Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават разкопките на "Източната порта на Филипопол"

За археологическия комплекс в Пловдив  с национално значение „Източната порта на Филипопол“ с правителствено решение вече са разрешени реставрация, експониране, туристически и други дейности на общинско ниво. 

По искане на община Пловдив, тя получава правото да управлява за срок от десет години комплекса "Източна порта на Филипопол". Имотът е археологическа недвижима културна ценност с категория "национално значение". Предоставянето му на общината ще позволи реставрация, експониране и управление.  Опазването на обекта и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности, ще се извършват от Регионалния археологически музей - Пловдив.

За Радио Пловдив директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов каза, че Източната порта на Филипопол, която датира от втори век, е в сравнително добро състояние. Въпреки че на обекта, който е защитен с огради,  подпорните дървени скари от първоначалните разкопки са изчезнали. В комплекса са открити много емблематични за Филиполол находки.

 На този обект, разположен в североизточното подножие на Трихълмието, е най-голямата улица  с над 13 метра ширина и два и половина метра тротоари . Предстоят реставрационни и експозиционни дейности.

Продължават и археологическите разкопки на най-голямата тракийска могила Малтепе. 

Интервюто с Костадин Кисьов е в звуковия файл.


СнимкаСнимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 април

В предаването за книги на Радио Пловдив на  13.04.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Най-добрите японски разкази.216 стр., ок. 4А, Изток-Запад, 2024. Реймон Кьоно. Упражнение по стил. 128 стр., ок. 3А, Фама +, 2024. Джон Кенеди Тул. Сговор на глупци. 632 стр., ок. 4А, Лист, 2024...

обновено на 15.04.24 в 17:11

Plovdiv Vibes отново ще радва пловдивчани за 10 дни

Фестивалът  Plovdiv Vibes ще резонира в седем различни градски зони от 19 до 28 април! Тазгодишното издание на фестивала следва темата “Трансформации”, и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития, и трансформации в градски пространства. Интересни акценти в изданието ще бъдат фотографските изложби “Трансформации” на младия..

публикувано на 15.04.24 в 15:45

Пловдив ще развива културния мениджмънт по проект Cult art Pro

Фондация „Пловдив 2019“ спечели нов европейски проект - Cultart Pro с финансиране от половин милион лева. Това е най-високо оцененият проект сред повече от 70 кандидатури към програмата Еразъм+, управлявана от  Център за Развитие на Човешките Ресурси в България.  Проектът, който вече имаше едно издание в Пловдив, ще се реализира в..

публикувано на 15.04.24 в 13:45

Виктория Тичинска показва "Истинските инфлуенсъри" в Радио Пловдив

Истинските инфлуенсъри“ е названието на изложбата, която  се открива в Културния център на радио Пловдив.  Проектът е на младата авторка Виктория Тичинска, която посвещава дипломната си работа на българските параолимпийци и техните невероятни истории за силата на човешкия дух. В експозицията са включени 12 картини – масло и цветни моливи,..

обновено на 15.04.24 в 09:06

Клавирен концерт "Мостове на изкуството" в АМТИИ

През април започна реализиране на проекта „Музикален мост Италия-България“ в АМТИИ-Пловдив, по идея и концепция на световноизвестния цигулар и диригент Евгени Шевкенов . Инициативата е съвместна между Академията, община Пловдив и Италианския културен институт в България.  Тази вечер предстои заключителният концерт в залата на АМТИИ,..

публикувано на 15.04.24 в 09:05