Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектите за Пловдив 2019 - форми, съдържания, пари...

| обновено на 16.08.17 в 11:13

Как Фондация „Пловдив 2019“ разпредели над 5 милиона лева за 67 проекта?  И кои се оказаха най-добре платени ?   Въпросът е  за  огласената  преди ден от фондация Пловдив 2019 сума от  5 356 000 лева  за проекти за програмата ЕСК, разпределени на  2 и 3 сесия на фондацията. Точно тези проекти ще бъдат " основният скелет на ЕСК ", по думите на артистичния директор на Пловдив 2019 Светлана Куюмджиева. В този основен скелет, най-голямата сума отива за фондация Едно и Асен Асенов.

За три одобрени проекта,/ а са кандидатствали с пет/, фондация Едно получава 740 000 лева за три фестивала. Като за единия от тях са 600 000 лева - Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс. Точно той е най-скъпият от втора и трета сесия на фондацията. 

В интервю за Радио Пловдив Асен Асенов заяви, че не е фаворит на фондацията, а  културните проекти не са спорт, за да има класиране, и пренасочи сюжета към други проекти, с по-голямо от неговото финансиране.  Какво означават 600 000  лева, когато се говори за културна програма, коментира той. И препоръча да се обсъждат проектите и от първата сесия, а не само от последните две. А дали  фондацията ще влезе в рамката на тези 600 000 хиляди лева,  вместо исканите милиони, все още не било решено. Дискутирали.  Всичко е по правилата, каза още Асенов, а той ги спазвал. 

Интересен е начинът, по който бяха огласени резултатите от двете сесии.  Освен общите суми,  на пресконференция в понеделник, на хартиен носител беше дадена оскъдна информация само с името на кандидатите, и то съкратено, на английски език и  цифрите с исканите, проектните  и получените пари. За съдържанието на проектите бяхме препратени към сайта на фондацията. За 190 проекта - одобрените и неодобрените. На този етап, на този сайт има качени кратки резюмета на журито за проектите, от които за творческата им същност има по няколко изречения. 

За Радио Пловдив артдиректора на Пловдив 2019 Светлана Куюмджиева  заяви, че проектите се оценяват всеки сам за себе си, по реда на постъпването, с индикативни стойности, а  не със суми. И няма предпочитание към никого, няма фаворити. "Досега от пловдивската общественост не са отправили брожение, адресирано  до нас за Асен Асенов, по-скоро от страна на неговата фондация има брожение към нас, че са получили по-малка сума", заяви Куюмджиева. 

Според нея, кандидатурите с пловдивско седалище не са ощетени  -  Пловдивският театър с 300 000, Сдружение Изкуство днес на Емил Миразчиев с два проекта общо за 360 000 лева, фондация Спектра с два проекта от по 150 000  и 120 000  лева и др. 

 А от чуждестранните партньори, за тези от Германия, чиито два проекта са получили всеки по 345 000, общо 690 000 лева, Куюмджиева каза, че за тях тези суми са много по-ниски от тези, с които работят на европейска сцена. 

Тече 10-дневният срок, в който одобрените проекти трябва да актуализират бюджетите си. Защото от заявените над 59 милиона лева, са отпуснати над 8 милиона и половина. 

Съставът на комисията, която журира проектите:  д-р Светлана Куюмджиева, проф. Ханс - Дитрих Шмит, Надя Гризо, проф. Галина Лардева / външен експерт/ и д-р Диана Андреева / външен експерт/ .

Каква ли ще бъде съдбата на проектите за ЕСК  ? Ще се откажат ли и други, както Колектив Кино Космос ? Ще се сменят ли и ще напускат ли още от управлението на фондацията, а това ще се приема за безметежност ? И има ли наистина някой, който иска да провали Пловдив ЕСК ? Защо ли ? И кой, кой ?

Е, понякога совите не са това, което са. Но понякога са точно това. 

Репортажът е в звуковия файл. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23

Над 450 изпълнители участват в конкурса "15 лалета" в Хисаря

Повече от 450 изпълнители, възпитаници на 64 музикални школи от 31 населени места, ще участват в Националния младежки конкурс за поп и рок музика "Петнадесет лалета".  Дванадесетото издание на конкурса ще се проведе от днес до неделя на сцената на Народно читалище „Иван Вазов 1904“ в Хисаря, съобщи музикалният директор на форума Иван Димов...

публикувано на 25.04.24 в 06:17

Светлина Стоянова идва в Пловдив с постановката "Севилския бръснар"

Оперната прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката „Севилския бръснар“ на Росини на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“. Младото сопрано със стремителна международна кариера в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала-Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в..

публикувано на 25.04.24 в 06:13