РЕКЛАМА

В държавата няма свежи пари, Валутният борд пречи

Автор:

Финансистът Кольо Парамов е привърженик на тезата, че България е сериозно закъсняла с приемането на еврото и ползите, които то би донесло на икономиката ни. В интервю за Радио Пловдив той изчисли, че през изминалите 8 години сме изгубили 32 милиарда евро от целевата помощ, която можеше да получим от ЕЦБ. 

Това беше фаталното за нашия стандарт и живот. Ние се увлякохме, че Валутният борд ще ни гарантира нашата стабилност и успеваемост в сравнение с румънците и курса на леята. Румънците, обаче, по- добре изиграха картите си и завоюваха по- големи успехи. При нас нещата се капсулираха и необходимостта от приемането на еврото сега, само показва колко сме назад.

Икономическият растеж и ниската безработицата са успокоителни, но не решават въпроса, коментира Парамов.

Според него в момента влизаме в ситуация, която е непредвидима относно инвестициите от чужбина. Нужен ни е ръст от 5 – 7 на сто. 

Щом се колебаем за някакви 15 – 20 лева на учителите на месец, за 100 лева за полицаите или 50 лева за пенсионерите, значи нямаме пари. Фундаменталният въпрос е един – няма свежи пари, валутният борд не позволява увеличаване на доходите и стандарта на българите. Това е истината, подчерта финансистът. 

Неговата оценка е, че не сме инвестиционно привлекателни, защото няма доверие в управлението, в стабилността  на държавата. За каква инвестиция да става дума, когато имаме казуса КТБ. Направени бяха много грешни приватизационни сделки като тази с Български морски флот. Трябваше да се обърнем за инвестиции от Изток, от Китай, от Южна Корея. Това правят в Унгария.  Има много парадокси в икономическото състояние на държавата, каза той.

Кольо Парамов е убеден, че казусът КТБ ще има огромно влияние върху кандидатурата ни за еврозоната. Той очаква много сериозна атака по закона „Магнитски“.  По думите  му, тук става въпрос за преследване и реализиране на една антилогична и антинародна цел. 

Още от категорията

Здравеопазването - социална демагогия

Децата и  хронично болните  не трябва да бъдат освободени от потребителска такса. Общопрактикуващите лекари заявиха това  с аргумент, че и сега държавата  не осигурява децата с пълния размер на вноската за здраве и настояват  редът за децата да бъде както е при пенсионерите – такса от 1 лев, а остатъкът до 2.90, колкото е реалната потребителска..

публикувано на 20.09.17 в 11:50

Агресията е специфична култура и има логика

Какви политически сюжети очертава  новият сезон и ще успеят ли локалните протестни акции да акумулират реална алтернатива на властта?  За мащаба на дадената заявка за скоростно  издирване на личности-спасители на България, „дребните“ наглед трусове в управлението на страната, амбициите и потенциала на политическите партии  - събеседник ще..

публикувано на 20.09.17 в 11:04

Абсолютна грешка е премахването на задочното обучение в „Право“

Успехите на Юридически факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, са в рамките на добрата реализация на завършилите юристи. Това заяви професор Венцислав Стоянов, декан на Юридическия факултет при откриването на научната конференция „Правото – традиции и перспективи“, която е кулминацията на тържествата посветени на 25..

обновено на 19.09.17 в 15:52

Екшън - план за отчуждаването на имоти покрай Асеновградско шосе

До следващата седмица кметовете на общините Родопи, Куклен и Асеновград трябва да уточнят имотите, които трябва да се отчуждят за изграждането на локални платна по Асеновградско шосе.  Това се разбра след работна среща в Областната управа на Пловдив, на която за кратко присъства и вицепремиерът Томислав Дончев. Проектирането на локалните е ангажимент..

обновено на 19.09.17 в 15:52

Протести в Труд, Нова Загора и Русе заради мръсен въздух

Жителите на пловдивското село Труд, Нова Загора и Русе ще протестират заедно тази вечер. В Нова Загора и Труд недоволството е от работата на централи за биогаз, които според хората замърсяват въздуха. От Русе се присъединяват към протеста заради продължаващото замърсяване на въздуха от работата на френски завод за автомобилни части. Участниците..

обновено на 19.09.17 в 13:24

Борисов потвърди доктрината си за най-малкото съпротивление

В програма "Точно днес" на 19 септември е интервюто с  Георги Киряков , политолог.  С него говорим за руските самолети, за прокурор Чайка и за темите на дебата, инспириран от политическите лидери през последните дни.  Георги Киряков подчерта, че в сезонното си обръщение премиерът Бойко Борисов потвърди своята доктрина, и тя е да вървим по линията на..

обновено на 19.09.17 в 10:48

За България 10-годишният период в ЕС е много успешен

Още един форум се провежда в Пловдив на 19 септември. Темата  е " България в ЕС: 10 години по-късно".  Наш гид е политологът   Ружа Смилова , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Тя представя най-интересното от проучването "Какво България спечели от членството си в ЕС?" в най-различни аспекти от живота на българите.  Изводите..

публикувано на 19.09.17 в 09:59