РЕКЛАМА

В държавата няма свежи пари, Валутният борд пречи

Автор:

Финансистът Кольо Парамов е привърженик на тезата, че България е сериозно закъсняла с приемането на еврото и ползите, които то би донесло на икономиката ни. В интервю за Радио Пловдив той изчисли, че през изминалите 8 години сме изгубили 32 милиарда евро от целевата помощ, която можеше да получим от ЕЦБ. 

Това беше фаталното за нашия стандарт и живот. Ние се увлякохме, че Валутният борд ще ни гарантира нашата стабилност и успеваемост в сравнение с румънците и курса на леята. Румънците, обаче, по- добре изиграха картите си и завоюваха по- големи успехи. При нас нещата се капсулираха и необходимостта от приемането на еврото сега, само показва колко сме назад.

Икономическият растеж и ниската безработицата са успокоителни, но не решават въпроса, коментира Парамов.

Според него в момента влизаме в ситуация, която е непредвидима относно инвестициите от чужбина. Нужен ни е ръст от 5 – 7 на сто. 

Щом се колебаем за някакви 15 – 20 лева на учителите на месец, за 100 лева за полицаите или 50 лева за пенсионерите, значи нямаме пари. Фундаменталният въпрос е един – няма свежи пари, валутният борд не позволява увеличаване на доходите и стандарта на българите. Това е истината, подчерта финансистът. 

Неговата оценка е, че не сме инвестиционно привлекателни, защото няма доверие в управлението, в стабилността  на държавата. За каква инвестиция да става дума, когато имаме казуса КТБ. Направени бяха много грешни приватизационни сделки като тази с Български морски флот. Трябваше да се обърнем за инвестиции от Изток, от Китай, от Южна Корея. Това правят в Унгария.  Има много парадокси в икономическото състояние на държавата, каза той.

Кольо Парамов е убеден, че казусът КТБ ще има огромно влияние върху кандидатурата ни за еврозоната. Той очаква много сериозна атака по закона „Магнитски“.  По думите  му, тук става въпрос за преследване и реализиране на една антилогична и антинародна цел. 

Още от категорията

В Парламента няма реформаторски сили

Парламентарното  реалити поднесе екстремен сюжет за държавността.  Гледахме го през седмицата, гравитираща около темите за вота на недоверие, за корупцията, приватизацията, рестарта на енергийните проекти, парламентарното  „сритване“ на Нинова и Кутев, бойкота на червените, оставката на най-първия в държавата. И веднага на следващия ден -..

публикувано на 18.11.17 в 10:53

Безконтролното прилагане на антибиотици увеличава рисковете

На 18-ти ноември световната общественост отбелязва юбилейния 10-ти Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците - инициатива на Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) от 2008 г. Тази кампания се  провежда и под егидата на СЗО с участието и на САЩ и редица неевропейски страни по целия свят.  Откритието и..

публикувано на 18.11.17 в 09:41

Съвестта ми е абсолютно чиста

Нагоре по цени, но със стари собственици ще се реализира и пловдивският проект за разкриване на Римския форум от източната страна на Централна поща. Срещу 5 милиона 163 хиляди лева община Пловдив ще изкупи имота, продаден на частен инвеститор през 2003-та година за 1 милион и 200 хиляди лева. За сделката и ползите – интервю с екскметът..

публикувано на 17.11.17 в 17:11

Главчев не се разкая, тръгна си, за да не се изложим пред чужденците

Председателят на ЕП Антонио Таяни идва в България в следващите дни. В предварителната му програма, освен срещи с висши държавници, е и  лекция пред българския парламент.  Бурята с бойкота на БСП, които обявиха, че ще влязат в пленарна зала само заради бюджета, оставката на Димитър Главчев и вота на недоверие към кабинета - променя картината и..

публикувано на 17.11.17 в 16:14

Икономическата обосновка ще е решаваща за АЕЦ "Белене"

България е в уникална ситуация по отношение на проекта "АЕЦ Белене" , каза в интервю за Радио Пловдив евродепутатът Владимир Уручев. Той припомни, че е налично и вече платено оборудване за централата, има подготвена площадка, където също са вложени немалко средства, има и проект. Така, според Уручев, от една страна стремежът е парите вложени във всичко..

публикувано на 17.11.17 в 16:07

Главчев допусна груба грешка и трябваше да подаде оставка

След оставката на Димитър Главчев като председател на НС рухва митът, че ГЕРБ не може да носи отговорност, както и че води страната към режим,   коментира в интервю за Радио Пловдив Георги Харизанов от Института за дясна политика . Той определи Димитър Главчев като един от най-интелигентните политици, като добави, че именно затова е осъзнал..

публикувано на 17.11.17 в 14:22

Върни лентата. Спомни си. Тествай се за хепатит В и С

За поредна година България ще се включи в Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ, която ще се проведе от днес   до 24 ноември 2017 г.  Информационната кампания  „Върни лентата. Спомни си. Тествай се“ е насочена специално към хората, родени между  1945 и 1965 г. (т.нар. baby boomers), при които в миналото е имало повишен риск..

публикувано на 17.11.17 в 14:04