РЕКЛАМА

В новия политически сезон ни чакат бури пред затишие

Политическият сезон започна вяло, но само на преден план, защото свикнахме с голямо противопоставяне между ГЕРБ и БСП в предишните месеци. Дори на управляващите това им харесва, защото усетиха, че когато имат яростен противник,  това затяга и техните редици, сблъсквайки се двете партии се крепят една - друга, коментира пред Радио Пловдив социологът Първан Симеонов. 

Усещането за вялост идва и от факта, че  предишният сезон някак си не свърши, противопоставяния имаше и през август. Ще има сблъсъци през новия сезон за антикорупционния закон, за въоръжаването на армията, за бюджета, прогнозира той.

Според него протестът, който се организира тази вечер, но анонимно в социалните мрежи, изглежда повече като активно мероприятие, без усещане за координация, което е предпоставка да се провали.

Мнението на анализатора е, че в третото си правителство ГЕРБ имат по- стабилен партньор – Патриотите. С тях те  просто продължават предишното полувреме. Заради по- острото противопоставяне по линията управляващи – опозиция в парламента сме свидетели на факта ярки в приказките, не толкова ярки в действията, но това е духът на времето, ние живеем в постистина, в който разказът, интерпретацията са по- важни от случките и действията. Не случайно в парламента, особено вляво, влязоха толкова журналисти. Парата е в свирката или пък локомотивът върви напред – нека публиката да прецени, каза Първан Симеонов.

Той смята, че Веселин Марешки изпадна в неловка политическа ситуация, като изгуби значимост, както ББЦ и БДЦ в предишния парламент. Те изгубиха значимост като парламентарна група и понесоха  доста удари по съдебна линия. Освен това присъствието на Валери Симеонов маргинализира Марешки. 

Това кара ПГ на Воля да бъде по- бойка. Марешки знае какво се случва, когато е в позицията на резервно колело.Той, обаче, има стабилна група в Народното събрание и има автентична подкрепа сред гражданите заради ниските цени на горивата и лекарствата. Друг е въпросът че ГЕРБ и Борисов така управляват. Затова шуми, в опит да не се обезцени, че няма да събори правителството е ясно, коментира социологът.

Трудно е да се чакат изненади, когато хората не искат изненади. Данните за това как хората възприемат икономиката и личните си финанси  са категорични – в икономиката има известно ускорение, имаше летен сезон, а това означава комфорт за властта, има и политическа предвидимост. В тези условия не виждам енергия за промяна. 

Като няма такава трудно ще има поръчка за изненади и трусове. Освен това на прага е Европейското председателство, което ще доведе до политическо затишие. По- скоро в политиката ще има буря пред затишие, ще има ежби, но после те ще утихнат, за да не се изложим пред чужденците.


Още от категорията

20 000 лева глоба за погребаната в центъра на Пловдив археология

Глоба до 20 хиляди лева ще бъде наложена на инвеститор на строителен обект в Пловдив заради унищожаване на археологически находки. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Стоилка Игнатова, която отговаря за паметниците на културата от Южен- Централен регион в Министерството на културата. Историята: Изкопните работи на строеж на улица..

публикувано на 24.11.17 в 16:20

С повишено внимание на Черен петък

Кампанията „Черен петък“, особено популярна в САЩ, но набира скорост и у нас - въпреки честите нелоялни търговски практики. Как да се предпазим от тях в морето от обещания за горещи намаления, отстъпки и разпродажби – по темата говорим с Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“. Има хора, които ще направят добри покупки. Но..

обновено на 24.11.17 в 12:55

На Балканите се връща разумът

Най-хубавото е, че най-напред се връща в България и в Македония. Благодарение на този разум, на това разбиране, че пътят може да бъде само напред и към бъдещето, се стигна и до това уникално събитие в един ден да се подпишат 10 договора в различни области. И категорично да се заяви волята и на двете държави за евроатлантическа..

обновено на 24.11.17 в 11:50

Коледен базар в помощ на децата от институциите

Благотворителен коледен базар организира от 15 до 17 декември в Мол „Пловдив“ Движението на българските майки в града, което подава ръка на децата от социални институции. Имаме нужда от подкрепа на творци, които искат да дарят сувенири, картини, бижута, картички и др. Те ще се предлагат на коледния базар, а средствата ще се използват за..

публикувано на 24.11.17 в 10:56

Почитаме Света Екатерина

На 24 ноември православната църква почита Света великомъченица Екатерина. Имен ден празнуват дамите с имена Екатерина, Катя, Тинка, Катерина, Катина, Кина, Тина, Катрин. Според преданието Екатерина била една от най-образованите жени на своето време. Тя е дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет по времето на император..

публикувано на 24.11.17 в 06:57

Няма да влезем в пленарна зала, докато Иво Христов е депутат

ПГ на „Воля“ няма да влиза в пленарната зала на Народното събрание, докато депутатът от левицата Иво Христов не подаде оставка, заради репликата си, че 80% от българите са дебили. Заместник-председателят на групата Кръстина Таскова заяви пред Радио Пловдив, че се надяват от БСП по най-бързия начин да се разграничат от Христов и го принудят той..

обновено на 23.11.17 в 16:54

"Стерилизирана" Струмица посрещна Бойко като "трета майка"

Понякога ми се струва, че обикновените хора в България и Македония познават историята по- добре от историците и политиците. Хората знаят, че говорят на един език, че сме били един народ, че политическите  и исторически обстоятелствата са го разделили и дори се е насаждало противопоставяне . Това сподели Владимир Перев журналист в Скопие.  Той..

публикувано на 23.11.17 в 16:03