фактите и обстоятелствата, описани в..

публикувано на 17.01.18 в 18:47

Дадоха ход на делото за разрушения тютюнев склад на "Одрин" 8

Два документа за статута на емблематичния тютюнев склад на пловдивската ул. „Одрин“ 8 да бъдат представени по делото за съборената сграда. Това поиска при старта на делото прокурор Дилян Пинчев, като уточни, че  са те са подписани от експерти на Националния институт за недвижимо културно наследство  (НИНКН) на една и съща дата през 2014-та..

публикувано на 17.01.18 в 14:12

2,53 лева на апартамент за парното в общите части след вътрешно саниране

Първата сграда в Пловдив с вътрешно саниране е завършена по проект на електро и топлореносното дружество.  Вътрешна отоплителна инсталация показва минимален разход за топлинна енергия от общите части, сочат данните на доставчика.  Жилищната сграда в Пловдив, чиято сградна инсталация EVN Топлофикация преустрои през 2015 г. от вертикален в..

публикувано на 17.01.18 в 11:39

Старт по същество на делото за събарянето на тютюневия склад на "Одрин 8"

Над 30 свидетели са призовани за делото срещу бизнесмените, обвинени за разрушения тютюнев склад на ул. „Одрин“8. Същинският съдебен процес започва тази сутрин в Пловдивския окръжен съд и ще продължи през следащите два дни.  Подсъдими са Георги Бранеков и Александър Николич от ръководството на фирмата, стопанисваща емблематичната сграда на „Ориент..

обновено на 17.01.18 в 09:58

Публична лекция в Пловдивския университет за ролята на жените и пола

„Жените в историята и историята на жените и пола” е темата на публичната лекция, която организира катедрата по история и археология на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". По проблема ще говори проф. Красимира Даскалова от Философския факултет на Софийския университет, която има научни интереси в областта на модерната европейска..

публикувано на 17.01.18 в 06:48

Поредна среща на Райфъла с Темида

В пловдивския Окръжен съд отново стартира делото срещу Атанас Червенков-Райфъла и още четирима души за опит за предумишлено убийство и за палежи на автомобили. Петимата са обвинени в опита за убийство на Аргир Гяуров през февруари, 2014 година. Тогава собственикът на частен медицински център бе намушкан няколко пъти с нож във входа на блока си в район..

публикувано на 17.01.18 в 06:33