Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болните от рак са само хора с временни затруднения

Болните от рак не трябва да се третират като инвалиди. Това са хора, които имат временни затруднения и трябва да се щадят в този период, но през останалото време да работят и да изпълняват задълженията си”, посъветва психоложката на фондацията на Нана Гладуиш „Една от 8” Антонина Топалова. 

Тя и други представители на организацията пристигнаха днес с Розовия кемпер в КОЦ – Пловдив, за да окажат своята подкрепа на жени, които преминават през диагнозата.

Най-често жените питат за стъпките на лечението – какво предстои, каква ще е последващата терапия.   Запознаваме ги с всичко, обясни офис-мениджърът на фондацията Вера Николова. 

Тя уточни, че жените могат да се консултират със специалисти относно храненето

. Няма забранителни, а препоръчителни храни – по време на лечението и след това. След приключване на терапията се води балансиран режим – от всичко по малко, без да се прекалява или изключват групи храни. 

По отношение на витамини и хранителни добавки, имуномодулатори и имуностимулатори Николова подчерта, че за всичко жените трябва да се допитат до онколога. Това е необходимо, тъй като има имуномодулатори, които влияят на имунната система по време на химиотерапия и променят картината.

Розов кемпер на Една от 8“ е част от проекта „Сърдечни приятелки“. За 6 месеца, от юли той ще обиколи  25 града в страната и главни онкологични болници.

По време на среща с новия управител на КОЦ-а , д-р Парашкев Цветков даде идея за извършване на профилактични прегледи за ранно откриване на злокачествени тумори, съвместно с фондацията в труднодостъпни райони. 

В момента КОЦ – Пловдив прави такива консултации със своя техника и специалисти. Подобни прегледи вече са извършени от екип на специализираното лечебно заведение в Златоград иИвайловград, а през октомври предстои и в Девин. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правителство ще има, министрите на ГЕРБ са експерти

Правителство ще има, въпросът е в какъв състав ще бъде то. Вижда се, че преговорите в предишните дни не са били достатъчно ефективни. Това заяви политическият анализатор Георги Харизанов след връчването на първия мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС. Според него имената, които изтекоха за предложени министри от страна на ГЕРБ – Деница..

публикувано на 18.03.24 в 16:13

Битката в сглобката е за реалната власт и ще се води още седмица

Политологът Явор Сидеров коментира пред Радио Пловдив, че липсата на проектоправителство на този етап е резултат на сагата с неподписаното,  неуважено и непопулярно коалиционно споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още преди девет месеца. "Ако ясно бяха разписани правилата за ротация, ако се спазваха и уважаваха, сега нямаше да ги има тези циркове...

публикувано на 18.03.24 в 15:48
Манол Генов, депутат от БСП

Категорично ще сме против кабинет начело с Мария Габриел

Мария Габриел получи папката с първия мандат, но окончателно дали ще имаме правителство ще стане ясно утре по обяд. Междувременно неофициално изтече списъка с министри, като нови са общо 7 имена (6 от ГЕРБ и 1 от ПП-ДБ). За политическите игри търсим коментара на пловдивския депутат от БСП  Манол Генов , малко след като партията даде брифинг. Генов..

публикувано на 18.03.24 в 15:31

След победата на изборите Путин ще "втвърди" политиката си

Никой не се е съмнявал в победата на Владимир Путин. Тя беше заложена предварително, като бяха внимателно отстранени всички по-рискови кандидати. Накрая останаха такива, които са близки до линията на Кремъл и бяха във властта. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив журналистът Валерий Тодоров , който бе и дългогодишен..

публикувано на 18.03.24 в 13:17
Христо Панчугов

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ пренатегнаха и счупиха сглобката

Пореден опит за извиване на ръце и политически шантаж, така политологът Христо Панчугов определи позициите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ часове преди връчването на мандата.  "Това води до усещането, че ситуацията е отвъд постигането на споразумение и въпросът не е в направените, а в ненаправените отстъпки", посочи анализаторът. Липсват достатъчно..

публикувано на 18.03.24 в 10:14