Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От паметниците до терминалите, училищата и "Агресията" на 17 август

| обновено на 17.08.17 в 08:31

Архимандрит Кирил Нектариев  е един от най-големите  възрожденски български дарители. Той е родственик на Христо Ботев и братята Евлоги и Христо Георгиеви. Досега в родния му град Сопот нямаше  почетен знак за него.  Паметникът му ще бъде открит на   на 5 септември за празника на община Сопот. Репортаж на Иванка Петкова. 

 Новият терминал за комбиниран превоз на товари по шосе и железен път край Пловдив ще бъде управляван от дружеството „Терминали“ ЕАД, което е дъщерно на транспортната компания ПИМК. Правителственото решение определя операторът да държи комплекса 27 години и да инвестира малко над 15 милиона лева. За бъдещето на интермодалния терминал Емил Костов разговаря с Пенко Несторов, съдружник в ПИМ.

Концесионерът се задължава да извършва годишно плащане в размер на 60 000 лв., което ще нараства в зависимост от инфлационния индекс за съответния период. Инвестициите, които концесионерът се задължава да извърши в обекта за срока на концесията, са в размер на 15 100 835 лв., като 2 230 493 лв. от тях трябва да бъдат вложени в интермодалния терминал през първите две години от договора. Интервю на Емил Костов.  

Докъде стигнаха ремонтите на пловдивските училища  и детските площадщи ? Графици ,саниране, проекти. Заместник-кметът Стефан Стоянов в интервю на Веселина Пеева

Какви са важните моменти в работата на млекопроизводители и на властите, които ги контролират по пътя, така че до нас да достигнат качествени млечни продукти –  темата се обсъжда в четвъртък  на работна среща между РИОСВ – Пловдив  с ВиК и млекопреработвателите с участие на   експерти от Областна дирекция по безопасност на храните. Репортаж Живка Танчева.

 "Агресията" в цивилизованото ни общество.  И отношението  към “агресивните” деца и младежи  на  възпитатели, учители, педагози, терапевти и родители. Новата книга на датския писател Йеспер Юл  " Агресията" представя  издателят от "Жанет 45"  Манол Пейков. 

  Докато пазим самообладание, обществото ни приема. Изпаднем ли в депресия обаче, започват да се кокорят насреща ни и да се чудят: “Ама как е възможно! Та ти си винаги толкова бодър, толкова позитивен, толкова весел!”. Ако се развилнеем и застрашим нечий живот, светът престава да ни разбира. “Просто невероятно! Беше така мил, така любезен и кротък!”  Всеки се стреми да “помогне”: с успокоителни думи, с всевъзможни изрази на приятелство и с безкрайно внимание. На никого не му хрумва да предложи платформа, на която конфликтите и агресията да се изкажат или изпуснат свободно.  

Слушайте ни. "Точно днес". На 17 август четвъртък. От 7 до 9.30 ч. 

.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02

"Добро утро, ден" със Славка Щерева

Славка Щерева е учител по руски език и дългогодишен директор на Средно училище „Любен Каравелов“ в Пловдив, известно като „най-добрата школа за народни инстументи и народно пеене“. Убедена е, че да бъдеш учител е мисия и отговорност, с която могат да се справят само добри хора, и че зад всеки успешен директор стои екип от съмишленици,..

обновено на 14.05.23 в 10:08