РЕКЛАМА

В държавата няма свежи пари, Валутният борд пречи

Автор:

Финансистът Кольо Парамов е привърженик на тезата, че България е сериозно закъсняла с приемането на еврото и ползите, които то би донесло на икономиката ни. В интервю за Радио Пловдив той изчисли, че през изминалите 8 години сме изгубили 32 милиарда евро от целевата помощ, която можеше да получим от ЕЦБ. 

Това беше фаталното за нашия стандарт и живот. Ние се увлякохме, че Валутният борд ще ни гарантира нашата стабилност и успеваемост в сравнение с румънците и курса на леята. Румънците, обаче, по- добре изиграха картите си и завоюваха по- големи успехи. При нас нещата се капсулираха и необходимостта от приемането на еврото сега, само показва колко сме назад.

Икономическият растеж и ниската безработицата са успокоителни, но не решават въпроса, коментира Парамов.

Според него в момента влизаме в ситуация, която е непредвидима относно инвестициите от чужбина. Нужен ни е ръст от 5 – 7 на сто. 

Щом се колебаем за някакви 15 – 20 лева на учителите на месец, за 100 лева за полицаите или 50 лева за пенсионерите, значи нямаме пари. Фундаменталният въпрос е един – няма свежи пари, валутният борд не позволява увеличаване на доходите и стандарта на българите. Това е истината, подчерта финансистът. 

Неговата оценка е, че не сме инвестиционно привлекателни, защото няма доверие в управлението, в стабилността  на държавата. За каква инвестиция да става дума, когато имаме казуса КТБ. Направени бяха много грешни приватизационни сделки като тази с Български морски флот. Трябваше да се обърнем за инвестиции от Изток, от Китай, от Южна Корея. Това правят в Унгария.  Има много парадокси в икономическото състояние на държавата, каза той.

Кольо Парамов е убеден, че казусът КТБ ще има огромно влияние върху кандидатурата ни за еврозоната. Той очаква много сериозна атака по закона „Магнитски“.  По думите  му, тук става въпрос за преследване и реализиране на една антилогична и антинародна цел. 

Още от категорията

Българското образование се нуждае от вдъхновение

Това е най-светлият ден в годината може би за нас, българите, защото го свързваме със словото и със светлината. И тъй като наистина  светът, животът, човеците са започнали в Словото, вероятно и ние имаме усещането, че сме част от тази митология.  А какво е личното ми усещане за празника - малко раздвоено,  защото едновременно чествайки митологиите..

публикувано на 24.05.18 в 13:19

Изкуството на превода - смисъл се улавя с много четене

Един текст, когато се чете, той трябва да се чете с разбиране. В редакторската си работа през годините много често съм се  сблъсквала с това, че хората четат повърхностно.  Специално преводачът трябва да  обръща внимание на всяка една дума, на това, което е искал да каже авторът,  неговия подтекст, да се чете и между линиите, а не да се  спира..

публикувано на 24.05.18 в 12:18

Дългът на учителя е изпитание, кръст, който носим

Като всеки човек,  за мене е  много ценно трудът ми да бъде оценен. Никой от нас не е самотен остров и разбира се, е окриляващо за всеки  творец, когато общността потвърди по някакъв начин смислеността на това, което е направил. Винаги много съм обичала празника, но този 24 май през 2018-та година за мене е специално издание, заяви носителката на..

публикувано на 24.05.18 в 11:16

Да рисуваш с микроорганизми е вдъхновяващо

Когато стане въпрос за изкуство, бактериите и плесените не са първото нещо, за което се сещаме, но учени от България показват художествената страна на една неособено привлекателната тема в изложбата „Агар Арт“. Тя ще се проведе между 1 юни и 1 юли тази година в Регионалния природонаучен музей – Пловдив и включва 40 творби от микроорганизми...

публикувано на 23.05.18 в 14:55

След изпитите на малки и големи - радост и разочарование

Над 5000 зрелостници в Пловдив и областта днес държаха втората задължителна матура и още толкова седмокласници решаваха задачи на външното оценяване, което доведе до страсти и вълнения сред хиляди родители. Ще започнем от зрелостниците, избрали за втори изпит математиката. Те оцениха своя изпит като по-трудно ниво спрямо предходната година...

публикувано на 23.05.18 в 14:26

Ден преди GDPR да влезе в сила, ние сме частично подготвени

Христо Нихризов е лице от екипа на фондация "Право и интернет"- една от организациите, които консултират бизнеса за въвеждането на новия регламент за защита на личните данни. Ден, преди GDPR да влезе в сила, българското законодателство все още не е синхронизирано за този стандарт. Надеждите са Законът за личните данни да се ремонтира до края на..

публикувано на 23.05.18 в 11:28

Показваме пред Русия комплекси и историческо малодушие

Да се говори за рестарт на отношенията между България и Русия е подвеждащо, каза в предаването "Точно днес" политологът Деян Кюранов. От една страна не се казва какво се рестартира, а от друга разговорите нямат адекватно на формата си съдържание.  Според него посещението на президента Румен Радев и срещата му с Владимир Путин показва комплексирана..

публикувано на 23.05.18 в 10:28