Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 дуални и 101 професионални паралелки в Пловдив и областта

Една от най - актуалните посоки в образованието днес продължава да бъде професионалното и в частност дуалното обучение. 

Засилва се интересът към професионалното образование в цялата страна, обявиха през тази седмица от МОН.

Как Пловдив успя да се впише в тенденцията за засилен интерес към професиите в средното училище? 

Може да чуете интервю с началника на РУО-Пловдив Иванка Киркова в звуковия файл.

След трето класиране в Пловдив и областта има 101 паралелки професионално образование и 88 профилирани в гимназиите. Това съобщи Иванка Киркова. По думите и дуалното обучение ще бъде осъществено в 5 паралелки. 

Статистиката сочи, че са закрити 21 паралелки, заради по-слаб интерес на учениците към тях. От тях 10 са професионалните, а 11 профилираните.

Тази година са заложени с близо 10% повече прием в професионалните гимназии, обясни още Киркова. Тя уточни, че в процеса на прием са привлечени както общините, така и фирмите от Тракия икономическа зона. 

Най-голям интерес има към митническа и данъчна администрация в НТГ-Пловдив, и това се формира като една от топ специалностите тази година. Засилено е било кандидатстването и към новата специалност "Приложно програмиране".

В другия край на класацията е трайната липсата на интерес от учениците към специалностите от машиностроенето, строителството, заварчици и др. технически дейности. 

Продължава приемът на ученици във всички професионални гимназии, които все още имат свободни места до 12 септември, уточниха от РУО-Пловдив. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35