РЕКЛАМА

В държавата няма свежи пари, Валутният борд пречи

Автор:

Финансистът Кольо Парамов е привърженик на тезата, че България е сериозно закъсняла с приемането на еврото и ползите, които то би донесло на икономиката ни. В интервю за Радио Пловдив той изчисли, че през изминалите 8 години сме изгубили 32 милиарда евро от целевата помощ, която можеше да получим от ЕЦБ. 

Това беше фаталното за нашия стандарт и живот. Ние се увлякохме, че Валутният борд ще ни гарантира нашата стабилност и успеваемост в сравнение с румънците и курса на леята. Румънците, обаче, по- добре изиграха картите си и завоюваха по- големи успехи. При нас нещата се капсулираха и необходимостта от приемането на еврото сега, само показва колко сме назад.

Икономическият растеж и ниската безработицата са успокоителни, но не решават въпроса, коментира Парамов.

Според него в момента влизаме в ситуация, която е непредвидима относно инвестициите от чужбина. Нужен ни е ръст от 5 – 7 на сто. 

Щом се колебаем за някакви 15 – 20 лева на учителите на месец, за 100 лева за полицаите или 50 лева за пенсионерите, значи нямаме пари. Фундаменталният въпрос е един – няма свежи пари, валутният борд не позволява увеличаване на доходите и стандарта на българите. Това е истината, подчерта финансистът. 

Неговата оценка е, че не сме инвестиционно привлекателни, защото няма доверие в управлението, в стабилността  на държавата. За каква инвестиция да става дума, когато имаме казуса КТБ. Направени бяха много грешни приватизационни сделки като тази с Български морски флот. Трябваше да се обърнем за инвестиции от Изток, от Китай, от Южна Корея. Това правят в Унгария.  Има много парадокси в икономическото състояние на държавата, каза той.

Кольо Парамов е убеден, че казусът КТБ ще има огромно влияние върху кандидатурата ни за еврозоната. Той очаква много сериозна атака по закона „Магнитски“.  По думите  му, тук става въпрос за преследване и реализиране на една антилогична и антинародна цел. 

Още от категорията

Пловдив може да поеме още два МОЛ-а

В края на 2017 г. южноафрикански фонд сключи сделка за най-големия свободен терен в центъра на града, на който се предполага, че ще строи МОЛ. Теренът е от 36 дка на мястото на бившата Сточна гара за стойност на сделката над 17 млн лв. Доколко Пловдив може да поеме строителството и на още един МОЛ – събеседник е Мирослав Язов – председател на..

публикувано на 19.01.18 в 17:08

Посещението на Ангела Меркел е положителен знак

Посещението на канцлера на Германия Ангела Меркел в София утре е показателно за значението, което Германия отдава на България като председатестващ  Съвета на ЕС. То-само по себе си, е положителен факт ,  смята проф. Лазар Копринаров, дипломат и университетски преподавател. По думите му е трудно да се предвидят темите на предстоящия разговор на..

публикувано на 19.01.18 в 16:58

Казармата не е отживелица, тя превръща младежите в мъже

Ние не измисляме топлата вода наново , заяви по повод идеята за доброволна военна служба  депутатът от Патриотичния фронт Славчо Атанасов, бивш кмет на Пловдив, председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.  В момента 5 500 места в нашата армия не са заети , каза той и обясни, че идеята на обединените..

публикувано на 19.01.18 в 16:25

Самотата и отчуждението са съвременен феномен

Фактът, че във Великобритания  вече има нов пост „министър на самотата“ не звучи смайващо. Доста по-отдавна в една много по-малка и незабележима от наша гледна точка държава – Бутан имат министър на щастието. Там е роден и индексът за измерване на щастието, заяви социологът Мира Радева.    Истината е, че когато хората преодолеят войните,..

публикувано на 19.01.18 в 11:02

Нужно е прелицензиране и обучение за частните охранители

Ексдиректорът на Националната полиция ген. Васил Василев  в интервю за Радио Пловдив подкрепи промените в закона за частната охранителна дейност, но само  след  прелицензиране и обучение на  частните охранители.  Промените в закона  за частната охранителна дейност бяха приети на второ четене в парламента. Те дават възможност кметовете да могат да..

публикувано на 19.01.18 в 10:39

„Ден след ден“ стана на 25 години

Днес следобедното предаване на Радио Пловдив "Ден след ден" навърши 25 години. Кръстник е Александър Момчилов, който тогава е директор на радиото. Преди всичко пожела на екипа: "Да сте живи и здрави", а коментарът е:   Нито сън,  нито илюзия, защото това е един от джинглите с най-дълъг живот в Радио Пловдив. Когато започна „Ден след ден“..

публикувано на 18.01.18 в 17:33

Срещу явлението "деца раждат деца" - правителствени мерки

Актуалният въпрос е провокиран от ниската раждаемост, която страната ни отчита и е въпрос на национална сигурност, заяви  пловдивският депутат  от БСП и член на парламентарната комисия по въпросите на младежта и спорта Теодора Халачева.  По думите й демографската криза е следствие от дългогодишната „изключваща“ политика в сферата на..

публикувано на 18.01.18 в 16:39