РЕКЛАМА

Персеидите ще озарят небето тази нощ

| обновено на 12.08.17 в 10:06

Тази нощ може да се наблюдава метеорният поток "Персеиди". 

Явлението ще бъде видимо след 22 часа и 30 минути, като за това не е необходим телескоп, а място което е далеч от светлините на града.

Според астрономи от БАН метеоритният дъжд ще бъде особено интензивен, като ще достигне до 150 метеорита на час. 

Me,ierorje са най-популярният метеорен поток, който се наблюдава през юли и август. Метеоритният дъжд е активен от 17 юли до 24 август и в зависимост от годината достига своя максимум на 12 или 13 август. 

Персеидите са бели метеори със следи, движещи се със скорост около 60 км/сек. Повечето от тях изгарят в мезосферата и/или термосферата на земната атмосфера на височина над 80 километра.


Още от категорията

Срутището на пътя Смолян - Мадан пак тръгна след валежите

Огромното срутище, което блокира пътя Смолян – Мадан отново тръгна след обилните валежи от последното денонощие. Хората от селата край срутището са нащрек след обилните валежи. Притеснени са да не останат без ток и вода, тъй като през срутището минава водопровода има и електрически стълбове. Кметът на Търън Явор Говедаров каза:..

обновено на 19.03.18 в 11:32

5 са подадените оферти за строителството на новата галерия на "Гладстон"

Пет са подадените в законовия срок оферти за проектиране и изграждане на нова изложбена зала на ул. „Гладстон“. Всички оферти са постъпили в петък, 16 март, когато бе крайният срок, съобщи председателят на комисията по избора Тодор Тодоров, директор на дирекция „Обществени поръчки“ в община Пловдив. Документи за проектиране и изграждане на..

публикувано на 19.03.18 в 11:31

Цвета Караянчева на посещение в Парашутната бригада

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства в Пловдив на тържественото честване на 75-ата годишнина от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Сили за специални операции.    Председателят на парламента ще приеме почетния строй и ще присъства на заупокойната молитва в памет на загиналите военни..

обновено на 19.03.18 в 09:50

Обходният път от Смолян за Мадан ще се забави със седмица

Разговор в програма "Точно днес" с кмета на Смолян  Николай Мелемов  за новия път, който  трябва да бъде изграден, за да има движение до Мадан. Заради паднала скала изграждането на трасето от километър и половина ще се забави, макар и там да се работи постоянно. Това съобщи Мелемов и обеща, че до края на седмицата до 25 март ще бъде асфалтирано...

публикувано на 19.03.18 в 09:46

Министър Вълчев участва в учителска конференция в Пловдив

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще участва в конференция "Ресурсният учител - значим фактор за приобщаващото образование", която ще се състои в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" от 13.30 часа.  По-рано през деня /9.30 ч./ той ще бъде в Младежкия център в града, където ще бъдат представени добри примери и практики, свързани с..

обновено на 19.03.18 в 09:08

Променят маршрутите на линиите 12 и 116

Поради интензивния трафик по бул. „Васил Априлов“, се  оптимизира  маршрутът на автобусни  линии №12 и 116 от масовия вътрешноградски транспорт, съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“. Промените влизат в сила от 19 март /понеделник/, както следва: Линия №12 / кв. „Христо Смирненски“ – ИЗК „Марица“/: бул. „Христо Ботев“ -..

публикувано на 19.03.18 в 06:45

Оранжев код заради бурни ветрове и валежи

За цялата страна действа оранжев код заради бурни ветрове и валежи. Очаква се рязко понижение на температурите, възможни са градушки, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология. 104 спасителни операции са провели през изминалото денонощие пожарникари и спасители. Няма пострадали хора. Голяма част от сигналите са били за..

обновено на 18.03.18 в 15:13