Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки проблем има решение, въпросът е как ще се подходи

В интервю пред Радио Пловдив Здравко Димитров говори за най-важните задачи и най-големите проблеми, които предстоят за решаване в Пловдивска област. Той беше един от малкото ръководители, които не бяха сменени по време на служебното правителство на проф. Огнян Герджиков.

 „Много от моите колеги се разделиха с постовете, защото някой беше дал на г-н Герджиков грешния съвет да постъпи така, за да имало прозрачни и честни избори" – заяви в началото г-н Димитров. "По принцип няма как един областен управител да влияе на изборите. Това и казах на професора при една наша среща”.

По-нататък управитетелят на Пловдивска област сподели, че започналият ремонт на пътя Пловдив – Асеновград ще бъде завършен в срок, който е 15 септември 2018 година: 

„Може и малко по-рано да стане. Това е много важен обект. Оказва се , че този път е вторият по натовареност след Цариградско шосе в София. Не случайно го наричат „убиец”. Надявам се, че след неговото завършване катастрофите значително ще намалеят, както и че културата на шофьорите значително ще се подобри. 
В интерес на истината на някои места бяха пропуснати входа и изхода към някои магазини и складове, а ако бяха затворени с мантинела, това щеше да попречи на нормалната им дейност. Смятам, че най-късно до 5 години след завършване ремонта на този път, той ще се развие изключително много”, подчерта той.

Другият приоритет в строителството ще бъде довършването на южния околовръстен път. „В противен случай все едно не сме направили нищо" – категоричен е Областният управител. – "Ще се образуват тапи и то доста големи. Сега също ги има, тогава ще се увеличат най-малко двойно. Тези два проекта ще вървят ръка за ръка. Ако мислим дългосрочно и в перспектива, трябва да ги изградим на всяка цена”.

Според Здравко Димитров завършването на каскада „Въча” е с огромно значение. „Питейната вода е приоритет пред всичко останало" – твърди той. – "Дори пред тази, която отива към ВЕЦ-овете и се използва за еленергия. Когато приключим с изграждане на този обект, чиста питейна вода ще достига до над 1 млн. потребители. Защото водата, която пием от „Марица”, няма как да не й се влошават качествата. Имайки предвид най-вече тръбите, които достигат до нас”.

 За предстоящия първи учебен ден на 15 септември губернаторът е предупредил кметовете на всички общини от областта да обърнат внимание на всички знаци и пешеходни пътеки пред училищата. „Помолил съм от София да ни изпратят нагледни материали, за да могат учители, директори да обърнат специално внимание на учениците от първи клас, а и не само на тях, на правилата на движение, които трябва да се спазват”.

Здравко Димитров не крие и основните проблеми, които стоят за решаване: „Почистването на речните корита, на каналите е задължително. Знаем, че през есента, която чука на вратата, както и през пролетта, падат най-много дъждове. Непрекъснато изпращам писма да кметовете да не забравят да го правят. Някои реагират, други нямат нужните финанси. Мисля, че тук държавата трябва да се намеси по-решително. И пари да се дават за превенция. Предварително! Да има някакъв бюджет. Иначе всеки областен знае къде са му проблемите”.

 Г-н Димитров не избяга и от онова, което се случва в Асеновград. „Проблемът е неприятен. И за едната, и за другата страна. Но ми прави впечатление, че едни и същи хора протестират, едни и същи хора искат да застанат пред камерите, да ги дават по телевизията. Без търпение, без отстъпчивост нещата няма как да се случат. Нещата са изтървани не от вчера и от оня ден, а много отдавна. Всеки един проблем има своето решение, въпросът е как ще се подходи. Компромисът от двете страни е задължителен. Това е неизбежно. Време е да помъдреем като нация. Да бъдем по-толерантни и по-добри”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49